Херцеговина: Обележена 77. годишњица устанка Срба против НДХ

Херцеговина: Обележена 77. годишњица устанка Срба против НДХ

Вођа устанка, поручник Крсто Ђерић, убио Павелићевог доглавника Бабића, а њега је неколико месеци касније убио комуниста Драпшин

Јуче је на Трусини код Невесиња одржана прослава 77. годишњица Јунског устанка у Херцеговини, на мјесту гдје је поручник Војске Краљевине Југославије, Крсто Ђерић са својим борцима сачекао и ликвидирао злогласног Павелићевог доглавника Мија Бабића. Тада је проглашена седмодневна жалост у тзв. НДХ а на сахрани су били и неки Хитлерови министри! Након пар мјесеци вођу устанка и борца за слободу Крста Ђерића убија злочиначка партизанска рука Петра Драпшина!

Херцеговина: Обележена 77. годишњица устанка Срба против НДХ

На Трусини је 24. јуна 2018. године откривен и освјештан новосаграђени споменик официру Крсту Ђерићу. Споменик је подигнут уз споменик краљу Петру Првом Ослободиоцу, кога су комунисти послије Другог свјетског рата уклонили. И овај споменик је ове године обновљен и постављен на старо мјесто. Прослави и откривању споменика Крсту Ђерићу на Трусини, претходила је свечана академија која је одржана у сали Скупштине општине Невесиње. На откривању споменика и централној прослави поводом 77. годишњице Јунског устанка у Херцеговини 1941. године, уз градоначелника Невесиња, било је присутно и више историчара који су одржали више говора на тему Јунског устанка. Прослави је присуствовало више стотина људи. Све је било на најбољи начин представљено, посебно значај Јунског устанка херцеговачких Срба против усташког злочина – геноцида. Један врло значајан датум, обиљежен је како и доликује.

Херцеговина: Обележена 77. годишњица устанка Срба против НДХ

Како је рекао један историчар у своме говору, Крсто Ђерић је убио Мија Бабића, а Петар Драпшин је осветио Мија… Људи говоре да и данас имају метака и других предмета из аутомобила Мија Бабића, који је на Трусину дошао кабриолетом, у бијелој униформи. Био је на челу злочиначке усташке колоне, мислећи да му не може нико ништа… Преварио се…

Ове године, са националних прослава и обиљежавања догађаја и мјеста гдје је страдао Српски народ, удаљени су СУБНОР и сви рецидиве комунизма, као нпр. разни социјалисти. Тако је било и на овом скупу и на помену српским жртвама на Придворачкој јами код Требиња, што је први пут до сада.

Погледи.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Институт Арчибалд Рајс: Растућа плима подилажења УСТАШКОЈ ПРОПАГАНДИ у круговима БГД УСТАШОИДА

Институт Арчибалд Рајс: Растућа плима подилажења УСТАШКОЈ ПРОПАГАНДИ у круговима БГД УСТАШОИДА

Ово је задњи тренутак да се спречи суноврат историјске свести у српском народу, а пре …

Dejan Ristic Muzej genocida beograd ustasoid

Срамна улога вд Дејана Ристића, новокомпонованог београдског УСТАШОИДА!

Дејан Ристић, вршилац дужности директора Музеја геноцида у Београду, на пречац је стигао на ово …

Један коментар

  1. Најзад да се Срби одлуче да славе хероје а не комунистичке издајице. Цео западни свет је ђавољи накот. Помагали су Броза да убија и тамани Србе и за време рата и после њега. Он је спроводио њихову зацртану политику. Њима сметају Божији људи а то су Православци. Сада је дошло време наплате. Све ће их Бог казнити. Многи конвертити ће се враћати у веру предака да би избегли Божију казну али то им неће помоћи без покајања. Живи били па гледали шта ће се догађати у наредних пар година.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *