Хиландар изван опасности

Хиландар изван опасности

Пожар је синоћ око 22 сата локализован на око 1.300 метара од Хиландара, а после тога је почела да пада и киша која је помогла у гашењу пожара

БЕОГРАД – Српски ватрогасци зауставили су пожар код манастира Хиландар на Светој Гори и манастир више није угрожен, изјавио је данас Тањугу начелник Сектора МУП-а Србије за внредне ситације Предраг Марић.

Пожар је синоћ око 22 сата локализован на око 1.300 метара од Хиландара, а после тога је почела да пада и киша која је помогла у гашењу пожара, рекао је Марић.

Сви ватрогасци и други људи који су учествовали у гашењу пожара су добро и нема повређених, рекао је Марић и додао да ће они данас и сутра радити на догашивању пожара.

Око 10 километара тог фронта на коме је буктио пожар ватрогасци ће морати да прођу пешке и да погасе неке зеостале локације на којима још гори.

Поред ватрогасаца из Србије, помоћ у гашењу пожара су пружили и грчки и бугарски ватрогасци и монаси са Свете Горе, као и припадници грчке војске, а ватра се гасила и из хеликоптера.

Да пожар не би угрозио манастирски комплекс предузете су превентивне мере за заштиту Хиландара, због искуства са пожаром који је избио 2004. године, од кога се манастир још није опоравио и још се рестаурира.

Главну линију одбране манастира од пожара који је на Светој Гори избио у среду, представљао је противпожарни пут у области Прото Неро, који се налази на 1,5 километара ваздушном линијом од Хиландара.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Оскрнављена српска светиња: Двојица младића урезала своја имена на фреску у Хиландару (ФОТО)

Оскрнављена српска светиња: Двојица младића урезала своја имена на фреску у Хиландару (ФОТО)

У једној од највећих кула унутар Хиландара, пиргу Светог Саве, налази се капелица где се …

Пожар на Старој планини тренутно највећи у Европи (видео)

Пожар на Старој планини тренутно највећи у Европи (видео)

неприступачним предијелима Старе планине, као и код Трговишта, Врања, Прокупља и Босилеграда на граници између …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *