fbpx

Грачаница: Тешки метали у води за пиће и у земљишту

0
(0)

Институт за одрживи развој из северне Косовске Митровице упозорио је да је због изливања реке Грачанке на територији општине Грачаница угрожено здравље становништва и упозорио грађане да не користе бунарску воду за пиће.

Излила се река и са собом понела јаловиште

Акцидент се догодио у суботу и недељу у општини Грачаница, а Институт наводи да је водни талас захватио јаловиште Рудника „Кишница“ поред Грачанице.

„Обавештавамо јавност да у води има тешких метала“, упозоравају из Института и истичу да су акцидентом угрожена домаћинства и пољопривредно земљиште. У Институту указују да јаловина садржи врло висок проценат арсеника, канцерогене супстанце која озбиљну може да угрози здравље људи.

Додатни проблем по здравље становништва, како се наводи, представља и изливање канализације у насељима Грачаница, Лапље село, Кишница и Бадовац.

„Ниједно од ових насеља нема систем за пречишћавање фекалних вода, тако да је комплетан састав тог отпада кроз реку Грачанку сада изливен ван корита“, кажу у Институту.

Институт је позвао општину Грачаница да не прикрива размере овог акцидента већ да се много одговорније постави према проблему који је настао.

„Потребно је да општина прогласи стање опште опасности по здравље људи у поплављеном подручју, позове у помоћ стручне екипе које ће извршити адекватну асанацију терена, извршити мерење присуства тешких метала, арсеника и бактериолошке угрожености од фекалних вода у води и земљишту“, наводе у овој установи.

Адекватним реаговањем и обавештавањем становништва, додају у Институту, могуће је избећи посљедице по јавно здравље које је сада изузетно угрожено.

 

Срна

фото: Радио КиМ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићева Српска листа поново помогла формирање шиптарске терористичке владе на Косову и Метохији

5 (6) Kандидат Демократског савеза Kосова (ДСK) за премијера Авдулах Хоти изјавио је данас да …

Немачки лист о Косову: Хаос у америчком протекторату

5 (3) Амерички председник Доналд Трамп заоштрава курс својих претходника, третира Косово као протекторат и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *