fbpx

И Лондон поред Вашингтона улаже у „супротстављање малигном утицају“ Русије на Балкану

0
(0)

Велика Британија ће издвојити 18 милиона фунти за „борбу против дезинформација и лажних вести у источној Европи и за јачање независних медија на Западном Балкану“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Велике Британије.

„Министар спољних послова, Џереми Хант је објавио низ мера у вредности од 18 милиона фунти током три године, како би се супротставило дезинформацијама и лажним вестима широм Источне Европе, те се ојачали независни медији на Западном Балкану.

Финансирање из Фонда за конфликте, стабилност и безбедност (ЦССФ) подржаће слободу изражавања и независне локалне гласове на Западном Балкану како би се подстакло стварање уравнотеженог, непристрасног садржаја“, наводи се у саопштењу Министарства.

„Са само 10% светске популације која има приступ слободним медијима, лажне вести и дезинформације и даље подривају и дестабилизују друштва.

Финансирањем ће се подржати новинари који раде у неким од најрепресивнијих друштава и појачати напад на лажне вести.

Циљ је да се заштити слобода медија и да наметне одговорност и трошак који је злоупотребљавају“, саопштио је Хант.

„Ослањајући се на искуство инцидента у Салисберију, Велика Британија је постала глобални лидер у борби против дезинформација и недавно је покренула нову обуку за званичнике у влади и јавном сектору ради уочавања и супротстављања дезинформацијама, које су од интереса страним владама“, додаје се у саопштењу.

Саопштење о финансирању долази неколико дана пре Глобалне конференције за слободу медија. Делегације из више од 100 земаља и међународних организација, 60 министара и више од 1.000 новинара, академика и активиста ће се састати у Лондону у среду и четвртак (10. и 11. јула) како би „предузели мере за побољшање глобалне слободе медија“.

Средства су део од 100 милиона фунти, петогодишњег ангажмана у „борби против дезинформација и подршке независним медијима у источној Европи и централној Азији“.

Такође су САД објавиле да улажу милионе долара за медије у Србији, Црној Гори, Босни и другим земљама ради „супротстављања малигном утицају“ Русије.

Москва је о америчком плану саопштила да „зла антируска пропаганда из Вашингтона тежи глобалној доминацији.

Восток.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић је најобичнија кукавица која има жестоки страх од народа (видео)

4.8 (11) Народна пословица каже да онај кога змија уједе после тога има страх и …

Рељић: Данас у медијима имамо „нови светски дезинформативни поредак“

4.6 (9) У њему више немамо колање информација него колање дезинформација, а Њујорк тајмс и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *