Интернет-наследници Ћирила и Методија

0
(0)

01.02.2012. – Руска као и српска државност неодвојива је од ћирилице
Писмо чије су темеље једном давно ударили велики просветитељи Ћирило и Методије и њихови ученици, све чешће се појављује у адресним линијама интернет претраживача.
Русија је крајем 2010, прва у историји глобалне мреже, отворила национални домен на ћирилици – .рф. Дана 27. јануара ове године придружила јој се Србија, на чијем се интернет простору ових дана појавило око хиљаду сајтова који се завршавају са .срб.

Регистрација ћириличних домена у зони .срб одвијаће се у неколико фаза, од којих прва вероватно подразумева највећу одговорност. Испричаће о томе менаџер за комунијкације Регистра националног интернет домена Србије Предраг Милићевић:

[audio:http://www.srbijadanas.net/wp-content/uploads/2012/02/Milicevic_1.mp3|titles=Milicevic_1]

По мишљењу Предрага Милићевића руско искуство је за српски интернет веома занимљиво, без обзира на чињеницу да је лингвистичка ситуација у Русији и у Србији начелно различита: Руси, за разлику од говорника српског језика, користе само ћирилично писмо. 

[audio:http://www.srbijadanas.net/wp-content/uploads/2012/02/Milicevic_2.mp3|titles=Milicevic_2]

У зони .рф је за сада регистровано око 850 хиљада домена, рекла је у интервјуу „Гласу Русије“ начелница инфо службе Центра за координацију националног интернет домена Олга Александрова-Мјасина. То је добар резултат, поготово ако се узме у обзир чињеница да је пројекат релативно скоро лансиран, наиме 11. новембра 2010. године:

Као што смо и очекивали, домен .рф се углавном користи за маркетиншке циљеве. Тренутно има доста реклама на улицама и на телевизији у којима се појављују ћирилични сајтови. Логично је да човек назив неке компаније или бренда лакше перципира на матерњем језику. Наравно, интернет претраживачи за сада квалитетније претражују сајтове који се налазе у зонама које су за њих уобичајене, али се и претраживачи полаку прилагођују новој ситуацији. Сложићете се да је домен .рф још јако млад. За сада се не може упоредити са латиничним доменом .ru, који ће ове године напунити 18. Али, чим је ћирилични домен за годину дана показао такве резултате, то би значило да га очекује сигурна будућност.

Постоје све потребне претпоставке да .рф и .срб ускоро добију још једног „колегу“: Кијев је прошле године резервисао ћирилични домен .укр. Ако се пак говори о свету у целини, организација ICANN, која регулише поделу домена, најавила је посебан програм који ће ИТ заједници омогућити да се о 2012. години говори као о „години нових домена првог нивоа“.

С тим у вези занимљива је следећа подударност: председник Русије Дмитриј Медведев, који је својевремено активно подржао увођење домена .рф, прогласио је 2012. годину „годином историје“. Нема потребе да вас подсећамо да је руска, као уосталом и српска државност неодвојива од ћирилице…

 

Извор: Голос России

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Постављање 8.000 биометријских камера рађа ризик од контроле друштва (видео)

4 (2) Постављање више од 8.000 камера уз коришћење софтвера за препознавање лица може да …

Наставља се прање пара породица Вучић, Брнабић, а пореска служба затвара 350 конкурентних објеката

5 (8) Србија је најсиромашнија држава Европе, а воде је најбогатији политичари, званичне су процене …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *