Србија

Грађани већином незадовољни радом локалних самоуправа

Негативно искуство са радом локалних самоуправа у Србији има 55% грађана, а остали позитивно. Убедљива већина од 80% анкетираних током последња 2 месеца у оквиру пројекта “Пратим ЈА” нема осећај да је локална самоуправа отворена и доступна грађанима, али влада и неупућеност и апатија грађана када је реч о могућностима и правима који им стоје на располагању. Постоји и страх грађана да искажу своје мишљење и критикују оне које плаћају – локалне функционере.

У оквиру иницијативе #ПратимЈА (Пратим Јавну Администрацију), током јуна и јула месеца реализовано је 25 јавних акција и анкетирано је преко 1200 грађана широм Србије, о њиховим ставовима и искуствима са локалном управом. Градови у којима је спроведено анкетирање били су: Нови Пазар, Kоцељева, Аранђеловац, Деспотовац, Ваљево, Прокупље, Суботица, Алексинац, Власотинце, Тутин, Вршац, Бечеј, Ниш, Ужице, Ивањица и Београд.

Први од предвиђених 5 кругова анкетирања показује да су искуства грађана подељена:

– 55% грађана изјављује да је њихово искуство са локалном управом претежно негативно

– 45% грађана има претежно позитивно искуство.

Пребацивање надлежности и одговорности, давање различитих информација и упутстава, „шетање“ од канцеларије до канцеларије, захтеви за прибављање још папира и затворена врата, само су неке од асоцијација незадовољних испитаника на рад општинске или градске управе. Чак 80% грађана, међу којима има и оних који су задовољни самим услугама локалне управе, сматра да нема довољно могућности да искаже своје мишљење или искуство у вези са услугама које им пружа локална управа. Исти проценат верује и да се службеници запошљавају “преко политичких или личних веза”.

Интересантно је да грађани који су своје искуство оценили као претежно позитивно ипак нису зазирали од тога да, одговарајући на конкретнија питања из упитника, поделе и негативна искуства са локалном управом, и обрнуто – показало је истраживање.

Kонкретно, резултати показују да је половина грађана претежно задовољна услугама које пружа њихова општинска или градска управа, као што су услуге издавања извода из матичне књиге рођених или књиге држављана, права на социјалну заштиту, грађевинске дозволе, потврде за упис детета у школу, и слично. С друге стране, 40% грађана изражава незадовољство пружањем истих услуга – резултати показују.

У разговору са активистима, грађани се често и опширно осврћу на комуналне проблеме, на пример, сечу дрвећа, водоснабдевање, недостатак паркинг места, проблеме са струјом и превозом. Међутим, на питање да ли су се обраћали локалним институцијама поводом наведених проблема, одговор грађана је углавном – не. Утисци са терена одговарају резултатима анкете који показују да 84.5% грађана никада није учествовало у обликовању одлука локалне самоуправе, јер сматрају да нису довољно компетентни или осећају да шта год радили – нема бољитка.

Такође, значајан удео испитаника, тачније 42%, не зна да ли има могућност да се укључи у доношење општинског или градског буџета, а тек сваки други грађанин зна за могућност да приступи информацијама од јавног значаја које настају у раду органа локалне управе. Стога не изненађује општи утисак активиста да међу грађанима углавном влада неупућеност и апатија.

Поред тога, забрињава податак да само 5% грађана сматра да се запошљавање службеника у општинској или градској управи врши потпуно на основу квалификација и способности, док чак 82% грађана сматра да се службеници запошљавају потпуно (54%) или донекле (28%) на основу политичких и личних веза.

Важно је поменути да су грађани често резервисани и бојажљиви да поделе своја искуства.

Доста грађана заобилази штанд, под претпоставком да је у питању нека акција опозиције, што показује да доживљавају попуњавање анкете као неку врсту ризика – закључују активисти.

Уличне акције се спроводе у оквиру пројекта „Пратим ЈА“, који спроводе Центар за европске политике (ЦЕП), Национална коалиција за децентрализацију (НKД), Центар за равномерни регионални развој (ЦенТриР) и Еколошки центар Станиште“, уз локалне организације Урбан Ин, Одбор за људска права Ниш и Kлуб Арс Нова. Пројекат подржава Европска унија. Уличне акције и анкетирање се спроводе у 17 градова/општина, као и онлајн (www.пратимЈА.рс), са циљем прикупљања ставова грађана о стању јавне управе на локалу. Предвиђено је одржавање пет акција у свакој јединици локалне самоуправе, а представљени налази се односе на први круг акција.

извор:озонпресс.нет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!