Хрватска електропривреда преузима српско тржиште: Краљеву и Ваљеву струја из Загреба

Хрватска електропривреда преузима српско тржиште: Краљеву и Ваљеву струја из Загреба

Београд – ХЕП тврди да ће ускоро почети да испоручује електричну енергију у два српска града. Спремају се за још већи продор у нашу земљу
„Хрватска електропривреда“ (ХЕП) ускоро ће „Електропривреди Србије“ преотети снабдевање струјом Краљева и Ваљева, званично је саопштило то хрватско предузеће!

Да је „ХЕП група“, која преко ћерке фирме „ХЕП Енергија“ у Словенији држи 12,5 одсто тржишта, озбиљно бацила око на српско тржиште, види се и по томе што у Србији већ снабдевају једно предузеће струјом, а како тврде, ускоро ће испорука електричне енергије кренути и пут поменута два града.

Почетак борбе

– „ХЕП Снабдевање“ је као лидер на хрватском тржишту електричне енергије отварање тржишта дочекао спреман, како у сегменту услуга домаћинствима, тако и од великих потрошача из привредног сегмента, којима су понуђени производи и услуге прилагођени њиховим потребама и тржишним условима. Купцима из сегмента становништва понудили смо Хепи тарифу, која је наишла на велики оџив јер је купцима омогућено да уместо аконтација плаћају само енергију коју стварно и потроше – изјавила је Тина Јакаша, директорка „ХЕП Снадбевања“, на петој међународној конференцији „Регионално тржиште електричне енергије“, одржаној у Београду.

 

Хрватска електропривреда преузима српско тржиште: Краљеву и Ваљеву струја из Загреба

(фото:Курир)

Сијка Пистолова, уредник портала Енерџи обзервер, сматра да је електрична енергија роба као и свака друга и да је улазак ХЕП у два града у Србији почетак борбе ХЕП са ЕПС за српско тржиште:

Пакет погодности

„ХЕП се понудом да снабдева струјом Краљево и Ваљево бори да добије што бољу позицију у региону. Ако ЕПС нађе начин да буде јефтинији, онда му нико ништа не може, ни ХЕП ни било ко други. Иначе, ХЕП размишља да купи термоелектрану Вука Хамовића у Републици Српској, у Станарима, чиме показује да постаје све озбиљнија електроенергетска компанија. ЕПС се већ припрема за борбу с конкуренцијом и мислим да ХЕП неће успети да победи ЕПС, али је ово знак да ХЕП може добити и друге градове у Србији и да ЕПС мора да постане много озбиљнија компанија“.

Она додаје да су грађани Србије свакако на добитку јер уз повољну цену струје могу добити и друге погодности.
„ХЕП је можда Краљеву и Ваљеву понудио и друге погодности, на пример јефтинији интернет, дужи рок за плаћање струје и друге погодности у пакету услуга“ – истиче Пистолова и додаје да је изненађена уласком ХЕП на српско тржиште јер је очекивала да ће продор прво направити словеначки ГЕН.

Министар рударства и енергетике Александар Антић каже да није истина да је ХЕП преузео снабдевање струјом Краљева и Ваљева, већ да је то прича за унутрашњу употребу у Хрватској.

„Тржиште електричне енергије је отворено и све компаније које су лиценциране могу да се јављају на тендере које велики потрошачи расписују (установе, предузећа). За две године од отварања тржишта ЕПС није изгубио ниједан тендер, сем што су током лета предузећа која се баве јавном расветом у Краљеву и Ваљево покушала да промене снабдевача. То није реализовано и не може да буде зато што системи за јавну расвету у ова два града имају огромна дуговања према ЕПС“ – објашњава Антић и додаје да ово нема никакве везе с грађанима Србије, који плаћају најнижу цену струје у Европи.

Курир

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Немце већ психолошки кондиционирају за општи нестанак струје (видео)

Немце већ психолошки кондиционирају за општи нестанак струје (видео)

Као што су владари света и њихов портпарол Клаус Шваб најавили, од наредне године свет …

Кина тражи од Русије да повећа испоруке струје, пошто се бори са рестрикцијама

Кина тражи од Русије да повећа испоруке струје, пошто се бори са рестрикцијама

МОСКВА – Руска електропривреда Интер Рао саопштила је да је примила захтев од Кине да …

Један коментар

  1. Svi koji se greju na struju, platice tri puta manji racun u HEP=u! Ukidajte tarife plavu i crvenu, pa cete biti najjeftiniji, ovako kako je sada slucaj, jeftiniji ste samo kod najmanjih potrosaca!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *