ХАОС У СВЕТУ, А СРПСКИ МЕДИЈИ ЋУТЕ: Враћени избрисани подаци, да је Корона настала у лабораторији! (видео)

Све тврдње да је вирус настао на пијаци у Вухану пале су у воду, али струка не жели да призна своју грешку већ и даље арогантно тврди да “они знају шта раде”.

Анализа америчког научника која извјештава како је успио повратити потенцијално значајне генске податке кинеских колега о новом корона вирусу, који су били ускладиштени у дигиталној архиви у америчком Националном институту за здравље, а касније избрисани, поспијешила је дебате о поријеклу вируса, пишу свјетски медији.

Потврда званичника

Детаљи генетског састава неких од најранијих узорака корона вируса у Кине уклоњени су из америчке базе података гдје су првобитно били ускладиштени на захтјев кинеских истраживача, потврдили су амерички званичници, повећавајући забринутост због тајности око епидемије и њеног поријекла, написао је Блумберг (Блоомберг).

У саопштењу америчког Националног института за здравље (НХИ), објављеног у сриједу 23. јуна, наводи се да су подаци о генетским секвенцама корона вируса из кинеског града Вухана први пут достављени америчкој агенцији у марту 2020. и да су три мјесеца касније повучени на захтјев истог истраживача.

Разлог који је наведен у вријеме повлачење био је да су информације о генетским секвенцама ажуриране и прослијеђене другој бази података, наводи НХИ додајући да је истраживач затражио њихово уклањање како би се избјегла конфузија, те да НХИ “не може да спекулише о мотиву изван наведених намјера истражитеља”.

Нестанак генетских секвенци из базе података поставља питање шта је још скривено у вези с епидемијом у Вухану, рекао је амерички вирусолог Џеси Блум (Јессе Блоом), који је раније ове недјеље објавио своје откриће да су подаци нестали, наглашавајући да накнадно прикупљене информације ипак не пружају дефинитивне детаље о томе одакле вирус потиче.

Политичари и научници из цијелог свијета све су више фрустрирани због, како наводи Блумберг, напора Кине да скрене истрагу о поријеклу корона вируса, посебно због могућности да је вирус процурио из лабораторије у Вухану. Иако је експертски тим Свјетске здравствене организације посјетио Кину раније ове године ради истраге, није им био дозвољен приступ сировим подацима и њихов закључак – да је вирус вјероватно прешао преко животиња – критикован је као преурањен.

Амерички предсједник Џо Бајден (Јое Биден) наложио је америчким обавјештајним агенцијама да то поново испитају док Кина упорно негира да је лабораторија у Вухану имала било какву везу са епидемијом.

Рад једног научника

Док Бајденова администрација истражује спорно поријекло новог корона вируса, студија истраживача из Сијетла нити подржава нити нити одбацује хипотезу да је патоген исцурио из чувене лабораторије у Вухану. Међутим, поставља се питање зашто су оригиналне секвенце избрисане и сугерише да би могло доћи до нових открића ако се фајлови поврате из далеких крајева интернета, указује Њујорк тајмс (Тхе Неw Yорк Тимес).

Нова анализа научника Џесија Блума, виролога у Центру за истраживање рака Фред Хачинсон (Хутцхинсон), објављена у уторак, 22. јуна, појачава сугестије да је корона вирус, како наводи лист, кружио Вуханом прије првог ширења повезаног с тржницама животиња и морских плодова у децембру 2019. Блум је у анализи, која још није прегледана или објављена у научном часопису, изразио сумњу да су секвенце биле избрисане како би се прикрило њихово постојање.

Прегледајући генетске податке разних истраживачких група Блум је, појашњава лист, наишао на студију из марта 2020. са унакрсном табелом која је укључивала информације о 241 генетској секвенци коју су прикупили научници са Универзитета у Вухану. Унакрсна табела је указала на то да су научници отпремили секвенце у онлајн базу података под називом “Архив за читање секвенци”, којом управља Национална библиотека медицине владе САД.

Али када је др Блум потражио Вуханове секвенце у бази података раније овог мјесеца, његов једини резултат је био да “ниједна ставка није пронађена”. Даљом претрагом Блум је утврдио да су многе од секвенци које је, како преноси Њујорк тајмс, прикупио научник Аиси Фу у болници у Вухану, ускладиштене као фајлови на Гугл облаку (Гоогле Цлоуд) одакле је Блум на крају успио да поврати 13 секвенци.

Са овим новим подацима, Блум се још једном осврнуо на рану фазу пандемије спојивши 13 секвенци са другим објављеним секвенцама раних корона вируса, надајући се да ће напредовати у изградњи “породичног стабла” новог корона вируса.

Нови подаци и информације

Научни значај Блумовог истраживања остао је нејасан, али је изазвао моменталну онлајн реакцију, позитивну и негативну, међу научницима који су расправљали о таласу теорија о почетном ширењу корона вируса, указује Вашингтон пост (Тхе Wасхинтон Пост).

Блум је у интервјуу за вашингтонски лист казао да му је јасно да је ово врућа тема, нагласивши како његов рад није “сасвим традиционална научна студија, али бар има неке нове податке и нове информације”, те да то појачава евиденцију да је вирус кружио у Вухану прије избијања ЦОВИД-19 у децембру 2019.

Блуму није страна дебата око поријекла вируса, наглашава Вашингтон пост и додаје да је он био главни аутор писма часопису Сајенс (Сциенце), које је потписало још 17 истакнутих научника, а које је прошлог мјесеца критиковало истрагу Свјетске здравствене организације о поријеклу вируса.

У писму се позива на дубљу истрагу хипотезе о “цурењу из лабораторије”, у којој се тврди да је корона вирус – случајно или по дизајну – можда изашао из лабораторије у Вухану.

У свом раду, Блум не тврди да подаци које је преузео поткрепљују аргумент за цурење вируса из лабораторије или за природну зоонозу. “Ова студија не пружа никакве доказе ни у једном случају”, навео је Блум у мејлу. “Међутим, то указује да вјероватно нисмо исцрпили све релевантне податке”.

Потрага се наставља

Захтјев кинеских истраживача упућен америчком Националном институту за здравље да из кључне научне базе података избрише секвенце гена раних случајева ЦОВИД-19 повећало је забринутост да научници који проучавају поријекло пандемије можда немају приступ кључним дијеловима информација, написао је Волстрит џурнал (Тхе Wалл Стреет Јоурнал).

Мало је вјероватно да ће недостајуће секвенце промијенити тренутно разумијевање истраживача о првим недјељама пандемије ЦОВИД-19 у Вухану. Међутим, Блум је рекао да њихово уклањање сије сумње у транспарентност Кине у наставку истраге о поријеклу пандемије, с чиме су се, указује амерички лист, сложили и други поједини научници.

Да би слиједили поријекло пандемије научницима је, указује Волстрит џурнал, потребан приступ информацијама које би могле да расвијетле како је вирус прешао на људе и почео да се шири. Уклањање информација из базе података као и недостатак приступа другим истраживањима може да им отежа њихово проналажење.

Док међународни тим предвођен Свјетском здравственом организацијом као и други научници истражују како је почела пандемија, објављивање Блумове анализе могло би, према писању њујоршког листа, да појача позиве на већу сарадњу Кине у глобалним напорима да се одреди извор новог корона вируса.

Блум каже да чак и ако не буде даље међународне истраге, приступ који је заузео могао би да буде искориштен да се сазна више о поријеклу или раном ширењу корона вируса те да намјерава да прође кроз сваку рану студију и описе података о новом корона вирусу у могућем проналажењу других раних информација “о секвенцама које још нису пронађене”.

newsflash.rs

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ДР НЕСТОРОВИЋ о имунитету и могућим лековима за корона вирус

ДР НЕСТОРОВИЋ о имунитету и могућим лековима за корона вирус

Чувени српски пулмолог, педијатар и алерголог доктор Бранимир Несторовић каже да се показало да имунитет …

НЕМА ОДУСТАЈАЊА ОД КОВИД ПРОПУСНИЦА: Ђерлек - Све је спремно за увођење, очекује се седница Штаба

НЕМА ОДУСТАЈАЊА ОД КОВИД ПРОПУСНИЦА: Ђерлек – Све је спремно за увођење, очекује се седница Штаба

ОД ковид пропусница нисмо одустали, напротив, све је спремно за њихово увођење – рекао је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *