Гроф Дракула дародавац Хиландара

0
(0)

Владислав III (рум. Vladislaus III Drakulya), кнез и војвода Влашки, познат и као Влад Цепеш (рум. Vlad Ţepeş — Влад Набијач) или Влад Дракула, био је влашки војвода, који је владао Влашком у три наврата: 1448, 1456—1462. и 1476. године.

Он је једно време имао ктиторство над манастиром и обезбедио је значајне повластице за Хиландар.

Улога покровитеља и ктитора манастира је била велика, посебно у време турске владавине. У име своје породице, бивша султанија Мара Бранковић помогла је Хиландару тако што је убедила војводу Влада Цепеша, званог Дракула (1456-1462; 1476) да преузме ктиторство над манастиром.

Покровитељство влашких војвода успело је да обезбеди значајне повластице за Хиландар. Тако је, на изричиту молбу влашког војводе Басараба III млађег Цепелуша (1474-1481), турски султан Бајазит (1481-1512) ослободио плаћања харача шест највећих хиландарских метоха.

Влад је други део имена добио јер су његовог оца звали Дракул, што би значило змај, па би Дракула значило змајчић. Иначе, историјска личност кнез Влад Цепеш није повезиван са вампирима до почетка 20. века, кад је послужио као инспирација писцу Брему Стокеру да створи лик бесмртног зликовца у свом роману.

Пријатељи манастира Хиландара

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пронађен гроб грофа Дракуле!

0 (0) НАПУЉ – Италијански историчари пронашли су у Напуљу гроб озлоглашеног влашког кнеза Влада Цепеша, познатијег као …

Хиландар оком и душом 1. део (видео)

0 (0) Поклоничко путовање на Св. Гору, у манастир Хиландар, са познатим одбојкашем Вањом Грбићем. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend