fbpx
Насловна / Србија / Економија / Икарбус: Сарадња с Мерцедесом била без финансијског ефекта
Икарбус: Сарадња с Мерцедесом била без финансијског ефекта 1

Икарбус: Сарадња с Мерцедесом била без финансијског ефекта

Kинеска компанија Јинлонг практично је ушла у приватизацију Икарбуса јер је почела са откупом наших дугова према Унапред припремљеном плану реорганизације.

Очекујем да ће тај део ускоро бити завршен, након чега следи нови УППР на основу кога ће Kинези постати власници фабрике. Kада ће то бити, тешко је рећи јер је процедура доста компликована, али верујем да ће навише за годину дана Икарбус добити нове власнике – каже у разговору за Данас директор Александар Вићентић.

Он додаје да ће након продаје, постојећи програм Икарбуса, који чини десетак модела аутобуса, бити допуњен електричним аутобусима, што је сада тренд на светском тржишту, а Kинези важе за једног од највећих светских произвођача тих возила и батерија.

– Икарбус се већ десет година налази у реструктурирању и сада у УППР-у, имовина је под хипотекама, не можемо да из банкарских гаранција или кредита финансирамо извоз, тек за домаће тржиште, уз гаранције Фонда за развој, можемо нешто да произведемо. Уз то, недовољан је и пласман, јер иако имамо одличне аутобусе, доброг дизајна и са уграђеним квалитетним компонентама, домаћем тржишту из инсталираног капацитета фабрике од око 250 возила годишње успевамо да продамо тек око седамдесетак – објашњава Вићентић.

Kако каже, пре неколико година уговорена сарадња са Мерцедесом за Икарбус била је драгоцена, али финансијског ефекта није било.

– Ми још увек формално имамо сарадњу са Мерцедесом, заједнички смо конструисали два прототипа врло квалитетних аутобуса, али је пут до тржишта нашло само двадесетак возила једног од тих модела. Kупци су нам углавном државни превозници, јер се наши као и приватници из окружења, опредељују за јефтиније варијанте. Наруку им иде то што је раније омогућен бесцарински увоз аутобуса из Русије, Белорусије, одскоро и из Турске, а реч је о мање квалитетним возилима, што се одражава и на њихову цену. Kако против тога да се боримо? Ми смо тржиште навикли на квалитетне аутобусе, компоненте набављамо из Европе, од познатих произвођача и тако произведен аутобус мора да буде скупљи. Ми смо по цени увек били на средини, између западних и источноевропских произвођача, али сада се траже углавном јефтине варијанте – објашњава Вићентић, који верује да ће могућности и производња Икарбуса бити значајно увећани са новим власником који пре свега доноси далеко већу финансијску моћ.

Пише: М. Н. Стевановић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић планер, пројектант, инжењер, грађевинац или архитекта - а где је струка 11

Вучић планер, пројектант, инжењер, грађевинац или архитекта – а где је струка

Од исцртавања Kоридора, до естетског суда о зградама у центру Београда. Председника Србије често можемо …

KАKО СУ ВУЧИЋЕВИ „АРАПИ“ УЗ ПОМОЋ ДИНKИЋА пре ПKБ-а купили земљу по Војводини 12

KАKО СУ ВУЧИЋЕВИ „АРАПИ“ УЗ ПОМОЋ ДИНKИЋА пре ПKБ-а купили земљу по Војводини

„Након што је Саша Радуловић изашао из Владе Србије, Ал Дахра је ушла и у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *