недеља , јануар 21 2018

И запослени у Пошти најавили протест

Београд-Самостални синдикат поштанских радника најавио је да ће сутра од 14 сати организовати протест испред седишта Поште (Таковска 2), због како наводе лошег материјалног и радно-правног положаја запослених, непоштовања закона и синдиката као социјалног партнера.

„Кад су узимали или боље речено отимали Поште Србије су биле јавни сектор, а када се некима нешто од зарада враћало и данас кад се додатно враћа, нисмо део јавног сектора, због чега нам је доста одрицања, стрпљења и чекања. Драго нам је што ће напим пензионерима, полицајцима, војницима, здрвственим радницима …зараде бити враћене, али где смо ми поштари, чије су плате све мање, а намети и обавезе све веће“, наводи се у прогласу тог синдиката.

Поред ниских зарада, Синдикат указује и на чињеницу да запослени на привремено повременим пословима раде и по неколико година на систематизованим радним местима, супротно Закону о раду, за знатно мању зараду и без права које имају њихове колеге у радном односу. Такође додају да они који су годинама радили на одређено време остају без посла, пребацују се на привремено повремене послове или им се по другим основама продужава радни статус на одређено време.

„Због недовољног броја непосредних извршилаца у технолошком делу, запослени, међу којима је највише поштара, не могу да остваре право на годишњи одмор, уместо којег добијају слободне дане, чиме се грубо крши Закон о раду“, истичу у саопштењу.

Они захтевају повећање зарада за износ реалног рада у последње три године и исплату зарада из добити, а противе се новом запошљавању на систематизована радна места са решењима о привремено повременим пословима.

„Синдикат тражи да се запослени на одређено време након најкасније две године приме у стални радни однос и да се обезбеди оптимални број извршилаца на технолошким радним местима“, закључује се у саопштењу Савеза самосталних синдиката Србије.

Данас

Актуелно

МУТАВИ ЗГУБИДАН поново напада независне медије и новинаре!

Премијерка Србије Ана Брнабић поновила је да у Србији постоје објективни новинари, али да их …

Нова правила за одлазак у пензију

Са Новом годином стигло је и повећање плата, у јавном сектору 10 одсто, у администрацији …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons