Хорска какафонија велеиздајника, квислинга, пете колоне и остале ситне фукаре

Хорска какафонија велеиздајника, квислинга, пете колоне и остале ситне фукаре

0
(0)

Ненад Чанак: Николић, Дачић и Вучић да донесу одлуку која ће значити наставак пута ка ЕУ

Nenad-CanakЛидер Лиге социјалдемократа Војводине /ЛСВ/ Ненад Чанак поручио је данас у писму предсједнику Србије Томиславу Николићу, премијеру Ивици Дачићу и првом предсједнику Владе Србије Александру Вучићу да у вези са Косовом и Метохијом донесу одлуку која ће значити Србији наставак пута ка ЕУ.

„Позивам Вас да се храбро, мудро и у интересу свих грађана одлучите за наставак пута Србије ка ЕУ. На питању Косова и Метохија одредиће се не само судбина грађана Косова, него и судбина свих грађана Србије“, навео је Чанак у писму државном врху Србије.

Чанак додаје да је ЕУ доказани пријатељ који је до сада на различите начине помагао Србију и демократске процесе у њој.

„У питању је пријатељ који не прича бајке него и помаже. Знам да сте веома добро упознати са учешћем Србије на тржишту ЕУ, инвестицијама које стижу из ЕУ, инсистирању на владавини права, поштовању различитости и низом вредности које већ делимо или ћемо их усвојити на том путу“, навео је Чанак.

Он је напоменуо да само чланство у ЕУ брише границе и може релаксирати многа питања.

„Само чланство у ЕУ брише границе и може релаксирати многа питања која се данас чине тврдим и нерешивим, па тако и омогућити да Србија боље помаже грађане за чију је будућност данас забринута“, сматра Чанак.

Срна

Сузана Грубјешић: Одбијање споразума би било лоше и то на дужи период

suzana-grubjesic-3Београд – Потпредседница владе Сузана Грубјешић, поводом актуелне расправе о споразуму с Приштином, каже да би одбијање за Србију било лоше и то на дужи период.

„УРС сматра да би одбијање споразума значило још једно окретање леђа будућности и на дужи рок би гурнуло Србију у политичку и економску изолацију коју бисмо врло тешко поднели“, рекла је Грубјешић за Танјуг додајући да свако ко мисли да је ускраћивање датума једина последица одбијања споразума са Приштином не познаје ни спољну политику ни међународне односе.

„Србији би на дужи рок била затворена перспектива чланства, а довољно је само погледати каква нам је економско-социјална ситуација, па закључити које су последице прекида интеграција“, рекла је Грубјешић.

Упитана како би заустављање евроинтеграција утицало на већ пољуљано поверење грађана у ЕУ, она је навела да Србија историјски, географски, економски и културно припада Европи, те да је потребно да та припадност постане и институционална.

Подсетила је да то предвиђа и прва тачка коалиционог споразума странака које чине владу, а то је убрзање европских интеграција.

Грубјешићева наводи да је и даље наш напредак у европским интеграцијама условљен искључиво договором с Приштином и објашњава да у Бриселу међу члановима делегације Београда није било никаквих несугласица, већ је напротив заједнички констатовано да је понуђени предлог споразума далеко испод очекиваног и траженог.

„Напредак у европским интеграцијама, добијање датума и отпочињање преговора о чланству искључиво зависи од договора с Приштином и то смо небројено пута поновили. Тај услов није од јуче, већ још од децембарских закључака Европског савета из 2011. године, који су преписани и поновљени и у закључима из 2012“, казала је Грубјешићева.

Она сматра и да би о понуђеном решењу до уторка када истиче рок за одговор Бриселу, требало да се изјасне све парламентарне странке, али каже да ће одлуку донети државни врх.

О могућности да до тада Европска унија, као посредник у дијалогу, понуди Београду донекле модификоване елементе споразума, Грубјешић каже да ЕУ једноставно не би смела да буде пасивна у овом тренутку, јер је у питању и њен кредибилитет.

„Непостизање споразума био би неуспех европске спољне политике и не верујем да су спремни на такав исход“, казала је Грубјешић.

Танјуг

ДС: Власт да каже шта нам нуди ЕУ

Шеф посланичке групе Демократске странке Борислав Стефановић изјавио је данас да је основно да власт обавести јавност и посланике о чему конкретно Србија треба да одлучи у преговорима Београда и Приштине, као и да представници власти треба први да кажу да ли нешто треба прихватити или не.

borislav stefanovic„Неки основи елементарне пристојности политичког рада и државне одговорности су да се да информација шта је понуда, шта је на столу, шта је то конкретно око чега треба да се одлучимо“, казао је Стефановић новинарима у Скупштини Србије.

Према његовим речима, неозбиљно је да нико у овој земљи, сем људи који су преговарали, нема „никакву представу о чему ми треба да се изјаснимо“.

Он је навео да власт покушава да пребаци одговорност између себе, а онда „траже да то сада уради читаво друштво и све политичке партије“.

„Да ли се неко игра са будућношћу ове земље и да ли је олако схватио овај процес, па није спреман да изађе пред јавност и посланике са јасном алтернативом која је стављена пред нас, ма како она тешка била“, упитао је Стефановић.

Он је истакао да премијер, први потпредседник Владе и председник Србије треба први да кажу да ли нешто треба прихватити или не. Стефановић је подсетио да је времена све мање, да висока представница ЕУ Кетрин Ештон пише извештај и да је уторак, 9. април
крајњи рок.

„ДС ће дати свој допринос ако нас неко информише шта је проблем, дилема и катастрофични избор пред нама. Да видимо да ли је једна анегдота која се препричава из Брисела суштина понуде или је то само графички приказ једног тешког разговора. Морамо знати да ли је у питању папир или нешто што је (премијер Косова Хашим) Тачи тражио“, казао је Стефановић.

Он је рекао да су представници актуелне власти мислили да је водити државу „као пољем поћи“ и да су многи од представника власти мислили да ће за час посла решити проблем Косова и срљали у разговоре о озбиљнијим темама.

Бета

Палма: Прихватити договор са Приштином

Председник Јединствене Србије (ЈС) Драган Марковић Палма сматра да је боље решење прихватање договора са Приштином, јер он доноси држави датум за почетак преговора о уласку у ЕУ.

dragan markovic palma„Више сам за то да се довор прихвати и да добијемо датум за почетак преговора са ЕУ, да Србија врло брзо постане чланица Уније, како бисмо што више страних инвеститора довели у земљу, јер без страних инвестиција нема нових радних места у Србији“, рекао је Марковић.

Он је за новосадски „Дневник“ навео да прихвата приједлог из врха Српске напредне странке (СНС) да у Србији буде остварен страначки консензус о судбини Косова и Метохије.

„Постоји јединство државног врха, али мора бити остварен и национални консензус када је у питању судбина Косова и Метохије, чији део треба да буду и странке које су у опозицији, јер је ово национално питање“, констатовао је Марковић.

Срна

 

Динкић: Прихватити споразум са Приштином

Министар финансија и председник Уједињених региона Србије Млађан Динкић изјавио је данас да би требало прихватити понуђено решење за Косово, јер Србија „нема шансе“ као изолована земља.

mlađan_dinkić„Имаћемо јединствен став и мислим да се иде у том правцу. Треба затворити део историје и окренути се будућности, не заборављајући Србе који живе на Косову. Историја нас је научила да су решења све гора што се више чека. Нема добрих решења, али ће она бити све гора ако будемо чекали“, рекао је Динкић Радиотелевизији Србије.

Динкић је рекао да он и УРС немају дилему и да се мора донети решење које ће бити добро за Србију и све њене грађане.

„Мислим да треба ићи ка ЕУ и прихватити решење којим ће почети трајан и стабилан однос са Приштином, али не треба заборавити на Србе на Косову“, рекао је Динкић.

Динкић је истакао да нема дилеме да Србија „нема шансе као изолована земља“.

„Ако споразум не буде прихваћен, последице би биле штетне и догодила би се индиректна изолација на коју Србија не сме ни да помисли. Нико од нас не тражи да се одрекнемо помоћи Србима на Косову, али ако Србија буде економски слаба, неће моћи да им помогне“, рекао је Динкић.

Упитан шта Србија добија датумом за почетак преговора са ЕУ, Динкић је одговорио да је то више питање кредибилитета у односу са међународним партнерима, него конкретне користи.

„Велико је питање када ћемо постати чланица ЕУ али морамо да останемо у добрим односима са чланицама ЕУу где пласирамо 62 одсто извоза“, рекао је Динкић.

Динкић је истакао да подржава представнике Београда у преговорима и да нема шта да замери премијеру Ивици Дачићу, потпредседнику Владе Србије Александру Вучићу и потпредседници Владе задуженој за европске интеграције Сузани Грубјешић.

Танјуг

ЛДП: У дијалогу с Приштином донети одлуку која води ка ЕУ а не у изолацију

Београд – ЛДП се залаже да у дијалогу с Приштином буде донета одлука која ће омогућити наставак европских интеграција, а не она која води у изолацију земље

Чеда-зуб„Борићемо се за одлуку која ће донети остваривање свих циљева без којих земља неће опстати“, изјавио је данас посланик те странке Бојан Ђурић.

Он је новинарима у парламенту рекао да је од јединства странака битнија паметна одлука у оваквој ситуацији.

„ЛДП је политичка странка која никада није калкулисала са оваквим темама, поготово то нећемо чинити у овом тренутку. Јасни су принципи на којима је направљен ЛДП и оно за шта се залажемо већ седам година . Србије нема без наставка европских интеграција, без наставка реформи. Без тога ће ова земља остати црна рупа и биће много гора судбина и читаве Србије и косовских Срба“, навео је Ђурић. 

За ту странку се, како је напоменуо, таква врста дилеме не поставља. Избор са којим се Србија суочава, према његовим речима, последица је лоших одлука и ове и претходних влада када је у питању косовска политика. 

„Ми на томе нећемо инсистирати ових дана, о томе ћемо водити врло озбиљну расправу када уторак прође. ЛДП се најискреније залаже и бориће се да буде донета онаква одлука која ће омогућити наставак европских интеграција , изостанак изолације земље и остваривање свих циљева без којих ова земља неће опстати“, навео је посланик ЛДП-а. 

Ђурић је додао да ће до расправе о конкретном садржају морати да дође у једном тренутку и у Скупштини Србије. 

Он сматра да власт греши што не саопштава детаље, иако је мање или више јасан избор пред којим је Београд – потпуна изолација земље, потпуно разарање земље, „црна рупа“ на европском ћилиму или шанса да се кроз наставак европских интеграција обезбеди боља будућност читавој Србији, а онда и нека посебна права или гаранције за косовске Србе.

Танјуг

СПО: Потписати бриселски споразум

Београд — СПО сматра да треба потписати бриселски споразум с Косовом, јер би његово одбијање изазвало економски, развојни и демократски колапс.

Martti_Ahtisaari_Serbia_ FM-Vuk-DraskovicНепотписивањем споразума положај Срба на КиМ би се драматично погоршао, а изолована и слаба Србија не би могла никако да им помогне, истичу у СПО.

„Изостанак договора у Бриселу о надлежностима заједнице српских општина не умањује права Срба у општинама са српском већином на Косову и Метохији, која су загарантована планом Мартија Ахтисарија, пошто су тај план прихватиле све чланице ЕУ, НАТО и косовске власти“, наводи се у саопштењу. 

СПО је навео да Ахтисаријев план гарантује и заједницу српских општина на Косову, а права која се тичу полиције, судства, здравства, образовања или школства припадају општинама са српском већином.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У петак одлука: Затварају нас на 5 дана или 2 викенда!?

У петак одлука: Затварају нас на 5 дана или 2 викенда!?

3.7 (3) Седница Кризног штаба која је почела јутрос у осам сати завршена је управо, …

Србија: Са вакцинацијом бројке обололеих од корона вируса горе него пре вакцине!

Србија: Са вакцинацијом бројке обололеих од корона вируса горе него пре вакцине!

5 (1) Број преминулих је са почетка године и 45 дневно, пре вакцинације спао на …

Један коментар

  1. Čedomir Jovanović(zvani Čeda Butik, ili Čeda Prašak), predsednik Liberalno-Demokratske partije, je čovek koji je tek nakon 5. oktobra i njegovog ulaska u vladu (kojom magijom, ne zna se) uspeo da završi fakultet, postane neki kurčev politički faktor i da stvori sebi veliko bogatstvo. Kako – ne zna se (zna se, ali je zabranjeno pričati o lopužarenjima, pljačkanjima, krađama, otimačinama, kriminalnim radnjama političara u Srbiji).Od svog nerada stvorio je milione,a u Narodnu skupštinu Srbije, ušao je kao sirotan.Pošto se u Srbiji ništa ne radi, potreban je čovek na mestu ministra ekonomije koji zna kako da se ne radi ništa, a da se zarađuju pare. Stoga Čedomir poseduje sve kvalitete za mesto ministra ekonomije……Odakle mu novac za kupovinusubotičke “Fidelinke”? U medijima je objavljivano da ima stan u novobegradskom Bulevaru Zorana Đinđića, stan u Takovskoj u centru Beograda, vilu u zemunskom naselju Pregrevica, a da iznajmljuje skupocenu vilu na Dedinju, dva crna micubiši džipa, audi, kao i skupo privatno obezbeđenje. Mediji su ga “hvatali” u skupocenim kupovinama – odela, brendiranih majica, satova, a javna je tajna da na letovanje na grčko ostrvo Mikonos odlazi sa porodicom privatnim avionom. Godinama je u medijima dovođen u vezu sa zemunskim klanom,a Miroslav Mišković ga je optužio da je učestvovao u njegovoj otmici i uzeo deo para. Ljubiša J. tvrdi da je lično video kako je Čedomir Jovanović Šiptaru u zatvor dovodio suprugu i ćerku i donosio mu poklone za rođendan.…I pored stotine dokaza o njegovom kriminalu, nije izveden pred sud……Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati! .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend