fbpx

И Лондон поред Вашингтона улаже у „супротстављање малигном утицају“ Русије на Балкану

0
(0)

Велика Британија ће издвојити 18 милиона фунти за „борбу против дезинформација и лажних вести у источној Европи и за јачање независних медија на Западном Балкану“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Велике Британије.

„Министар спољних послова, Џереми Хант је објавио низ мера у вредности од 18 милиона фунти током три године, како би се супротставило дезинформацијама и лажним вестима широм Источне Европе, те се ојачали независни медији на Западном Балкану.

Финансирање из Фонда за конфликте, стабилност и безбедност (ЦССФ) подржаће слободу изражавања и независне локалне гласове на Западном Балкану како би се подстакло стварање уравнотеженог, непристрасног садржаја“, наводи се у саопштењу Министарства.

„Са само 10% светске популације која има приступ слободним медијима, лажне вести и дезинформације и даље подривају и дестабилизују друштва.

Финансирањем ће се подржати новинари који раде у неким од најрепресивнијих друштава и појачати напад на лажне вести.

Циљ је да се заштити слобода медија и да наметне одговорност и трошак који је злоупотребљавају“, саопштио је Хант.

„Ослањајући се на искуство инцидента у Салисберију, Велика Британија је постала глобални лидер у борби против дезинформација и недавно је покренула нову обуку за званичнике у влади и јавном сектору ради уочавања и супротстављања дезинформацијама, које су од интереса страним владама“, додаје се у саопштењу.

Саопштење о финансирању долази неколико дана пре Глобалне конференције за слободу медија. Делегације из више од 100 земаља и међународних организација, 60 министара и више од 1.000 новинара, академика и активиста ће се састати у Лондону у среду и четвртак (10. и 11. јула) како би „предузели мере за побољшање глобалне слободе медија“.

Средства су део од 100 милиона фунти, петогодишњег ангажмана у „борби против дезинформација и подршке независним медијима у источној Европи и централној Азији“.

Такође су САД објавиле да улажу милионе долара за медије у Србији, Црној Гори, Босни и другим земљама ради „супротстављања малигном утицају“ Русије.

Москва је о америчком плану саопштила да „зла антируска пропаганда из Вашингтона тежи глобалној доминацији.

Восток.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Небојша Зеленовић: Медији у Србији су под потпуном контролом, а критичари власти се немилосрдно прогоне

5 (1) Небојша Зеленовић је у Европском парламенту поручио да бојкот није циљ опозиције, већ …

Удружење за заштиту уставности тражи ограничавање ријалитија, рок 16. децембар

5 (1) Удружење за заштиту уставности и законитости дало је данас председници Скупштине Србије Маји …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *