fbpx

Грчка опет у шкрипцу, има 10 дана на располагању

0
(0)

Грчка у наредних 10 дана мора не само да договори са кредиторима коначне детаље 13 мера које су у саставу другог низа реформи, већ и да их изгласа и спроведе.

У случају евентуалних компликација неће јој бити исплаћена транша кредита вредна милијарду евра која је доступна само до 31. децембра.

Уколико транша не буде одобрена до краја године, парламенти чланица еврозоне мораће појединачно да одобре продужетак доступности средстава, да би она касније могла да буду прослеђена Атини, што је процес који нико у еврозони не жели, наводи грчки дневник Катимерини.

То није једини кратак рок пред владом у Атини, јер након што други низ реформи буде успешно и благовремено спроведен, представници кредитора вратиће се у Атину почетком јануара ради првог званичног прегледа трећег пакета помоћи Грчкој.

Тај преглед мора да буде успешно завршен до почетка фебруара из два разлога. Први је да се грчки државни кофери не испразне, а други да се избегну евентуалне недоумице у погледу учешћа Међународног монетарног фонда (ММФ) у пакету помоћи.

ММФ је поручио да ће учествовати у новом програму за Грчку само под условом да земља спроведе договорене мере, и да еврозона предузме нове кораке за смањење грчког дужничког терета.

Званична Атина жели да испоштује све рокове и из других разлога, наводи Катимерини.

То би јој омогућило приступ јефтиној ликвидности из Европске централне банке и програму квантитативног лабављења, а уколико кредитори након прегледа стања дају позитиван извештај о предузетим мерама, то би отворило врата за разговоре о грчком дугу.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Хаос на грчкој граници

5 (1) ATИНА – Хиљаде туриста у колони дугој више километара по пет сати и …

Пакао на грчкој граници, колона возила 13 километара: „Ово је катастрофа“ (фото)

5 (1) На граничном прелазу Kулата-Промахонас створиле су се огромне гужве, а ево како то …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *