И британским педофилима сметају наше везе с Москвом

0
(0)

УТИЦАЈ Русије на Балкану посебно забрињава. Његови ефекти су успоравање напретка и настајања демократског региона и не треба потцењивати потенцијал који то мешање има на дестабилизацију региона.

Ове оцене изнете су у извештају Комитета за међународне односе Дома лордова у британском парламенту, објављеног у среду.

У њему се наводи и да су нерешени односи Србије и Косова опасност за избијање нових сукоба на Балкану, као и прогноза да би антизападни утицај Русије ослабио пошто се питање између Косова и Србије реши. То решење ставило би тачку и на питање утицаја Русије на регион који расте како европска перспектива изгледа све даља.

У документу се цитирају и нека мишљења, по којима – што се дуже буде решавао спор Србије и Косова – то је већа опасност да се питање граница у целом региону поново отвори, најпре у БиХ и Македонији. Комитет сматра и да је упркос „брегзиту“, ЕУ најсигурнији пут којим ће земље Западног Балкана достићи стабилност и просперитет.

Извештај који су „аминовали“ припадници Комитета у Дому лордова, како нам каже Дејан Поповић, наш некадашњи амбасадор у Лондону, није непосредно применљив, јер је он саветодавног карактера. Дом лордова, како објашњава, има око 800 чланова и међу њима је и наследно племство, али је то тело у другом плану у односу на Доњи дом чији се чланови бирају непосредно и који уређују законодавство.

– Поједине тезе изнете у овом извештају, ипак, могу да буду путоказ за будуће потезе Владе и Доњег дома. С обзиром на то да извештај у ком се помиње утицај Русије долази врло брзо после сличних анализа из Вашингтона, то је доказ да се о овој теми размишља у ширим размерама на Западу, што даје специфичну тежину документу из Лондона – сматра Поповић.

Иначе, пред комитете Дома лордова стиже на хиљаде извештаја, а колико им се даје на важности показује и то колико се чланова парламента појави на дискусији поводом конкретног рапорта. Тако се дешава да неку тему пропрати тек неколицина парламентараца, док су у другим случајевима сале дупке пуне.

Извештај се бави и утицајем Турске на Балкан, указујући да, по некима, Турска жели да контролише балканске муслимане, а наводи се и да ће између 2030. и 2040. године број муслимана у региону бити значајно већи.

СПОРАН ИМ И СНП 1389.

У СРБИЈИ је активан знатан број екстремних десничарских група, а најпознатија је Српски народни покрет 1389, који се, иако се декларише као антифашистички, снажно противи нормализацији односа и наставку дијалога са Косовом, интеграцији Србије у ЕУ и НАТО – стоји у извештају Комитета, уз закључак да Велика Британија треба да настави да пружа обуку и савете агенцијама у региону које се боре против тероризма и дерадикализације.

Д. Р. ЂОРЂЕВИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Упознала Епстајна са Клинтоном: ФБИ ухапсио Британку због подвођења малолетница педофилима

5 (5) ФБИ је данас ухапсио Жислен Максвел, бившу девојку Џефрија Епштајна и чланицу високих …

Како Лабрис уређује српски образовни систем

4.6 (9) Јављају новине да је Лабрис избацио шест уџбеника из српских школа зато што  …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend