Информативнo-пропагандно-обавештајно-економски рат против Русије по анти-српском рецепту

0
(0)

Док Запад користи украјинску кризу и конкретно трагедију са малезијским “Боингом” како би појачао притисак на Русију, у другом конфликтом региону, на Блиском Истоку – распламсао се сопствени рат. Но, за разлику од претходних случајева, овај пут увођење израелске армије у Сектор Газе није изазвао посебно узнемирење у светским престоницама. Тамо су исувише заузети са Украјином и Русијом. На слично информационо “покривање” Израел је очигледно и рачунао. Ми овде имамо посла са још једном манифестацијом “информативног рата”, тестираног, између осталог, и на Балкану.

Операција “покривања” представља операцију у којој се ради смањења одјека сопствених акција користе гласни догађаји у другим земљама и регионима, што је традиционално распрострањен метод у геополитици. Класичан сиже представља амерички филм “Реп врти пса” (WagtheDog) – у коме председник САД увучен у сексуални скандал и страхујући за свој реизбор, наређује да се на Балкану организује виртуелни рат (у Албанији), уз директан пренос.

Међутим, у условима процвата информативних технологија ради стварања “димне информативне завесе”, не треба чак ништа специјално иницирати. Довољно је анализирати постојеће информативно пространство и у њега успешно уградити своје акције.

Очигледан пример сличне тактике представљала је ратна операције САД против карипске острвске државе Гренаде, у октобру 1983. године. Курс власти те земље на развоју војно-политичке сарадње са СССР-ом, Кубом и КНДР, изазвао је оштро противљење од стране Вашингтона. У Белој Кући су чак говорили о претњи размештања на острву совјетске стратешке авијације. Поред тога, амерички “јастребови” су тежили да се избаве од “синдрома Вијетнама”. “Није се смело дозволити да авет Вијетнама вечно лебди изнад земље и онемогућава нас да штитимо легитимне интересе националне безбедности”… Ми нисмо хтели никога питати за дозволу, већ смо поступили тако како смо сматрали да је потребно – сећао се касније тадашњи председник САД Роналд Реган.[1]

Доступни документи сведоче да су САД одрадиле операцију против Гренаде још 1981. године. Било је то у оквирима вежбиOceanVenture-81– најкрупнијих вежби икад спроведених у Карипском басену.[2]Међутим, било је потребно информативно покривање – и за тако нешто је послужио инцидент – инцидент на територији СССР-а од 1. септембра 1983. године, са обарањем јужнокорејског “Боинга”. Управо на таласу антисовјетске хистерије, Бела Кућа је издала наређење за војну операцију против Гренаде.

Та пракса је још јасније бљеснула на Балкану 1995. године – где су се истовремено рзагорели сукоби и у Хрвастској и у Босни и Херцеговини. Хрватско руководство је у тесној сарадњи са НАТО пактом разрађивало блиц-криг против Срба у Републици Српској Крајини. А како би у информативном пространству одвукли пажњу међународне заједнице, путем хитних конференција за штампу, репортажа и других формата, “убацивана” је информација са сателитских снимака која је наводно доказивала масовна убиства у босанском градићу Сребреници. Истина, ти снимци су показивали само неке земљане радове који су у целини носили потпуно неодређен карактер – баш попут многих видео-материјала које сада САД објављују у Украјини. Ипак, главна ствар је урађена: европска јавност је само причала о масовним гробицама у Босни и Херцеговини и “антимуслиманском геноциду”, па је акција хрватске војске која је уследила била у другом или трећем плану, чак добивши и своје “морално” оправдање.

Тако да израелске власти уопште нису пионири у области информативног “покривања” својих акција. Они само вешто користе западне, пре свега америчке методе.

Истине ради, треба рећи да се ипак у западним престоницама приметило схватање пропагандне и геополитичке игре Израела. Конкретно, према подацима париског часописа LeParisien, влада земље је укинула раније донету забрану на спровођење демонстрација солидарности са Палестинцима у Паризу. Против ове забране изјаснило се најближе окружење председника земље, социјалисте Франсоа Оланда. Сам шеф државе је обећао да неће дозволити “преношење сукоба између Израела и Сектора Газе на територију Француске”.[3]

Савет за људска права при УН у Женеви одлучио је да оснује независну међународну истражну комисијуза истраживање кршења међународног права у Сектору Газе током операција које се воде од 13. јула 2014. године. У резолуцији која је донета упркос противљењу САД и њених блиских савезника, истиче се да “Савет за људска права најодлучније осуђује широка, систематска и масовна кршења људских права и фундаменталних слобода у току остварења израелске војне операције на окупираној Палестинској територији од 13. јула 2014. године”. Поред тога, документ позива Израел да хитно прекине војну операцију у Сектору Газе, као и да отвори све прелазе на својим границама”.[4]

Према изворима из Брисела, у руководству ЕУ такође размишљају и о томе “како извршити реалан притисак на Израел” у вези са његовим последњим дејствима у региону.[5]Међутим, украјинска политика према Западу засад је без промена. Због тога – треба очекивати нови “информативни рат” усмерен не само против Русије, већ и оних земаља које не журе да се присаједине антируском хору – таквих као што су Мађарска и Србија. Како се веома пригодно у свом последњем извештају изјаснио стручњак француске банке CreditAgricoleCIB, “још нема знакова да политика улази у фазу деескалације”…[6][1]
Цит.по: Гордиенко А.Н. Энциклопедия военного искусства. Мн., 1998. С.509.

[2]http://www.coha.org/Press%20Release%20Archives/1983/069.pdf

[3]Le Parisien, 22.07.2014

[6]AP 280617 GMT Jul 14

 

Петар Искандеров, Фонд Стратешке Културе

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ниједна особа вакцинисана руском анти-ковид вакцином није имала компликације

5 (2) МОСКВА – Није примећена ниједна компликација ни код једне од 3.000 особа које …

Русија одбија да продужи Споразум о смањењу и ограничењу стратешког офанзивног наоружања под новим условима

0 (0) Изјава специјалног представника америчког председника за контролу наоружања Маршала Билингслија да ће Вашингтон …

4 Коментара

  1. MA PLATICE IZRAEL ZA UBIJANJE DECE ZENA I CIVILA SVE SE VRACA ISVE SE PLACA

  2. Građani i građanke Srbije, ovo je PRAVO LICE I NALIČIJE naprednjačke borbe protiv korupcije. Srbijom danas vladaju diktator Aleskadnar Vučić, tajkuni i polupismeni kadrovi njegove stranke. Srbija se nalazi pred moralnim, biloškim, kulturrnim i ekonomskim ambisom, ona je u ovom trenutku NAJZADUŽENIJA i jedna od NAJSIROMAŠNIJIH država moderne Evrope. Mi više NEMAMO PRIVREDU, INDUSTRIJU, STRANE INVESTICIJE, naš narod i svi ostali građani Srbije nalaze se pred bukvalnim krahom najnosnovnije egizistencije. Ali, i pored toga fašistički režim je najavio nova poskupljenja, smanjenje palata i penzija, štednju preko leđa najsiromašnijih, dok je istovremeno prema podacima APR-a preko 30.000 naprednjaka samo u 2013 godini dobilo posao u DRŽAVNOJ SLUŽBI. Naša deca gladuju, njhova uživaju; naša država propada, njima je sve bolje. Građani Obrenovca i drugih mesta u Srbiji su BUKVALNO PREVARENI jer nikakvu POMOĆ NISU DOBILI, ili je to u neralno malim iznosim, ikao nam režim nije objasnio gde nestadoše stotine miliona evra pomoći od maja do danas. Narode Srbije, od prazane priče nema koristi, već svi moramo na ulice, kao jedan, kao nekada, ako želimo da ova parče naše zemlje, koju zovemo Srbija, opstane i ostane gde jeste, ako želimo da makar našoj deci bude bolje, ako već nama nije. Srpska napredna stranka na čelu sa Vučićem, najveće su zlo koje se Srbiji dogodilo posle devedesetih.

  3. Москва на челу операције на истоку Украјине је амерички генерал Ренди Ки.

    Џефри Пајета, амерички амбасадор у Кијеву, одржао је састанак са представницима државног врха Украјине. То су били Валентин Наливаиченко, Арсен Аваков, Валериј Гелета и Петар Порошенко. После овог састанка уследио је долазак генерала Рендија Кија у Кијев који је преузео управљање украјинском армијом и координацију операција на југоистоку земље, пишу руски медији.

    Ренди Ки је високи званичник америчке војске. Начелник за политику, стратешко управљање и сарадњу на континенту Европе при армији САД-а.

    Његово пуно име је Ренди Ки Алан (Кее Randy Alan), а има чин генерал-мајора.

  4. Hahahaha, a Miškovića umesto Tome, Kostića za ministra poljoporivrede. Panića za ministra odbrane,a Kristijana Golubovica za ministra prosvete…pa ovo su shokovi !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend