Код Панчева пронађено око 100 тона опасног отпада

0
(0)

ПАНЧЕВО – Локација са неправилно ускладиштених око 100 тона опасног отпада пронађена је данас у Панчеву, а министар заштите животне средине Горан Триван, је, приликом обиласка, рекао да верује да тих локација има још неколико у том граду и околини, као и да су од истог власника.

На локацији у Панчеву близу пруге откривена је бурад, канистери са измешаним емулзијама, коришћено уље, мазут, на неким местима је бацана пиљевина да скупи масне трагове и то је сада такође опасан отпад.

„Постоје бар још две локације за које претпостављамо да су криви људи који су у фирми на чијем терену се налазимо, а то је предузеће „Еко 21”. Чини ми се да неким чудом, власник предузећа није у земљи, а ми ћемо, као министарство, као што то радимо протеклих недеља, јако активно да се бавимо свим фирмама које су регистроване за бављење опасним отпадом”, рекао је Триван новинарима.

Инспекција Министарства већ поступа, каже министар и наводи да је на списку регистрованих предузећа која се могу бавити опасним отпадом у Србији око 113 фирми.

„Од тих 113 предузећа, верујемо да се 10-15 бави заиста практично тим послом и крећемо од тих предузећа. Моје знање и искуство говори да део тих предузећа треба добро да претресемо, ово је сада један од поступака”, рекао је министар.

Свим предузећима која се баве управљањем опасним отпадом, каже министар, још једном ће бити проверени сви услови који су им задати да би могли да се баве тим послом.

„Желим да верујем да је све у реду, али уколико нису испунили услове, дозволе ће бити одузимане. Нема дилеме. Попуштања, толерисања више нема. Нулта је тачка толерисања оних који се баве опасним отпадом. Сматрамо да је то злочин према сопственој држави и тако ћемо се односити према томе. Они који су надлежни за ово, мораће да се суоче са последицама у складу са законом”, јасан је министар.

Триван каже да основано сумња да „тога има пуно по Србији” и да се због тога и бави тим питањем које до сада није отварано, а ради се о стварима, како је оценио, које се понављају годинама и да крај мора да наступи томе, јер, истиче, нећемо успети себе саме да спасимо те пошасти која ће нам донети онолико болести и свега што нико не жели.

Министар Триван најавио строгу контролу фирми за управљање опасним отпадом (Фото Танјуг) 

„Говорим људски, лично, како хоћете, ја не могу да се чудом начудим, нити могу да прихватим ову ситуацију, чињеницу да неко на овај начин поступа са опасним отпадом који толико може бити опасан, да ће нам загадити читаву земљу на овај начин. Поново, ово је злочин најгоре врсте према нашим грађанима, према нама самима и није могуће да се толерише, нити ми то толеришемо”, наглашава Триван.

На откривеној локацији у Панчеву, прецизира, према првим проценама стручњака београдског Завода за јавно здравље, оперише се информацијом да је на тај „скандалозан” начин, на земљи и у амбару, ускладиштено више од 100 тона отпада, за које се основано сумња да је опасан.

Триван: Увести строже казне за угрожавање животне средине

Министарство заштите животне средине залагаће се да се казне за загађење животне средине максимално подигну, јер су сада неадекватне, а док се то не изведе до краја, важно је да криви за то дело „апсолутно” буду осуђени, изјавио је данас министар заштите животне средине Горан Триван.

„Без обзира да ли је реч о једном дану у затвору, или било којој другој санкцији, битно је да неко ко је крив буде осуђен, да се зна да у овој држави почињу људи да буду осуђивани због нарушавања животне средине”, рекао је Триван новинарима на локацији у Панчеву где је откривено више од 100 тона неправилно ускладиштеног опасног отпада.

Од момента када се отворила прича о „закопаном благу”, каже министар, ушло се у процес анализе каква је заправо казнена политика и сматра се, како је нагласио – да је она неадекватна, најблаже речено, „да не употребим неки други израз”.

„Што се нас тиче, често нас сматрају острашћеницима, али не бранимо се, мислим да и треба да будемо такви у целој причи и максимално ћемо се трудити да се казне максимално подигну, а док то не изведемо до краја, важно нам је да – уколико је неко крив, апсолутно буде осуђен за то што је крив, без обзира да ли је реч о једном дану у затвору, или било којој санкцији, битно је да неко ко је крив буде осуђен, да се зна да у овој држави почињу људи да буду осуђивани због нарушавања животне средине”, каже Триван.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Трампу у коверти послат јак отров рицин, али није стигао до њега

5 (1) НН-пошиљалац послао је Доналду Трампу пакет са јаким отровом рицином. Пакет послат поштом …

Министарство здравља: Србија купује вакцину против короне од СЗО и фондације Била Гејтса

5 (8) Србија приводи крају преговоре са међународним програмом COVAX о приступу вакцини против вируса …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend