И Срби јужно од Ибра против примене споразума

И Срби јужно од Ибра против примене споразума

Председници српских општина јужно од Ибра затражили су пријем код премијера Дачића и вицепремијера Вучића. Траже да присуствују састанку заказаном за 7. мај

НОВИ састанак лидера Срба са севера Космета са државним врхом, на коме ће главна тема бити спровођење бриселског споразума, заказан је за 7. мај. Али, и Срби јужно од Ибра траже да учествују на овом састанку. Председници српских општина јужно од Ибра затражили су у петак и писаним путем пријем код премијера Ивице Дачића и вицепремијера Александра Вучића. Они траже да присуствују састанку заказаном за 7. мај.

– Сматрамо да имамо право и обавезу да изразимо своје мишљење о спразуму потписаном у Бриселу, будући да представљамо две трећине Срба који живе на Космету – наводи се, између осталог, у писму. Они наглашавају да ће, уколико не добију потврдан одговор, бити принуђени, да као и претходни пут, када су челници општина са севера разговарали у Влади са Вучићем и Дачићем, дођу и протестују испред зграде Владе.

– Ми не доживљавамо косовске институције својим. Ако неко покуша да нам наметне поменути споразум, може то учинити само силом – каже за „Новости“ Звонко Михајловић, председник српске општине Штрпце. Он наглашава да јужно од Ибра живи око 80.000 Срба, који због албанског окружења нису компактни, али да готово сви сматрају Србију својом државом:

– Иако се прича да смо ми интегрисани у косовски систем, познато је и Албанцима и међународној заједници, и нашој власти да свега један до два одсто Срба са овог подручја учествује у раду косовских институција.

Иначе, спровођење споразума главна је политичка тема и међу Србима и Албанцима на Космету. Али су мишљења о спровођењу дијаметрално супротна.

Албанци документ оцењују историјским и третирају га као „споразум између две државе“, због чега га, како истичу, треба што пре применити на терену.

Срби са Космета споразум оцењују као укидање државности Србије на овом подручју и наглашавају да неће дозволити његову примену. Срби са Севера сматрају да је план о примени гори од парафираног документа и да у потпуности урушава српске институције на Космету. Представници Срба са севера КиМ понављају да неће дозволити његово спровођење на терену.

С друге стране, министар косовске полиције Бајрам Реџепи истакао је у петак да је „Косово већ сада спремно да почне примену плана о реализацији споразума“, али и он мисли да то неће бити лак процес и да може трајати месецима.

– Остваривање плана реализације споразума може трајати дуго, али нека питања треба да буду завршена до јуна, јер Србија има „црвену линију“ до када треба да расформира илегалне структуре безбедности на Северу, што је услов за почетак дијалога за учлањење у ЕУ – рекао је Реџепи. Он је навео да није изненађен што „Србија покушава да пронађе начин да избегне примену споразума“.

Заменик косовског премијера Беџет Пацоли, лидер владајуће Коалиције за ново Косово, сматра да је споразум значајан за Косово као и дан када је прогласило независност. А Хајредин Кучи, вођа приштинског тима за спровођење споразума, рекао је приштинским медијима да ће, према предлогу споразума и општине на северу Косова имати овлашћења у складу са „косовским законима“.

– На Северу ће се одржати слободни избори и у њиховом организовању ћемо учествовати ми, Србија и ЕУ. Полиција као и правосудни систем биће јединствени за целу територију Косова. Судије и тужиоце ће именовати председница Косова – рекао је Кучи и додао да је споразумом „Косово добило легитимно право да остварује свој суверенитет на целој територији“.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ветеринар Шеклер мисли да су му Срби курве: Да вам поделим две-три црвене да се вакцинишете?

Ветеринар Шеклер мисли да су му Срби курве: Да вам поделим две-три црвене да се вакцинишете?

Вирусолог др Миланко Шеклер прокоментарисао је заседање Кризног штаба и актуелну епидемиолошку ситуацију. „Баш је …

Титоисти још увек воде грађански рат

Титоисти још увек воде грађански рат

Док не будемо смели да кажемо да је титоистички режим побио више Срба него НАТО, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *