fbpx

Иди бегај! Србија није међу приоритетима МИ6

0
(0)

Србија није међу приоритетима британске обавјештајне службе „МИ6“ – рекао је историчар ове службе Кит Џефри, професор са Краљичиног универзитета у Белфасту.

Он је навео да занимање британске обавјештајне службе за мање земље попут Србије, или раније Југославије, никада није почивало на интересовању за њих саме, већ је посматрано кроз призму колико на њих могу да утичу или да их користе друге велике силе.

Џефри оцјењује да би приоритет агената „МИ6“ требало да буду Ал каида и сличне организације, које већ дуго представљају проблем, али да ова британска тајна служба, као и до сада, сигурно „прикупља податке о озбиљним ривалским државама, као што су Русија и Кина“.

Он је за „Политику“ рекао да ће у жижи интересовања Велике Британије увијек бити мјеста која би могла директно да угрозе британске националне, политичке и економске интерсе.

„Истовремено, на листи приоритета високо се котирају и они локалитети који би могли да се искористе као посредници за остваривање других циљева“, рекао је Џефри, који није хтио да се упушта у процјене која од балканских земаља одговара овим описима.

„>Џефри, који је први имао увид у архиву „МИ6“ након што је недавно дозвољен приступ, али само за период до 1949. године, каже да је послије Другог свјетског рата дошло до већег интересовања за Југославију, нарочито због тога што је она у то вријеме „флертовала“ са Источним блоком.

 

Срна

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шта ти упоређујеш?! Француски БДП је 2.778 милијарди, италијански 2.084 милијарди а српски бдп је 50 милијарди $

4 (7) Србија данас: Тзв. српски председник Александар Вучић је један од ретких политичара у …

Отворени сви гранични прелази, улазак у Србију без ограничења

5 (3) Отворени су сви гранични прелази Републике Србије и функционишу у уобичајеном режиму од …

2 Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *