Хрватска и Мађарска шаљу Србији мигранте који никада нису били овде

0
(0)

Нелегално и противно споразумима о реадмисији и међународним прописима, Хрватска са границе дневно враћа 30 миграната у Србију, што је био и случај и са Мадином Хосинг (6), која је изгубила живот на шинама.

Како је на конференцији за новинаре рекао директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила (ЦЗА), Радош Ђуровић, пример мале Мадине најјасније и драматично указује на ту праксу, те најавио да ће тај центар покренути питање одговорности у том случају.

„Нелегалне депортације из Мађарске и Хрватске доводе до ризика да Србија постане тампон зона, из Хрватске се то ради на потезу од Шида према Сомбору, углавном ноћу, а депортације из Мађарске врше се у близини Келебије и Хоргоша, отварањем врата на огради и уз гурање назад“, рекао је Ђуровић.

Према његовим речима, депортују се и људи који никада нису ни били у Србији, те да примери са терена указују да су људи из БиХ, на пример, ушли у Хрватску, па онда враћени у Србију, без икаквог објашњења.

Прочитајте још: Породица страдале девојчице тужи хрватску полицију

„Драстичан пример је човек из Сирије који је добио азил у Аустрији, и са женом, путујући аутобусом на одмор, изведен из аутобуса, одузета су им документа и гурнути су назад Србију из Мађарске, без икакве везе“, рекао је Ђуровић.

То, како истиче, није само елементарно кршење људских права, већ и нехумано третирање при чему се директно доводи у питање живот миграната.

„Случај девојчице (Мадине) најјасније говори и драматично указује на ту праксу, Мадина Хосинг је шестогодишње дете и њену породицу нису третирали као људе, гурнути су буквално у смрт“, рекао је Ђуровић.

Он је подсетио да је њена породица, мајка са шесторо деце ушла је у Хрватску, где је полиција ухватила. Она је каже покушавала да изрази намеру за азил, али је брутално одбијена. Вратили су их у Србију усмеравајући их лампама куда да иду, а када су дошли до пруге наишао је воз и она је смртно страдала.

Ђуровић даље објашњава да ни то ије било довољно – мајци није било дозвољено да остане уз смртно страдалу девојчицу, већ је осталом децом враћена у Србији и данима ништа није знала шта се десило са телом детета.

Потом је, каже, мајка сазнала да је тело девојчице „на мистериозан начин“ допремљено у Србију, без икакве документације и противно вољи породоице, сахрањена у Принциповцу.

„Све то указује какав је однос према тим људима. Какво је то понашање и поражавајући однос према тој породици и детету“, рекао је Ђуровић.

ЦЗА прати све у вези са илегалним враћањем миграната, а досадашње статистике показују да је, на пример, у овој години из Мађарске до сада враћено више од 1.000 људи.

Из Хрватске је, каже, у истом периоду илегално враћено у нашу земљу више од 500 људ.

Ђуровић је напоменуо да је реч о статистици ЦЗА и ти бројеви представљају део свих оних који су враћени са граница.

Истакао је да уговори о реадмисији које је Србија потписала са Мађарском и Хрватском не функцонишу.

Односно, објаснио је, легално је према тим уговорима из Хрватске враћено од почетка године до краја октобра само 72 људи, а из Мађарске у истом периоду само 16 миграната.

Ђуровић је оценио да то илегално враћање миграната заправа је не само кршење међународних прописа и споразума о реадмисији, већ и кршење уопште прописа ЕУ и шенгенских правила.

Истакао је да ће ЦЗА покренути питање одговорности за смрт шестогодишње Мадине а, како је рекао, интересује га и како ће Србија реаговати на праксу илегалног враћања миграната са граница.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сорошев „Европски суд правде“ пресудио Мађарској кривицу зашто што је чувала ЕУ од најезде блискоисточних миграната

5 (3) Европски суд правде саопштио је да је Мађарска прекршила законе ЕУ намењене заштити …

Србија: Мигранати тероришу и пљачкају старе у два села, полиција их довози (видео)

5 (3) Стравичне вести стижу из села Мајдан и Рабе на граници Србије са Мађарском …

Један коментар

  1. Nije li prirodnije gospodine Djurovicu da trazite pomoc od nadleznih , da se spreci vracanje u Srbiju bar tih nelegalnih, nego da istrazujete smrt male Medine. Dete je stradalo, pa je stradalo, valjda je vas zadatak nesto drugo , ne istraga. Postoje sluzbe koje bi trebale time da se bave . Sta je sa tim famoznim NVO, gde su sada, ako mora da izostane pljuvanje Srba, onda neka izostane i njihovo ucesce…….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend