понедељак , 28 септембра 2020

Хашка инквизиција тражи гаранције за пуштање Шешеља

0
(0)

Београдом је јуче прострујала вест из „проверених” извора да се Војислав Шешељ у суботу, на Видовдан, после 11 година и четири месеца враћа у Србију.

„Политика” је ту вест проверила у трибуналу и испоставило се да одлука о привременом пуштању на слободу још није донета. Портпарол Хашког трибунала Магдалена Спалинска „Политици” је рекла да не постоје правила која намећу рок у коме би судско веће требало да донесе одлуку о привременом пуштању. „Судско веће надлежно за Шешељев случај тренутно процењује проблем и донеће одлуку”, навела је Спалинска.

Јуче је у касним поподневним сатима на сајту трибунала објављена одлука судског већа у којој се тражи да владе Србије и Холандије у року од седам дана изнесу своје ставове поводом могућности пуштања Шешеља на привремену слободу. Од Владе Србије се тражи да гарантује уобичајене услове који су важили за све оптужене који су пуштани на привремену слободу: да обезбеди полицијско особље које ће оптуженог преузети на аеродрому и спровести у кућни притвор, као и да надгледа и обезбеђује његову кућу. Такође, услов је да Шешеља одмах ухапсе уколико прекрши правило и напусти кућни притвор. Предвиђено је да му се одузме пасош, као и да се обезбеди сигурност за сведоке и жртве који су повезани са његовим случајем пред трибуналом. Надлежне институције би биле у обавези да сваких 14 дана подносе извештај трибуналу.

Холандска влада била би у обавези да обезбеди пратњу од притворске јединице до аеродрома, као и повратак у притворску јединицу по завршетку пуштања на привремену слободу.

Потпредседник СРС-а Зоран Красић рекао је за „Политику” да још нема никакве одлуке и да он не верује ни у какву вест све док она не буде објављена на сајту трибунала или званично достављена самом Шешељу. Красић је рекао да је ова вест настала вероватно због најављеног скупа радикала у Београду на Видовдан, па је то доведено у контекст евентуалног Шешељевог пуштања на привремену слободу.

У петак је истекао рок од седам радних дана у коме су се и Шешељ и тужилаштво изјаснили о предлогу претресног већа да се оптужени пусти на привремену слободу. Шешељ се у поднеску трибуналу изјаснио да не прихвата ограничења која се прописују, то јест да би једино поштовао захтев да не напушта Србију.

Он је навео да би, уколико судско веће одлучи да га пусти на привремену слободу, учествовао у политичком животу Србије, на јавним скуповима, давао интервјуе новинама, гостовао у ТВ емисијама и јавно критиковао Хашки трибунал као нелегалан међународни суд. Не би се јављао полицији, нити носио електронску наруквицу или друге предмете којима се „нарушава људско достојанство”.

Са своје стране, тужилаштво Хашког трибунала није експлицитно саопштило да ли је за Шешељево пуштање на привремену слободу или против њега, али је у свом одговору навело да се из листе активности које је Шешељ најавио да ће предузети када буде пуштен на привремену слободе може закључити да је оптужени „доброг здравља”.

Тужилаштво је навело да не може да разматра питање пуштања на привремену слободу, али може да напомене да је Жалбено веће недавно приметило да засад оптужени није показао да му је због дужине суђења, укључујући и притвор, нарушено право на фер суђење.

Подсетимо да је предлог судског већа о привременом пуштању на слободу уследио, делом и због тога што у овом тренутку није могуће одредити тачан датум изрицања пресуде, јер је нови судија Мадаје Нијангу затражио додатно време како би се упознао са целим предметом.

Тужилаштво је саопштило да, у случају да судско веће пусти на привремену слободу Војислава Шешеља, треба поставити  услове који обезбеђују да оптужени неће угрожавати жртве, сведоке или друге особе и да ће се вратити у притворску јединицу ако и када веће то наложи.

Б. Митриновић

————————————

У Министарство правде стигао захтев Хага о пуштању Шешеља

БЕОГРАД– У Министарство правде стигао је захтев Трибунала у Хагу у случају лидера радикала Војислава Шешеља, који је позвао Холандију као земљу домахина суда и Владу Србије да се изјасне о гаранцијама у вези са евентуалним привременим пуштањем на слободу лидера радикала, речено је данас Танјугу у том министарству.

Иначе, раније данас, председник Националног савета за сарадњу с Хашким трибуналом Расим Љајић рекао је да ће захтев, када стигне, ући у редовну процедуру која је важила за све оптуженике и у складу са тим биће донете гаранције.

Осврнувши се на саопштење из Српске радикалне странке властима у Београду да се „не играју главом” и да не дају било какве гаранције против његове воље, Љајић је казао да је давање гаранција управо главна тема и у противном не би било ништа спорно, подсећајући да је влада и до сада аутоматски давала гаранције за све хашке оптуженике.

Истакао је и да се први пут дешава да један оптужени одмах каже да неће поштовати услове који поставља Хашки трибунал, „а од нас се тражи да поштујемо Устав и дамо те врсте гаранције”.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шешељ – ЦИА врбовала Александра Вучића и Томислава Николића (видео)

0 (0) Александар Вучић и читава врхушка СНС још од 2004. године делују као агенти …

Суд тражи списе о екстрадицији Милошевића Хагу

0 (0) Виши суд у Београду затражио је данас од Архива Југославије да му достави …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *