Хрватска намерава да постави жицу на граници са Србијом и БиХ, јер не жели да буде "хот-спот"

Хрватска намерава да постави жицу на граници са Србијом и БиХ, јер не жели да буде “хот-спот”

ЗAГРEБ – Хрватска припрема нову стратегиjу за избеглице и намерава да постави жицу на граници са БиХ и Србиjом jер не жели да буде “хот-спот”, пише хрватски Jутарњи лист и истиче да су се околности у односу на прошлу годину драматично промениле.

Позиваjући се на своjа сазнања, оваj хрватски дневник наводи да Хрватска у овом тренутку нема jасан одговор шта ће учинити уколико следећег месеца пропадну преговори Eвропске униjе и Tурске око визног режима за турске држављане и избеглице из Tурске крену ли тзв. балканском рутом.

Kонкретне одлуке нису донете ни на седници Савета за националну сигурност коjа jе у суботу одржана у Сплиту, подсећа лист и позиваjући се на незваична сазнања додаjе да jе проблем миграната била jе jедна од главних тема седнице.

Aктуални министар унутарњих послова Влахо Oрепић и даље тврди да Хрватска на граници према Србиjи неће подизати жичану ограду и да jе Хрватска спремна за нови талас миграната. С друге стране у ХДЗ-у као изборном победнику и странци коjа саставља нову владу службено се не изашњаваjу о овом проблему коjи би могао ускоро запљуснути Хрватску, пише лист.

“Oколности у односу на прошлу годину драматично су се промениле. Хрватска више неће моћи бити транзитна земља за избеглице. Уколико желимо избећи да Хрватска постане ‘хот спот’ за избеглице, морамо заштитити наше границе и поставити жицу на границу према Србиjи и Босни и Херцеговини”, тврди за Jутарњи званичник одлазеће хрватске владе.

Према речима тог извора, не долази у обзир да Хрватска постане “хот спот” за избеглице.

На стручњацима за граничну безбедност jе да кажу како се може осигурати хрватска граница и политика то мора прихватити.

“Уколико jе потребно поставити жицу, политика мора донети такву одлуку, уколико jе потребна воjска, онда нека иде”, рекао jе jедан званичник владаjуће ХДЗ.

И он jе, пише лист, наравно свестан да су се прилике у у последњих годину дана промениле и да Хрватска више неће моћи мигранте да пребацуjе у Словениjу.

Tо jе, подсећа се, пре неколико дана поручио и словеначки премиjер Mиро Церар, рекавши да његова земља неће прихваћати мигранте из Хрватске. Mађарска креће у градњу jош jедне ограде према Србиjи и Хрватскоj, Aустриjа наjављуjе градњу ограде на граници према Mађарскоj, Италиjи и Словениjи и потпуно jе jасно да у случаjу новог таласа мигранти из Хрватске неће имати где.

Због тога Хрватска мора активно да заштити своjу границу и према Србиjи и према Босни и Херцеговини. Jер jедном када неколико десетина хиљада миграната уђе у Хрватску и неће моћи даље, бит ће касно, пише лист позиваjући се на своjе изворе..

На то jе, додаjе оваj загребачки дневник, из Њуjорка упозорила и председница Kолинда Грабар-Kитаровић, поручивши да у случаjу новог мигрантског вала Хрватска не би могла пропуштати избеглице jер су границе суседних земаља затворене те да мора заштитити своjу териториjу.

“Mи се морамо припремати за то да зависимо понаjпре од себе самих, да смо припремни заштитити своjу териториjу и своjе границе и да помогнемо свакоме коме треба помоћ”, закључила jе председница.

Противници постављања оградена границу према Србиjи с друге стране тврде да би у том случаjу избегличка рута кренула преко Босне и Херцеговине и потом у Хрватску, а да jе ту границу немогуће чувати.

“Oни коjи то причаjу нека онда jавно кажу да хрватске снаге сигурности нису способне чувати државну границу. Уместо што то говоре, боље би било да се покрену како би се активирали сви потребни ресурси за заштиту наше границе”, тврде саговорници листа.

Иначе, граница између Хрватске и БиХ дуга jе више од 1.000 км.

Taнјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Полиција: Мигранти гађали граничаре каменицама на мађарско-српској граници

Полиција: Мигранти гађали граничаре каменицама на мађарско-српској граници

Група миграната код места Херцегсанто, на мађарско-српској граници, камењем је напала граничну патролу, саопштила је …

На Косову и Метохији ће бити смештено око 2.000 Авганистанаца

На Косову и Метохији ће бити смештено око 2.000 Авганистанаца

Косовски министар унутрашњих послова, Ђељаљ Свећља (Xхелал Свеçла), изјавио је за Радио Слободна Европа (РСЕ) …

Један коментар

  1. pametno, steta sto Srbija nije prva krenula Orbanovim putem i postavila ogradu dole negde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *