“Импровизовани Kризни штаб треба одмах распустити”

5
(8)

Професорка права Весна Ракић Водинелић изјавила је данас да би „импровизиовани“ Kризни штаб требало одмах распустити и формирати тела која су предвиђена Законом о заштити становништва од заразних болести и Законом о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама.

Ракић Водинелић је у разговору за Бету нагласила да постојећи Kризни штаб нема никаква овлашћења и да се уопште не помиње у закону.

“У Закону о заштити становништва од заразних болести помиње се републичка комисија која би требала да има стални састав. Kризни штаб је наводно основан од стране владе 13. марта ове године, иако нема никаквог трага о седници владе тог датума. Формално правно гледано влада је могла да оснује кризни штаб, али она је то учинила закључком у ком је навела само имена чланова штаба”, каже Ракић Водинелић.

Према њеним речима, поставља се питање зашто имамо кризни штаб кад већ по Закону о заштити становништва од заразних болести постоји републичка комисија за заразне болести као стално тело.

“Дакле, ако постоји могућност предвиђена Законом заштите становништва од заразних болести поставља се питање зашто влада оснива једно алтернативно радно тело када закон прописује да то буде комисија. Битно је да тим закључком којим су одређена имена чланова штаба није био утврђен њихов мандат, шта је задатак штаба, шта треба да ради”, објаснила је професорка.

Она каже да Kризни штаб може да ради шта му падне на памет, а нико не мора да га слуша.

“Цела та правна изведба кризног штаба одаје утисак једне велике импровизације, а да наша влада није дала никакво објашњење о томе зашто је то учинила када Закон о заштити становништва од заразних болести говори нешто другачије”, каже Ракић Водинелић.

Она наводи да су Законом о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама, детаљно одређене мере које се могу применити и органи који те мере примењују.

Закон предвиђа да на челу штаба за ванредне ситуације буде министар унутрашњих послова.

По Закону о заштити становништва од заразних болести на челу комисије би био министар здравља и он би одређивао мере.

“Не знам који су разлози били за једну овакву импровизацију са оснивањем Kризног штаба, али могу да тврдим да у оба закона, који нису узети у обзир, постоји довољно законског основа да се уведе ванредна ситуација, а не ванредно стање. Ванредно стање је увео тријумвират који се састојао од председнице владе, председника републике и председнице Народне скупштине с образложењем да скупштина није могла да се састане. Показало се да то није тачно”, истакла је професорка права.

Ракић Водинелић оцењује да је ванредно стање уведено да би здравственим делом Kризног штаба руководила председница владе, а економским председник републике, “што не спада у његову надлежност и омогућује централизацију поступка у четри руке”.

“С друге стране то је омогућило да се промовише персонална улога председника републике у набављању респиратора, па да се то користи за предизборној кампањи. У целој тој ствари оно што је тужно и некако тешко опростиво је велики број смртних случајева који је већи него онај који се званично води, ако ћемо веровати истраживању које је спровео БИРН, а које је засновано на подацима које води Влада Србије, и до приличне патње људи, до пренатрпаности здравственог система и до једне поприличне дезорганизације”, казала је професорка.

На питање Бете да ли је сада касно да се формирају тела за борбу против пандемије предвиђена законом, Ракић Водинелић каже да ће према прогнозама епидемиолога пандемија још дуго трајати и да је неопходно да се старање о зарази уведе у редован ток ствари.

“Та тела су већ морала бити формирана. Овај импровизовани штаб треба укинути и формирати тела предвиђена законом. Изгледа да је вакцина доста далеко и заиста треба увести старање о овој епидемији у редован ток ствари. Закон о заштити становника од заразних болести је закон, а не некаква одлука владе или уредба и он тачно одређује надлежности”, казала је Ракић Водинелић за Бету.

На питање Бете да ли чланови кризног штаба подлежу законској одговорности, професорица је казала да “не подлежу”.

“Поставља се питање о тачности о броју преминулих и један од најеминентнијих епидемиолога у Србији професор Зоран Радовановић је позвао чланове кризног штаба да пошаљу извињење грађанима Србије, али они чак ни то нису урадили. Од тога је далеко позивање на одговорност. Пре треба на одговорност да позовемо владу што је такву одлуку донела, али наравно позивање владе на одговорност под оваквим условима није реално”, објаснила је Ракић Водинелић.

На питање Бете да ли код појединих чланова Kризног штаба постоји сукоб интереса обзиром да су чланови њихових породица склапали уносне послове везане за пандемију, Ракић Водинелић каже да је Агенција за борбу против корупције морала да реагује на сазнања да брат или сестра неког од чланова кризног штаба склапа милионске уговоре са државним органима.

“Закон о агенцији за борбу против корупције дефинише појам сукоба интереса и дефинише круг повезаних лица. У тај круг повезаних лица свакако да спадају сродници као што су брат и сестра и у овом случају агенција је већ одавно могла да постави питање сукоба интереса др Дарије Kисић Тепавчевић и др Зорана Гојковића, али она то није учинила. Њих двоје су у овом случају, без обзира на све импровизације које су учињене, јавни функционери јер их је именовала јавна власт. Тако да се заиста мора поставити питање у најмању руку сукоба интереса, а ако се то установи онда Закон о агенцији за борби против корупције предвиђа одређене мере које та агенција треба да учини”, казала је Ракић Водинелић.

На питање зашто још увек немамо информацију где је утрошено и коме је уплаћено 370 милиона евра у време ванредног стања, професорка каже да тај податак скрива председник републике.

“Немамо сазнања зато што председник републике воли да се понаша као монарх. Монарх је правно неодговорна личност зато му се може, али она особа која би морала да да тај извештај због тога што је то у њеној надлежности јесте председница Владе Србије. Председник републике уопште не може да набавља респираторе, то не спада у његову надлежност”, казала је Весна Ракић Водинелић за Бету.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЈОВО НАНОВО! Кризни штаб донео нове мере, од сутра се све затвара у 23 сата

2.6 (5) На данашњој седници Кризног штаба одлучено је да сви објекти у Србији могу …

Сутра ново заоштравање мера због коронавируса?

5 (3) Седница Кризног штаба биће одржана сутра у 11 сати. Седница се одржава у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend