Хотели руинирани и запуштени, а Брнабићка каже да ће Нишка Бања "бити све лепша и јача"
фото: М.Ј

Хотели руинирани и запуштени, а Брнабићка каже да ће Нишка Бања “бити све лепша и јача”

Мање од 1.500 туриста посетило је Нишку Бању у прва 3 месеца 2021. године, а три некада највећа и најпознатија хотела и даље су руинирана и у лошем стању. Ипак, то није сметало премијерки Ани Брнабић да о овом лечилишту надомак Ниша прича само у суперлативу, а изјавила је и де је задовољна што се бањски туризам у Србији коначно буди, и додала да томе доприноси развој Нишке Бање.

Премијерка Ана Брнабић, као и градоначелница Ниша Драгана Сотировски, у суботњој посети Нишкој Бањи говориле су са пуно оптимизма о хотелима који би требало да ускоро буду реновирани како би туристички потенцијал дошао до изражаја.

Међутим, иако су шеталиште и трг у Бањи реновирани, хотели који се налазе тик уз главно шеталиште стоје руинирани. Анализа Јужних вести је недавно показала да хотели “Озрен”, “Србија” и “Партизан” одавно стоје девастирани, иако већ неколико година имају нове власнике.

Радника ни на видику, хотели су исрцтани графитима, зарасли су у траву у случају хотела “Србија” или су окружени срчом од прозора који су попуцали приликом пожара 2018. у случају хотела “Партизан”.

Чини се да овакво стање објеката премијерка Ана Брнабић очигледно не види као проблем, па је приликом суботње посете рекла да је радује број домаћих и страних инвеститора који купују хотеле у Нишкој Бањи због чега је она “све лепша и јача”.

Драго ми је да видим да долази све више приватних, страних и домаћих инвеститора да инвестирају овде у хотеле, то значи да ће Нишка Бања бити све лепша и јача и да ће долазити све више људи, као и да ће људима из Нишке бање живот бити квалитетнији и много лепши – каже Брнабић.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић каже да су подаци за ову годину изузетно охрабрујући и да је Нишку Бању од јануара до априла ове године посетило више туриста него током читаве прошле године, као и да постоји могућност да ова година премаши рекордну 2019. годину.

Хотели руинирани и запуштени, а Брнабићка каже да ће Нишка Бања "бити све лепша и јача"
фото: У.К

Овакав оптимизам је за сада ипак преурањен јер је Нишку Бању у првом кварталу 2021. посетио 1.491 туриста чиме је заузела 11. место по броју посетилаца од свих бања у Србији. То је свакако знатно више у односу на 2020. када је кретање због короне било ограничено.

Управо су смештајни капацитети један од највећих проблема Бање рекла је градоначелница Ниша Драгана Сотировски. Kао кривца за руиниране хотеле градоначелница види лошу приватизацију, али како каже, хотели полако, али сигурно добијају нове власнике.

Могу да вам кажем да од три постојећа хотела, један је у процесу реституције. Очекујемо одлуку Агенције за реституцију да ли ће се он вратити старим власницима. Један је продат у међувремену, заправо оног тренутка када смо ми као град рекли да желимо да правимо још једну велику инвестицију у Нишкој бањи, а то је аква-парк, недељу, две после тога је купљен један од хотела. То нас посебно радује јер смештајни капацитети јесу један од највећих проблема Нишке бање – наводи Сотировски.

Управо је хотел “Србија” октобра 2019. купио доскорашњи повереник нишких напредњака Звездан Миловановић, а како је рекао за Јужне вести само упис у катастар је трајао годину дана и да је “сада у фази пројектовања и прибављања грађевинске дозволе за реконструкцију постојећег и доградњу новог дела хотела”.

Поред њега хотел “Озрен” фебруара ове године купила је фирма МАK Интернатионал, док је “Партизан” почетком 2018. оглашен на продају, а већ јула исте године захватио га је велики пожар.

ССП: Бања је девастирана

Поводом посете премијерке Ане Брнабић Нишкој Бањи и археолошком налазишту “Медијана” огласили су се из нишког огранка Странке слободе и правде. Наводе да је премијерка испустила да приликом посете спомена да је Нишка Бања последњих година у лошем стању, да хотели стоје руинирани и спаљени, као што је случај са хотелом “Партизан”.

Ана Брнабић није рекла да је Нишка Бања последњих година девастирана. Да ауто-пут заобилази Бању, да су дуж шеталишта руинирани и спаљени хотели, а да су власници тих хотела управо високи функционери Српске напредне странке – наводе из ССП.

Додају и да премијерка није рекла да археолошко налазиште “Медијана” годинама затворено, да је део налазишта откривен због чега су туристи и Нишлије ускраћени да посете овај локалитет.

Извор: Јужне вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Пљачкаће до последњег дана, уочи хапшења

Пљачкаће до последњег дана, уочи хапшења

Брат премијерке Ане Брнабић сувласник је акционарског привредног друштва Ассецо СЕЕ д.о.о , које је …

Вучићев криминални режим планира Ниш на води, а ни канализацију не може да изгради

Вучићев криминални режим планира Ниш на води, а ни канализацију не може да изгради

Председник Градског одбора Народне странке Ниш Ђорђе Станковић изјавио је данас да се у том …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *