Грађани Пожеге протестовали четврти пут и тражили смену локалне СНС власти

0
(0)

И данас су, четврти пут током протеста на Тргу Слободе, грађани Пожеге затаражили оставке челника локалне власти, позвали државне органе да реагују на пријаве о злоупотребама општинских функционера, а од ТВ Пожега да објективно извештава о раду локалне самоуправе и са протестних окупљања.

Организатори окупљања – Група грађана „Протести у Пожеги“, штампали су и делили билтен „Глас слободне Пожеге“, позвали су грађане „да искључе ТВ Пожега и да дођу на Трг Слободе“, а потом подсетили на то да су ту телевизју „пре 18 година грађани одбранили од покушаја Милошевићевог режима да је угаси, а да она данас „више није у служби јавног интреса грађана, већ је постала најпрљавије оруђе којим локална власт обмањује своје грађане“.

Протест је почео јавним емитовањем „Вести из Пожеге“, на основу којих су грађани могли да сазнају због чега се траже смене Милана Божића (СНС), председника општине, и Зорице Митровић (СНС), председнице СО, али и осталих који су иницирали скупштинску одлуку да се за 12 милиона динара купи парцела и нелегални објекат, чији је један од власника Митровићкин муж.

Осим оставки челника локалне власти и захтева упућених локалној телевизији и радију, на чије помињање су присустни реаговали повицима негодовања, затражено је да се поништи одлука о куповини спорног објекта, да се покрену предистражне радње по кривичним пријавама против одговрних у општинској власти и да ДРИ у року од десет дана обави конторлу пословања општинске управе.

– Најгори политички олош се сабрао у Пожеги, а почели су и да туку наше грађане. Начелник општинске управе Велимир Максић је вређао и тукао двојицу радника ЈКП „Наш дом“ и назвао их примитивнијим члановима нашег друштва. Третирају нас као стоку и они морају да оду, поручио је Александар Дивовић, правник и публициста кога је, због његовог говора на ранијем протесту, осим Милана Божића, тужила за увреду и председница скупштине Зорица Митровић.

Поручивши да је куповином спорног објекта локлана власт осмислила „криминалну трансакцију и заверу против грађана Пожеге“, Дивовић је подестио на то да су власници спорног објекта одустали од продаје, али не и општинска власт која све то покушава да спроведе тајно и у журби“.

– Власници објекта су недавно поднели захтев Основној школи „Емилија Остојић“ да се та школа у њихову корист одрекне земљишта од око седам квадратних метара, који је у близини тог објекта, али неколико часних и храбрих чланова школског одбора нису то дозволили, рекао је Дивовић и истакао да општинска власт, новим урбанистичким пројектом за тај нелегални објекат, покушава да, уместо његове првобитне намене за теретану и фитнес салу, изгради хостел.

Александар Весовић, бивши директор ОШ „Емилија Остојић“ је истакао да су његове колеге у тој школи „успротивиле бахаћењу и демонстрацији силе општинске власти, која својим понашањем шаље срамну поруку младима – учланите се у странку и све је могуће“.

– На протесту су грађани, али и симпатизери свих партија и актулена власт у Пожеги је успела да нас окупи, поручио је Весовић.

Никола Маслаћ, мастер права, указао је на то да је „успостављен систем власти који приличи мафијашкој организацију, уз насиље, без слободе медија и са партијском књжицом СНС као највреднијим личним документом“, а потом додао да је „борба за грађанска права, поштовање закона и демократије у Пожеги изузетак у Србији“.

– Заслужујете похвале, јер сте доказали да се може усталасати мртво море, поручио је Маслаћ.

Наводећи да „грађани не би требало да ћуте и сагињу главе када се власт незаконито понаша“, Богдан Радовановић, такође млади правник, говорио је необјективности ТВ Пожега, за коју је рекао да није објавила деманти групе „Протесtи у Пожеги“ поводм „неистинитих и паушалних изјава председника општине Милана Божића“.

Са данашњег скупа, коме је присуствовало неколико стотина грађана, што је највише од почетка окупљања 11.фебруара, поручено је и то да ће протести бити настављени све док захтеви не буду испуњени.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Почела дигитална побуна у Србији: Ово је први корак

5 (13) Удружење радника на интернету позвало је своје чланове на својеврсну дигиталну побуну против …

Прве дозе вакцине против короне у Србију стижу пре Нове године и биће бесплатне за све грађане, платиће само они који је одбију!

3.9 (11) Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић изјавила је данас …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend