Хрвати отворили привредну комору у Београду

Хрвати отворили привредну комору у Београду

Председник Хрватске привредне коморе Лука Буриловић и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж изјавили су да је понашање председника Српске радикалне странке Војислава Шешеља у Скупштини поводом посете хрватске делегације Србији, изоловани инцидент који неће утицати на унапређење привредне сарадње две земље.

“У питању је политички изоловани инцидент прошлости који неће омести привредну сарадњу две земље”, рекао је Буриловић на свечаном отварању представништва Хрватске привредне коморе у Београду.

Чадеж је рекао да је Шешељев наступ у Скупштини излив примитивизма човека из прошлости и додао да га је срамота због таквог поступка.

“Овај инцидент данас никоме није требао, али нећемо да станемо пред било каквим примитивизмом. Посебно јер је Хрватска у Србију уложила 800 милиона евра”, рекао је Чадеж.

Буриловић је истакао да политика увек утиче на привреду, јер је капитал “као зверка која неће да иде тамо где се не осећа добро”, али је оценио да то неће спречити намеру две коморе и привредника да у будућности унапређују сарадњу. Он је казао да је Србија шести спољно-троговински партнер Хрватској и да укупна робна размена у последњих 11 месеци износи 1,1 милијарду евра, од чега је 615 милиона био извоз Хрватске.

“Потенцијал за унапређивање сарадње је огроман и ми га морамо искористити зарад бољег и квалитетнијег живота грађана, јер на тај начин стварамо окружење које ће утицати да грађани окрену леђа прошлости и посвете се будућности”, казао је Буриловић.

Први човек ХГК је нагласио да је оварање председништва у Београду од изузетног значаја и да уопште не разуме разлоге зашто је оно затворено пре пет година.

За председника Привредне коморе Србије, Шешељев наступ у Скупштини је излив примитивизма човека из прошлости, због кога га је, како је рекао, срамота.

Марко Чадеж Извор: Тањуг/Раде Прелић
“Овај инцидент данас никоме није требао, али нећемо да станемо пред било каквим примитивизмом. Посебно јер је Хрватска у Србију уложила 800 милиона евра”, рекао је Чадеж.

Он је додао да је из Београда данас отишла једна ружна слика, али да очекује да ће у будућности показати како економска сарадња мења слику целог региона.

“Надам се да ће наша сарадња унапредити цео регион, да мењамо слику о региону, да то не буде регион сукоба и конфликта, већ регион успеха”, казао је Чадеж.

Према његовим речима у Србији послује 220 хрватских компанија које запошљавају 14.000 људи. Чадеж је најавио и да ће Србија у Загребу до краја године отворити своје председништво у канцеларијама ХГК-а.

Директор Председништва Атлантик групе у Србији Владимир Чупић рекао је да отварање одељења ХГК-а у Београду добра вест за цео регион и да сарадњу две земље треба интензивирати и продубити.

“Појединачни политички догађаји не могу на било који начин утицати на ниво сарадње”, рекао је Чупић и додао да Србија и Хрватска треба да наступају заједно на трећим тржиштима како би оствариле бољи пласман роба и услуга.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Васић: Данас почиње градња најскупљег метроа на свету, а Београд остаје без воде!

Васић: Данас почиње градња најскупљег метроа на свету, а Београд остаје без воде!

Најава почетка радова на изградњи депоа за метро у Београду је почетак краја Београда, који …

Одржан протест испред РТС због неемитовања спота против Рио Тинта (видео)

Одржан протест испред РТС због неемитовања спота против Рио Тинта (видео)

Испред зграде РТС у Таковској улици, одржан је протест јер је јавни сервис одбио да …

4 Коментара

 1. Sta ste drugo mogli ocekivati od nasih GOVNARA, taj Marko Cadez nema ni dana radnog staza, a on zastupa Srbiju. Narode BRAVO na izboru.

 2. Prvo vic:
  Šta rade pederi?
  -vode ljubav
  A šta rade lezbejke?
  -vode ljubav
  A šta rade pederi i lezbejke?

  – jebu Srbiju !

  Šta da očekujemo od pedera, lezbejki, lopova, veleizdajnika ?
  Ne samo da su prodali Kosovo
  i Srbija je na rasprodaji !
  Narod koji već 30 godina ne ume da izabere patriotu, nacionalistu, Srbina, osuđen je na istrebljenje, na žalost

 3. Милан Топлица

  Хрвати отворили гасну комору у Београду.

  Е ово је већ прикладније и смисленије за КРВате

 4. Danas nam taj isti Smradez (Cadez) koji nema ni jedan dan radnog staza prodaje maglu da bez normalizacije odnosa Beograda i pristine Srbija nemoze da ekonomski napreduje i da se poveca standard gradjana. Ako nas standard zavisi od Siptara onda blago nama. Idiot priprema teren za nesto jos gore sto nam sledi, a mi sedimo i gledamo sta nam ti maloumnici rade. NARODE PROBUDI SE!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *