Србија

Влада Србије гаси Савет за борбу против корупције

Савет за борбу против корупције, иако основан као саветодавно тело Владе Србије, због критика и открића корупције никада није био по вољи ниједне власти. Оно што разликује актуелну од претходних, је очита намера владајуће странке да ово тело практично угаси. Од 2012. године па до данас, Влада није именовала ниједног новог члана који је Савет предложио. Ситуација је таква да ово тело, када би то био услов, не би имало кворум ни када би на састанак дошли сви чланови.

Одлуком Владе Србије којим је 2011. године на препоруку ЕУ основано, ово тело би требало да има укупно 13 чланова. Ту „златну“ бројку Савет од 2012. не може да достигне. А разлог је једноставан – Влада никога није именовала на предлог Савета пуних девет година. Ситуација је сада таква да имају укупно шест чланова. Од тог броја двоје је именовала Влада премијерке Ане Брнабић, а да Савет нису ни питали.

Kрше свој правилник

Ако би се држали слова закона, што је за актуелну власт све ређа пракса, чланове овог тела именује Влада али искључиво на предлог Савета. Поштовање овог правила је од 2012. до данас буквално на нивоу научне фантастике.

Потпредседник Савета за борбу против корупције Мирослав Милићевић за лист „Нова“ објашњава да су последња два члана Савета именована 2017. и то на предлог Министарства правде, а не на предлог чланова Савета, што је прекршај правилника који је самаВлада прихватила.

„Већ дуго, тачније од 2012. године, Савет за борбу против корупције, на основу свог пословника о раду, доставља Влади одлуку о предлогу за именовања нових чланова на основу које је потребно да Влада донесе решење о њиховом именовању. Нажалост, Савет никада није добио од Владе повратну информацију да ли су достављени предлози разматрани, а нови чланови које је предложио Савет, никада нису прихваћени“, каже за „Нову“ Милићевић.

За Владу критика неприхватљива

Једини пут када се Влада изјаснила је заправо био одговор који је стигао од шефа кабинета Ане Брнабић, Милоша Поповића, 4. фебруара 2021. Он је у том писму написао да од пет предложених кандидата тројица стручњака, међу којима и професор Филозофског факултета Огњен Радоњић, нису прихватљиви – јер критикују Владу.

Због таквог званичног става, повереница за заштиту равноправности прогласила је шефа кабинета премијерке Ане Брнабић дискриминатором. Он за то последице није сносио.

Занимљиво је да до данас нису именовани ни кандидати за које је шеф кабинета премијерке дао зелено светло иако је од тада прошло седам месеци.

„Савет је у више наврата писменим обраћањем покушао да ступи у контакт са кабинетом премијерке, али нажалост, безуспешно“, објашњава Милићевић.

Једносмерна комуникација

На питање да ли то значи да Влада на тај начин практично гаси Савет, Милићевић одговара:

„Савет је од свог оснивања до данас обављао и обављаће своју функцију у корист грађана Србије. Да ли ће се Савет угасити или не је питање за Владу, а не за Савет. На основу препорука Европске комисије и Акционог плана за поглавље 23 предвиђено је да Савет настави да обавља задате активности“, упозорава наш саговорник.

То значи да Влада, уколико остаје на европском путу како тврди, ово тело не сме да угаси. С друге стране зато чини све да опструише њихов рад. У Савету за „Нову“ кажу да они све своје извештаје о системској корупцији, са закључцима и препорукама, шаљу Влади. Да ли они уопште разматрају те извештаје, Савет нема информацију.

Због чега се игноришу предлози Савета и зашто до данас Влада није именовала ниједног кандидата кога је предложио Савет, питања су која је „Нова“ ушутила кабинету премијерке Ане Брнабић.

До данас одговори нису стигли.

Занимљиво је да је управо извештај Савета за борбу против корупције о 24 спорне приватизације, чију истрагу је тражила и Европска унија, у изборној кампањи 2012. искористио управо председник Србије и лидер СНС-а Александар Вучић. Он је тада најавио коначни обрачун са криминалом и корупцијом, па је формирана и Радна група Министарства унутрашњих послова Србије за истраживање сумњивих приватизација.

Kако је та „борба“ изгледала најбоље је илустровао у изјави за ЦИНС некадашњи члан те групе Синиша Јанковић. „У почетку је ишло добро, али се после неколико месеци ’бајка’ завршила.“

Нема приступа документима

Проблем у раду Савета је и отежан приступ документацији неопходној за израду извештаја. На то, како кажу, указује и велики број жалби које су упућене Поверенику за информације од јавног значаја. Влада такође не поштује Акциони план за поглавље 23 јер упорно не зове чланова Савета да учествују у радним групама за израду Нацрта закона који имају коруптивни потенцијал.

Аутор:Бојана Анђелић, Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Влада Србије гаси Савет за борбу против корупције, јер ју је уништила својим (не)деловањем и преместила је у невидлљиве свере за водећих људи власти Србије. Ако је они не виде, онда корупција је “уништена и не постоји”, за климоглавце, шлихтера и улизице док су ове власти на власти, касније биће како буде. Овакав Савет за борбу против корупције, где корупција, мито и зеленашење постоји, а они ништа нису учинили на сузбијања, шта ће онда, боље да не постоје а раде посао који им је дат за сузбијање корупције и криминала, помажу му на велико. Толико поштени људи у властима, како сами кажу, а криминал, корупција и непотизам расту јаче од економског просперитета земље. Ово је узето у целости из уста владајућих људи и нељуди. Шта је следеће за острел, полиција жандармерија и још чега?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!