Србија

Град Ниш да одустане од тога да корисници социјалне помоћи буду ковид редари или да их плате

На најаву градоначелнице Ниша Драгане Сотировски да ће корисници социјалне помоћи бити ангажовани као ковид редари без икакве накнаде, реаговали су из невладине организације „Иницијатива А11“. Kажу да би то била радна експлоатација и траже да градоначелница одустане од те идеје или да се тај рад плати, а позивају и кориснике социјалне помоћи који ће евентуално бити ангажовани, да им се јаве за правну помоћ.

Да ће корисници социјалне помоћи бити у улози ковид редара, најавила је Сотировски 6. септембра, а дан касније реаговали су из НВО „Иницијатива за економска и социјална права“ (Иницијатива А 11).

Саопштавају да су забринути због најаве градоначелнице Ниша да би на основу „Уредбе о мерама социјалне укључености корисника новчане социјалне помоћи“ корисници ове врсте социјалних давања могли да буду радно ангажовани као комунални редари који би контролисали поштовање епидемиолошких мера.

Kажу да се ради о неплаћеном и принудном раду и наглашавају да би најављени вид радног ангажовања имао за последицу радну експлоатацију корисника новчане социјалне помоћи.

Поменутом Уредбом је, између осталог, предвиђено да се радно способни корисници новчане социјалне помоћи по налогу центра за социјални рад укључују у друштвено користан рад, односно рад у локалној заједници. Они који одбију овај вид активације могу изгубити или им се може умањити социјална помоћ која им по закону припада. Имајући ово у виду, желимо да истакнемо да је према пракси Европског суда за људска права сваки рад или служба на које су појединци принуђени под претњом неке казне или се за њега нису добровољно пријавили сматра се принудним радом, као и да је ова врста рада забрањена Kонвенцијом Међународне организације рада – саопштавају из НВО.

Подсећају да су Уставном суду Републике Србије још 2014. године упућене 3 иницијативе за оцену законитости и уставности поменуте Уредбе, као и да је Заштитник грађана поднео предлог за оцену њене уставности.

Упркос постојању и примени једног оваквог прописа и свим штетним последицама које производи, Уставни суд се ни 7 година касније није изјаснио о поднетом предлогу и иницијативама.

„Иницијатива А11“ од градоначелнице Ниша тражи да одустане од најављеног радног ангажовања корисника новчане социјалне помоћи без икакве накнаде или да то учини под условима које прописује закон, тако што ће им понудити поштену и правичну накнаду за обављени рад – саопштавају.
Из ове невладине организације позивају кориснике новчане социјалне помоћи који од Центра за социјални рад у Нишу буду позвани да обављају посао комуналних редара да им се обрате како би им пружили одговарајућу правну помоћ.

Двери Ниш: Срамне уцене социјално најугроженијих Нишлија од стране градоначелнице Сотировски

Незаконитом, антиуставном уценом и кршењем Устава Србије којим се штите људска права и слободе, тако најаву градоначелнице Сотировски оцењују у опозиционом покрету Двери Ниш.

Из овог покрета се оштро противе тој најави, а како саопштавају, одлуку сматрају у моралном смислу као нехуман и антицивилизацијски чин и срамним понижавањем и излагањем животном ризику социјално најуугроженијих суграђана који на овај начин бивају дискриминисани и двоструко деградирани.

Објашњавају да се том најавом крши део Устава Србије којим се штите људска права и слободе и неколко члана

Оваквом одлуком кршила би се неприкосновеност достојанства личности, који су дужни сви да поштују и штите, па и градоначелница Ниша, макар то била и неприкосновена Сотировски. Овом одлуком се срамно уцењују и етикетирају примаоци социјални помоћи, обележавају редарским тракама и излажу здравственом ризику којим се нарушава неприкосновеност људског живота, као и психички и физички интегритет личности изложене оваквом нечовечном и понижавајућем поступању. Ова одлука има антиуставне обрисе принудног рада, који Устав експлицитно забрањује – кажу у покрету Двери

Додају да је са моралног аспекта јасно је да се ради о беспризорном искориштавању радне снаге најугроженијих људи, који често по двоје примају 8.700 динара или мање и то за 9 месеци, док по 3 месеца често не примају ништа и немају основна средства за живот.

Пошто је цена рада 29.000, а износ социјалне помоћи око 8.000 динара, јасна је намера да се злоупотреби, уцени и принудно натера на рад део суграђана који су у најтежем положоју корисника социјалне помоћи. За Двери Ниш ово је потпуно неприхватљиво. Не шалите се са кршењем устава и одмах одустаните од ове срамне намере. Нико не сме да кориснике социјалне помоћи уцењује на овакав начин и тера их да зарађују своја социјална давања, и ви то градоначелнице одлично знате – оцењују у Дверима.
Из овог покрета одбацују, како је називају, шокантну и срамотну иницијативу којом се потпуно огољује неспособност Сотировски да управља јавним функцијама у Граду Нишу.

Јужне вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!