fbpx

Холивуд помагао Хитлера и нацистичку пропаганду?

0
(0)

ЛОНДОН – Холивуд је годинама пре Другог светског рата помагао режиму Адолфа Хитлера и промовисао нацистичку пропаганду, тврди историчар Бен Јурванд.

Јурванд, 35, написао је књигу „Тхе Цоллаборатион: Холлywоод’с Пацт Wитх Хитлер“ (Колаборација: Холивудов пакт са Хитлером) у којој се позива на документа која, каже он, доказују да су амерички студији пристајали на нацистичку цензуру и активно учествовали у пропаганци нациста.

„Холивуд не само да је сарађивао са нацистичком Немачком већ и са Адолфом Хитлером, особом и људским бићем“, рекао је Јурванд „Њујорк тајмсу“.

Јурванд, фолк музичар из Аустралије и харвардски ђак, каже да је његово интересовање за ову тему пробудио интервју који је као студент прочитао у Калифорнији и у коме је сценариста Бад Шулберг говорио о састанцима шефа МГМ-а Луија Мејера и представника нацистичког режима.

У књизи, пише „Индипендент“ описано је како су многи Јевреји-шефови филмских студија не само цензурисали филмове како би одговарали режиму већ су и производили материјал за немачке пропагандне филмове и чак су финансирали производњу наоружања у Немачкој.

Сарадња Холивуда са режимом почела је 1930. године, каже Јурванд, када је Карл Лемли млађи из „Универсала“ пристао да премонтира филм „На западу ништа ново“ после немира које је у Немачкој изазвала Нацистичка партија.

„Рекао бих да има неколико шокантних момената, нарочито везаних за документ који сам пронашао у Националним архивама у Вашингтону у коме се објашњава начин на који је МГМ увећавао профит. Тада је у Немачкој постојао закон према коме стране компаније нису могле да извозе валуту. Направили су изузетак за МГМ јер су финансирали немачко наоружање“, рекао је Јурванд „Тајмс оф Лондон“.

По доласку Хитлера на власт у књизи се детаљно описује како су режимски представници посећивали холивудске студије укључујући Георга Гислинга, специјалног саветника за Холивуд. Немци су гледали филмове и диктирали сва „сечења“. У јуну 1939. МГМ је организовао туру за 10 нацистичких новинара-уредника по свом студију у Лос Анђелесу а током 1930-тих готово ниједан јеврејски лик није се појавио у холивудским филмовима.

И поред неверице појединих академика, Јурванд је одлучан: „Студии су сарађивали са нацистима“.

 

Танјуг

фото: Getty images

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Буџетским новцем финансирана политичка промоција и пропаганда Вучићевог режима

2.3 (3) Независно удружење новинара Србије (НУНС) саопштило је данас да је протекле године у …

Мостови, манипулација, страх – сећање на судбину адвоката Драгића Јоксимовића

5 (4) „Те методе су простудирали наши најбољи психолози. Треба утерати страх у кости колебљивцима, …

6 Коментара

  1. Опште позната чињеница да је један од главних али главних финансијера хитлера бијо и сам Хенри Форд Ал полако наћиће негде то и тај Бен Јурванд да прочита

  2. ДОБРО ЈУТРО ПА СВИ ЈУДЕЈЦИ СУ РАДИЛИ ЗА СВОГ ХИТЛЕРА ЈЕР МУ ЈЕ БАБА ЈУДЕЈКА.

  3. ko još od Holivuda očekuje neku moralnost…

  4. Нема логике да Jевреји иду притив себе самих, али чињенице су ту, I guess.

  5. IBM je sticao ogromno bogatstvo od nacista.

  6. Koji Jevreji ? Hazari su tursko-mongolsko pleme koje je primilo judaizam i nema veze sa autohtonim Jevrejima ! Oni su tzv.aškenazi i finansirali su pogrom autohtonih Jevreja iz tri bitna razloga: da bi zauzeli njihovo mesto "izabranog naroda" u istoriji sveta, da bi uvukli Ameriku u rat i da bi napravili državu Izrael, kao kulu stražaru prema izvorima nafte! Ovo ti je ukratko da se obrazuješ, pošto očigledno nisi znala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *