Интервју са Башаром Асадом: Сваког месеца у Сирију уђу на десетине хиљада страних терориста

0
(0)

Сиријски председник Башар Асад дао је ексклузивни интервју утицајном московском дневном листу „Известија“.

Интервју је објављен под насловом „Реализују се сви уговори закључени са Русијом“,  а сиријски лидер је у њему испричао ко у Сирији, заправо, користи хемијско оружје, прокоментарисао изјаве западних политичара о намери да изврше војни притисак на Сирију и оценио помоћ коју Русија и њен председник пружају сиријском народу.

Господине председниче, данашње најактуелније питање је – каква је ситуација у Сирији? Које територије су остале под контролом побуњеника?

 

– Не ради се о територијама које се налазе под управом терориста и о територијама под управом војске. Не постоји неки непријатељ који је окупирао нашу земљу. Ми имамо посла са терористима који продиру у села и на периферије градова. То су злочинци који убијају невине грађане и уништавају инфраструктуру.

 

Војска, друге снаге силе и милиција настоје да их истерају из насељених места и униште. Они који успеју да преживе прелазе на друге територије и прикључују се другим  формацијама бојовника. Према томе, суштина нашег деловања је – уништење терориста.

Главни разлог за настављање војних дејстава јесте – огроман број терориста из иностранства, који константно пристижу на територију Сирије. Сваког месеца у нашу земљу дође њих десетине хиљада. Сем тога настављају се финансирање терориста из иностранства и испоруке наоружања.

Али, уверавам вас да нема места у које не би могла да уђе владина армија – она улази и уништава терористе свуда где се сукоби с њима.


Западна штампа често тврди да терористи управљају  отприлике са 40 или 70 одсто територије Сирије. Колико, у ствари, држава Сирија контролише своју територију?

 

– Ниједна армија ни у једној земљи света не може се налазити у пуној борбеној готовости на читавој територији своје земље. То користе терористи покушавајући да се пробију свуда где нема армије. Ми смо чистили сваку област у коју су улазили терористи. Зато ћу још једном поновити да проблем није у територији на којој се налазе терористи, она се мења сваки дан и сваки час. Проблем је у многобројним бојовницима који долазе из иностранства.

Може ли Сиријска Арапска Армија да уђе у сваку област коју су заузели терористи и да их уништи? Рећи ћу вам потпуно сигуран: „Да!“.  И војска наставља да то чини. То одузима више времена зато што се рат који нам је наметнут не завршава тренутно. Он траје релативно дуго, а ми плаћамо врло високу цену таквог рата ради  уништења свих терориста у Сирији.

Да ли су терористи о којима сте говорили неке посебне групације екстремиста или је то део огромне снаге чији је циљ да дестабилизује ситуацију на читавом Блиском Истоку укључујући и Сирију?

 

– Ми имамо посла како са посебним групацијама, тако и са читавим терористичким армијама. Ипак, оне су по много чему сличне. Као прво, идеолошки и друго – добијају новац из истих извора.

 

Њихова идеологија је – екстремизам који не прихвата постојање било каквих других верских погледа сем оних које исповедају сами терористи. Они имају заједничке идејне лидере, такве као што је аз-Завахири, али свака групација има и своје руководство.

 

Као што сам већ рекао, њихови спонзори су исти, често су то читаве државе, на пример, Саудијска Арабија.

Без обзира на подељеност групација, њихови спонзори и идејни лидери имају могућности да сваком од њих манипулишу помоћу екстремних посланица. На пример, кажу им: „Муслимани су дужни да реализују џихад у Сирији“, и онда се хиљаде бојовника упућује овде да ратују.

 

Спонзори такође управљају групама бојовника испоручујући им наоружање и средства за конкретне терористичке нападе.

 

Сем тога, та иста Саудијска Арабија обједињује функције и идеолога и спонзора: међу побуњеницима шири вахабитско становиште и подржава их новцем.

Држава Сирија говори о блиским односима између Израела и терориста. А само помињање Израела код исламиста изазива хистерију. Па како је у том случају између њих могућа сарадња?

 

– Зашто Израел отвара ватру на наше трупе када се ми на граници боримо са терористима? Није ли зато да нама сметају? И зашто Израел дозвољава да се по његовој територији удаље од наших трупа терористи блокирани поред границе, па још и да касније са друге стране нападају сиријске јединице? Зашто је у последњих неколико месеци Израел нападао јединице Сиријске Арапске Армије?

 

Ипак, главне доказе сарадње наводи сам Израел.

 

Израел је неколико пута саопштио да се у њиховим болницама лече десетине терориста. Ако те групације тако мрзе Израел да их само изговарање његовог назива доводи у хистерију и изазива мржњу, зашто онда те екстремистичке групације, које сада ратују против Египта и Сирије, током читаве своје историје нису извеле ниједну операцију против Израела?

 

Сетимо се ко је најпре основао те групације? Те терористе су врбовали и подржавали САД и Запад, Саудијска Арабија их је финансирала од почетка 1980.-их да би ратовале са СССР-ом у Авганистану. Како онда те групације које су створили Запад и Америка могу ударити по Израелу?

Наш интервју са Вама биће преведен на много језика, многи лидери у свету, укључујући и оне који иступају против Вас, прочитаће интервју. Шта желите да им саопштите?

 

– У данашње време међу шефовима држава много је политиканата, а мало лидера. Ради се о томе да они не знају историју и не уче из историје. Неки заборављају, чак и сасвим недавну прошлост.

Зар су они научили лекцију  протеклих 50 година? Макар да су прелистали документа својих претходника који су пропали у свим ратовима од времена Вијетнама до сада? Јесу ли схватали да ти ратови нису ништа донели сем расула и нестабилности на Блиском Истоку и у другим регионима света?

 

Хтео бих управо тим политичарима да објасним да тероризам није адут у џепу који може да се извади и искористи кад неко пожели, а онда да се врати назад. Тероризам је као шкорпија – уједа у сваком тренутку. Према томе, не може се бити за тероризам у Сирији и против њега на Малију. Не може се тероризам подржавати у Чеченији и борити се против њега у Авганистану.

 

Наглашавам да ово не говорим о свим лидерима, него о шефовима неких земаља Запада. Требало би да престану да се мешају у ствари других земаља организујући своје марионетске режиме, као и да ослушкују мишљење својих народа, можда ће тако западна политика бити ближа реалности.

 

Ако инсистирате да се обратим свету са поруком, рећи ћу: ако неко машта да Сирију претвори у марионету Запада, то се неће десити. Ми смо независна држава и борићемо се са тероризмом и слободно ћемо градити своје односе са земљама са којима ми то желимо за добробит сиријског народа.

Влада Сирије суочила се у среду са оптужбом од стране побуњеника због примене хемијског оружја. Ту оптужбу одмах је  прихватио низ западних лидера. Шта Ви можете на то 
да одговорите? Да ли ћете дозволити специјалној комисији ОУН-а да спроведе истрагу поводом тог случаја?

 

– Изјаве које су дали политичари на Западу, у САД и у другим земљама, грубо су вређање здравог разума и непоштовање јавног мнења својих народа. То је нонсес: прво се износе оптужбе, па тек онда сакупљају докази. А тиме се бави најмоћнија земља – САД. Односно, у среду су нас оптужили, а тек после два дана америчка влада је известила о отпочињању сакупљања доказа. А како намеравају да сакупљају те доказе издалека?

 

Оптужују нас да је армија применила хемијско оружје у области која се, наводно, налази под контролом бојовника. У ствари, у том региону нема јасне линије фронта између армије и бојовника. Зар држава може да примени хемијско или било које друго оружје за масовно уништење у месту где су концентрисане њене трупе? То је у супротности са елементарном логиком. Зато су оптужбе те врсте искључиво политичке, а као разлог за њих послужио је низ победа владиних снага над терористима.

Што се тиче истраге ратних злочина у Сирији, ми смо први тражили да дође међународна комисија. Када су терористи применили ракету са отровним гасом у Алепу, убрзо после бројних изјава на Западу о спремности владиних снага да примени хемијско оружје, ми смо тражили да нас посете страни експерти. Тај став је усаглашен са Русијом, желели смо да се САД, Француска и Велика Британија саме увере да не користимо ми хемијско оружје, него наши противници. Уверили су се на примеру конкретних чињеница, а не неоснованих оптужби.

 

Током последњих неколико недеља, водили смо преговоре са ОУН-ом о раду комисије и на крају су стручњаци допутовали. (Неколико сати након интервјуа сазнали смо да су власти Сирије и комисија ОУН-а усагласили начин заједничког деловања у истрази наводне примене хемијског оружја – „Известија). Резултати њиховог рада биће представљени у ОУН.

 

Међутим, познато је да се било који резултати могу интерпретирати по вољи појединих земаља. Зато очекујемо да Русија неће допустити да се документа тумаче у интересу америчке и уопште западне политике.

Судећи по изјавама руководства САД и низа других земаља Запада током последњих неколико дана, Американци не искључују могућност извођења војне операције у Сирији. Сматрате ли могућим да ће САД поступати исто као што су поступале у Ираку, покушавајући да нађу изговор за упад?

 

– Питање војне интервенције у Сирији не покреће се први пут. Од самог почетка САД, Француска и Велика Британија покушавале су да изврше војну интервенцију, али на њихову несрећу ствари су другачије кренуле. Оне су покушавале да убеде Русију и Кину да промене своје позиције у Савету Безбедности ОУН-а, али то се није десило.

 

Они нису успели да убеде своје народе и читав свет да је политика коју воде на Блиском Истоку паметна и корисна. Такође се показало да се овде ситуација разликује од оне у Тунису и Египту.

 

Исти сценарио „арапских револуција“ није више убедљив. Они могу да отпочну сваки рат, али не могу да знају колико ће трајати и на колико важну територију ће се проширити. Схватили су да је њихов сценарио измакао контроли. Постоји још једна препрека за војну интервенцију у Сирији – сви схватају да оно што се дешава у Сирији – није народна револуција и није захтевање реформи. То је тероризам. У таквој ситуацији западни лидери не могу да кажу својим грађанима: Идемо у Сирију да подржимо тероризам“.

Превела Ксенија Трајковић,

 

 

Извор: fakti.org

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мило Ломпар: Ђукановићев режим имао и има највећу могућу логистичку подршку у Београду (видео)

5 (2) Та подршка везана је за садашњу власт и председника Србије, као и за …

АНАЛИЗА: Србија је у дубокој позадини америчког фронта против Русије – Руси се очајнички боје да одбране себе (видео)

5 (3) Србија се данас налази у дубокој позадини Америчког фронта против Русије. Русија је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend