Хаос на грчким острвима због десетина хиљада миграната, нема воде, хране а ЕУ баш заболе...

Хаос на грчким острвима због десетина хиљада миграната, нема воде, хране а ЕУ баш заболе…

НА грчким острвима влада прави хаос, због хиљада миграната који су их окупирали. На већини острва ситуација је на рубу хуманитарне катастрофе, јер нема довољно пијаће воде, хране, нити прихватних капацитета, па избеглице спавају на отвореном.

УН траже од владе у Атини да преузме контролу, али грчки премијер Алексис Ципрас поручује да његова влада не може самостално да реши проблем хиљада избеглица из Сирије и Авганистана. Он тражи помоћ од Европске уније, која засада није пронашла “чаробну формулу” за прихват растућег броја азиланата.

– Сада је време да Унија покаже да ли је солидарна, или у њој свако настоји да заштити своју границу – казао је Ципрас.

migranti-grcka-ostrva

Агенција УН за помоћ избеглицама саопштила је да грчка влада треба да реши “тотални хаос” на својим острвима које је “окупирало” на хиљаде миграната. По обиласку острва Лезбос, Кос и Иос, директор УНХЦР за Европу Винсен Коштел, оценио је да чланице ЕУ такође морају да учине више и поделе терет Грчке, у коју је, само у јулу, дошло 50.000 миграната.

БЕРЛИН ОДВРАЋА И НА АЛБАНСКОМ

НЕМАЧКА влада покушава огласима у шест најчитанијих листова на албанском језику да заустави најезду азиланата, упозоравајући Албанце да у Немачкој не могу да добију “привредни азил”. Указују да право на заштиту и боравак у Немачкој има само онај ко може да докаже да је прогоњен у својој земљи и саветује Албанцима да “не руинирају свој живот” и крећу за Немачку. Упозорава се да одбијени азиланти морају да се врате у своју земљу и да се они, који се добровољно не врате, затим депортују и добијају вишегодишњу забрану уласка у Немачку и земље “шенгена”.

Према Коштеловим речима, грчке власти морају да воде акцију. Он, како се изразио, “никада није видео ситуацију попут ове у Грчкој”. УН су, поред Грчке, позвале и Француску да боље збрињава мигранте. Коштел је рекао да Париз мора да има план за достојанствено збрињавање миграната који кампују код града Калеа у нади да ће прећи Ламанш и отићи у Велику Британију. Он је додао да Француска ситуацију у Калеу треба да третира као ванредну.

– Веома смо забринути због чињенице да нико није преузео вођство, па је онима који пружају хуманитарну помоћ веома тешко. Не смемо дозволити да се у другим деловима Европе праве ситуације каква је сада у Калеу – упозорио је Коштел који има тродеценијско искуство у УН, у раду с избеглицама.

ШВЕРЦЕРИ

ИТАЛИЈАНСКЕ власти ухапсиле су тројицу Либијаца и двојицу Алжираца, старости од 21 до 24 године, оптужених за вишеструко убиство и трговину људима, због основане сумње да имају везе са утапањем више од 200 миграната, чији је брод потонуо у Средоземном мору, код Либије. Мигранти су били тучени и избодени током путовања, а многи од њих укупно 650, закључани у трупу брода. Полиција је оптужила ухапшене да су своју услугу наплаћивали између 1.200 и 1.800 долара.

 

И. СТАНОЈЕВИЋ, Новости

фото: Ројтерс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Аустрија шаље додатне полицајце на границу Мађарске са Србијом

Аустрија шаље додатне полицајце на границу Мађарске са Србијом

Министар унутрашњих послова Аустрије Kарл Нехамер најавио је да ће послати додатне полицајце на границу …

Чешки премијер Бабиш: Србија да буде примљена у отворени шенгенски простор

Чешки премијер Бабиш: Србија да буде примљена у отворени шенгенски простор

Чешки премијер Андреј Бабиш изјавио је да се залаже за отворени шенгенски простор у који …

Један коментар

  1. Mиша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија

    Грци треба да им одмах издају документа и ставе их у авион за Берилин и Брисел.
    Англосаксонска стока растура све те државе и не мрда репом да сада прихвати тај јадан народ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *