Отварање изложбе о Константину Великом

0
(0)

У Народном музеју, у оквиру изложбе биће седам визуелних и тематских целина: од претходника тетрархије – кризе Царства и царева са Балкана, преко доба тетрархије до Константинове владавине и династије 337-363. године

У Народном музеју у уторак увече се отвара репрезентативна изложба „Константин Велики и Милански едикт 313. – Рађање хришћанства у римским провинцијама на тлу Србије“ која ће посетиоце одвести у време када је подручје данашње Србије било од посебне важности за Римско царство. Овај ликовни догађај је организован у оквиру државног пројекта обележавања 1.700 година од доношења Миланског едикта.

У оквиру изложбе биће седам визуелних и тематских целина: од претходника тетрархије – кризе Царства и царева са Балкана, преко доба тетрархије до Константинове владавине и династије 337-363. године.

– Реч је о репрезентативним археолошким налазима који су откривени на нашим просторима, а представљају најаутентичнија сведочанства која су настајала у распону од краја ИИ и кризе ИИИ века, до ВИ и ВИИ века. Они осликавају доба које претходи времену Константина Великог, период његове владавине, али и вредно наслеђе првог хришћанског цара. Аутори изложбе су сачинили одабир експоната захваљујући којима ће бити могуће представити различите сфере духовног и профаног живота царева и војсковођа, али и војника играђана Римског царства, објашњава Бојана Борић Брешковић, вд директорка Народног музеја у Београду.

Имајући у виду да су многобројни цареви, који су владали у периоду од средине ИИИ до средине ИВ века, рођени, боравили или умрли на територији данашње Србије, археолошки предмети откривени на нашим просторима остају незаобилазно сведочанство за историју касноантичког периода у целом Римском царству.

ЕКСПОНАТИ

Раскошном поставком коју чини 180 непроцењивих експоната биће представљено турбулентно доба које претходи времену Константина Великог, период његове владавине, али и вредно наслеђе првог хришћанског цара.

 

Новости

 

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПОВОДОМ 20 ГОДИНА ОД ПОГИБИЈЕ: У Лондону представљена изложба о принцези Дајани

0 (0) ЛОНДОН – У Кенсингтонској палати у Лондону новинарима је данас приказана изложба посвећена …

НОВОСАЂАНИ РАЗБИЛИ ИЗЛОЖБУ О ВУКОВАРУ: „А где је убијање Срба, стоко?“

0 (0) Непознати починиоци поразбијали су шест излога у којима су се налазиле уметничке фотографије, …

Један коментар

  1. На сав глас славимо туђе, а своје заборављамо.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend