fbpx

Од 1. јануара 2018. пооштравају се услови за одлазак жена у пензију!

0
(0)

Београд – Од 1. јануара 2018. пооштравају се услови за одлазак жена у пензију, али и за одлазак у превремену старосну пензију оба пола. У пензију жене ће моћи то да учине са 62 године и 15 година стажа, шест месеци више него што је сада. За мушкарце остаје непромењено – 65 година и 15 година стажа.

Услов за одлазак у превемену старосну пензију за припаднице женског пола подиже се на 56 година и четри месеца живота и 38 година стажа осигурања, док за припаднике мушког пола у 2018. ће бити потребно 57 година и 40 година стажа.
„У случају превремене старосне пензије, она се трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање правна на старосну пензију“ – кажу за „Блиц“ у Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање.

У 2032. години изједначавају се услови за жене и мушкарце
Године живота као услов за осигуранике жене ће се увећавати до 2032. године када ће критеријуми за жене и мушкарце бити изједначени – 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања.
Услови за превремену старосну пензију, како истичу у Фонду ПИО се подижу до 2024. године, када ће такође бити изједначени за жене и мушкарце – 60 година живота и 40 година стажа осигурања.

Данијела Нишавић, Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

30. јуна 1992. године муслиманска војска из Сребренице и Братунца опколила је и напала српско село Брежане (видео)

0 (0) Убијани су редом жене, дјеца, старци. Већина на веома свиреп начин. Најстаријa жртва …

„Закон којим се продужава радни век до 70. године ставља грађане у поданички положај“

0 (0) Синдикат „Слога“ је оценио да је иницијатива за измену Закона о раду по …

Један коментар

  1. Da li se to odnosi i na Brnabicku, Zoranu, Pesicku, Biserko, Lidl, te ostale politicke kurve u Srbiji? Kako SNS objasnjava visinu penzije Danice Draskovic od 700,000.00 RSD, tj. Eur 7,000.00 mesecno?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *