Козара планина тартуфа

Козара планина тартуфа

НЕМА каквог блага нема на планини Козари, тврде планинари и велики заљубљеници у природу. А то је и тачно – Приједорчанин Роман Остојић пронашао је управо на Козари и у околини Приједора скупоцене гљиве тартуфе.

Овај гљивар и страствени риболовац, каже, стално је у природи, па је тако открио и ове гљиве које расту на дубини до 30 центиметара испод земље. Његова десна рука је љубимица Леа, петнаестомесечна мешанка, обучена за тражење гљива.

– Сам сам је обучио за тражење тартуфа, јер сам прочитао да сваки пас може постати трагач, ако га то научимо. И ја сам је научио. То је у суштини, врло једноставно. Закопам у земљу пластичне кутије, у којима се налази комадић хлеба намазан паштетом од тартуфа. Она то прво омирише, па онда тражи. Помоћу тога се и ради дресура керова, да би се навикли на специфичан мирис ових гљива и да их после ископавају – прича заљубљеник у природу Роман Остојић.

Килограм најтраженијег белог тартуфа кошта од 3.000 до 6.500 КМ, док је за килограм црног потребно издвојити до 300 КМ.
МОГУ И БОСОНОГИ ОСИМ обучених паса, тартуфе успешно проналазе и обучене свиње. Планинари кажу, најискуснији их могу осетити под земљом, уколико пажљиво ходају боси. Додуше, или то, или ашов у руке, али у сваком случају, природа још, на срећу – даје много.

– Мој брат, планинар, недавно је на Козари пронашао 750 грама црног тартуфа и одмах то продао једном Италијану, који обожава да их једе. Једна госпођа је пронашла пола килограма тартуфа, ја сам их такође нашао, што значи да их има у нашим крајевима. Има их свуда у околини Приједора, у Љубији, на Козари. Ова планина крије и чувени бели тартуф, али има и црног. Ја га до сада нисам пронашао, али сам са својом Леом у јануару успео да пронађем бели тартуф – каже Роман.

Ова скупоцена гљива, која је најпопуларнија на менију Италијана и Француза, обично расте на корену леске, храста, али и другог дрвећа.

Роман верује да гајење тартуфа може бити одлична перспектива у будућности, али да треба значајно уложити у засаде дрвећа, заражених мицелијем ових гљива.

Ни у Националном парку „Козара“ не чуде проналасци тартуфа, јер се, према истраживањима, на овој планини може наћи 300 врста гљива.

– То су, иначе, гљиве специфичног мириса, нешто као што је комбинација белог лука и киселог сира. Прича се и да су афродизијак – каже директор Националног парка „Козара“ Драган Ромчевић.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Музеј Козаре: Објавити доказе о покатоличавању Срба

Музеј Козаре: Објавити доказе о покатоличавању Срба

ПРИЈЕДОР – Музеј Козаре Приједор затражиће од Архива Републике Српске школске матичне књиге приједорске гимназије …

Бранко Тепић, дјечак са чувене фотографије Жоржа Скригина, 71 годину послије (видео)

Бранко Тепић, дјечак са чувене фотографије Жоржа Скригина, 71 годину послије (видео)

Једна фотографија, настала 1944. године у Кнежици код Козарске Дубице, заувијек је постала симбол антифашистичке …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *