Скупштина: Мишковић частио Вучића авионским картама, Чеда признао да види змајеве на Романији

0
(0)

Александар Вучић: „Мирослав Мишковић ми никада није платио ни једну једину авионску карту, гарантујем својим образом. Мишковић организује састанке против мене и ја то знам, немојте тек тако износити кафанске приче”. – Чедомир Јовановић: Имам право да трошим свој новац како хоћу. Је л’ вам јасно то? Али, мени Мишковић није плаћао авион, јесте ли ме чули! Каракорум кажете, не него ћу на Романију

У бурну и полемичну скупштинску расправу о изменама Закона о министарствима због оптужби Чедомира Јовановића (ЛДП) јуче по подне укључио се и први потпредседник владе. Вучић је рекао да је дошао у парламент како би могао да одговори онима који од њега „хоће да направе монструма који жели сву власт у Србији”.

„Мирослав Мишковић ми никада није платио ни једну једину авионску карту, гарантујем својим образом. Мишковић организује састанке против мене и ја то знам, немојте тек тако износити кафанске приче”, одговорио је Вучић на оптужбе Чедомира Јовановића.

Он је казао и да зна како иду приче попут оне „урадили сте Дачићу ово, или оно, да бисте устоличили Вучића, а једини сам напустио ресор и рекао да не могу да радим два посла, али знам да је проблем овде популарност СНС-а и Александра Вучића”.

Вучић се осврнуо и на дискусије Борислава Стефановића и Слободана Самарџића рекавши: „Немојте да нападате нашу странку тврдећи да вам неко прети. Нико вам нигде није претио, ако вам је министар Никола Селаковић казао да следи кривична пријава за нешто што је речено у скупштини, то не може”. Вучић је нешто више од сата полемисао са посланицима и потом отишао.

Повод за долазак Вучића у скупштину била је преподневна полемика између министра правде Николе Селаковића и Чедомира Јовановића.

Одговарајући на критике лидера ЛДП-а Селаковић поручио да би неко требало да се погледа у огледало и погледа себе, да види да ли има кредибилитет да прича грађанима „неко са Хвара, са Каракорума, из Пакистана где ски пас за хели скијање кошта 80.000 евра”.

Јовановић је одговорио да док ради има право да троши свој новац: „Идите код Вучића, па нека он каже ко је мени платио авион, а ко плаћа њему”. Он је нагласио: „Имам право да трошим свој новац како хоћу. Је л’ вам јасно то? Али, мени Мишковић није плаћао авион, јесте ли ме чули! Каракорум кажете, не него ћу на Романију да идем, Карловац, Карлобаг, Вировитицу.”

Скупштина Србије расправљала је јуче, на ванредном заседању, о изменама закона о министарствима, чије усвајање је предуслов за најављену реконструкцију владе, која би требало да буде завршена крајем ове недеље. Измене су, како је рекао Никола Селаковић, министар правде, последица потребе да се групишу сродни послови, па је зато било неопходна подела Министарства финансија и привреде на два посебна ресора. Генерална оцена опозиције била је да је „овај закон, после шест месеци прише о темељној и суштинској реконструкцији, показује да се све свело на поделу једног министарства.”

Почетак седнице обележиле су оштре критике опозиционара због начина заказивања седнице, јер су посланици, како се истицало, имали само шест сати времена да погледају закон и, евентуално уложе амандмане. Опозиција, такође, замерила што нема премијера Ивице Дачића, јер је, како је рекао Јанко Веселиновић (ДС), он тај ко треба да стане иза реконструкције. Премијерово одсуство по Веселиновићевој оцени је „показивање неодговорности и стања у влади у којој Дачић није премијер, него Вучић”. Како је почела, седница је тако и настављена, па је закон само искоришћен како повод за изношење оцена о предстојећој реконструкцији, а више од два сата потрошено је само на реплицирање и „утврђивање” ко је где летовао, колико је то коштало, ко се пресвукао и скинуо беџ и да ли су боље пакистанске планине, или Романија и Гоч.

Представљајући законске измене министар Селаковић је казао да ће ове измене закона створити претпоставке за успешније функционисање министарстава. Селаковић је навео да навео да се влада повећава за једно министарство, па ће их сада бити 18.

Чедомир Јовановић, лидер ЛДП-а, рекао је да је немогуће реконструисати владу, „зато што би реконструкција подразумевала давање одговора на питање шта је заједнички циљ странака које су формирале владајућу већину. На Јовановићев двадесетоминутни говор реаговао је министар Селаковић, након чега су у наредна два сата размењиване реплике, да би потом, практично, Слободан Самарџић (ДСС) вратио расправу на реконструкцију.

Слободан Самарџић (ДСС) констатовао је да је министар „својим досадним излагањем издувао велики балон, који су шест месеци председник и потпредседник владе, тај издувани балон је најбоља метафора, после добијања овог закона, шта је реконструкција владе”. Самарџић је примети да су превремени избори били боље решење и додао. „О превременим изборима у Србији не одлучује ова влада, њен задатак је да помогне да се обаве избори на КиМ и изврше налози западних земаља.”

Бранко Ружић (СПС) казао је да „овај закон није политичко питање, већ садржај који треба да нормира реконструкцију која ће доћи до краја недеље”. Ружић је казао да премијеру јуче није било место у парламенту, „он ће свакако бити присутан кад буде реконструкција, поднеће експозе, па сачувајте политичку муницију за тај дан”.

Борислав Стефановић (ДС) казао је да се шест месеци ради на реконструкцији да би се променила једна реч, али је „највећи проблем што нема плана, стручности, што се не зна ко шта ради”.

Нова серија реплика кренула је на почетку поподневног дела седнице, када је у парламент стигао Александар Вучић, први потпредседник, да би, како је рекао одговорио на неке наводе који су се чули у преподневном делу седнице.

———————————————-

ИЗ ДИСКУСИЈЕ

Јовановић (ЛДП): Немогуће је реконструисати владу

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић казао је да је немогуће реконструисати владу, зато „што би то подразумевало давање одговора на питање шта је заједнички циљ владајуће коалиције”. Он је питао и зашто се уопште ишло на то: Да бисте рушили Дачића, од првог дана га криминализујући у таблоидима?” Он је питао:„Шта ће вама скупштина када је не поштујете. Да ли је шест месеци тортуре Србије на крају резултирало сменом Динкића. Зашто Србија не би могла да се пресвуче као ви.” Јовановић је критиковао и реформу правосуђа.

———————————————-

Колико коштају чоколадице за хашке оптуженике

Јудита Поповић (ЛДП) питала је колико су коштале чоколадице за хашке оптуженике и „да ли бисте више волели да у овом парламенту седи Ратко Младић”.

———————————————-

Алко-тест и скупштински кворум

Јадранка Јоксимовић (СНС) затражила је алко-тест да би се видело „ко је од посланика под дејством алкохола, или других опијата, јер се овако не може радити”. Реаговао је Борислав Стефановић (ДС) рекавши да није сигуран да би било кворума, ако би се спровео алко-тест”.

———————————————-

Вучић: Нисам испоштовао једино рок за хапшење Шарића

Први потпредседник владе Александар Вучић изјавио је јуче да једини рок који није испоштовао јесте онај у вези са хапшењем нарко-боса Дарка Шарића, али да ће то свакако бити учињено: „Једини рок који нисам испунио је био рок за хапшење Шарића, али мени неко да  сада каже да ми то чувамо и преговарамо са неким… Желим да кажем јавности да ћемо свој посао да обавимо и да ће Шарић бити приведен правди, као и сви који су учествовали у убијању наше и туђе деце продајом дроге, најгорим тровањем које савремено друштво може да замисли”.

———————————————-

Без избора ни случајно нећу бити премијер

Александар Вучић поновио је јуче да никада неће бити премије: „Толико да знате, мене не интересује конструкција владе у којој ћу да будем премијер”. Он је додао да можда може да буде премијер после неких избора, а можда се то никад и не деси, али без избора ни случајно неће бити премијер.

———————————————-

Нико из СНС није и неће претити посланицима

Вучић је јуче апеловао на посланике да у расправи о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о министарствима посежу за добронамерним и конструктивним критикама

Констатовао је да се власт и опозиција могу не слагати ни у чему, али да морају да разговарају мирно и сталожено, а да ће грађани проценити ко се бори за њихове интересе: „Ако је политика да све што се уради, па макар то било и оно за шта сте се и сами залагали, мора да буде лоше и да налазите тешке речи да бисте поткрепили своје становиште, ја те критике одбацујем. Ако имате критике које су добронамерне и добре за земљу, ми ћемо их прихватити и то нам неће бити први пут”

„Немојте да правите од некога ко нема рогове некога ко има двоструке рогове. Када смо ми то радили, правили смо грешку и зато сте тако дуго и опстали на власти”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Он је истакао да нико из СНС није и неће претити посланицима, и да свакако посланици неће бити кривично гоњени за изговорену реч, јер је то супротно демократском духу.

———————————————-

Ко је незадовољан због нестраначких личности у влади

„Велики број људи се јавио незадовољан чињеницом да ће три министра бити нестраначке личности. Да ли ми је то једноставно да прође, па није ми то једноставно да прође. Није лако да прође. Бар њих 10, 15, 20 одсто би желело да то ради неко други или да се то ради на другачији начин. Ту постоји само један проблем, а то је да многи од њих не би имали било какве фотеље да ту није Александар Вучић. И зато је Александар Вучић нужно зло. Он је потребан да би они имали власт. Ако можемо, онда ћемо то да почистимо”, поручио је Вучић.

М. Чекеревац

Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Дачић остаје министар, Вулин шеф БИА, Стефановић иде у војску а керамичар долази да води МУП

4 (4) Ивица Дачић, лидер Социјалистичке партије, остаје шеф дипломатије и у будућој влади која …

Нису сви у Србији идиоти ал има понеки и то комплетан!

3.7 (6) Председник Александар Вучић изјавио је да су „глупости и бесмислице” изјаве Авдулаха Хотија …

6 Коментара

  1. Garantuje svojim obrazom. Je l' to onim istim kojim je izdao Voju Seselja, kojim prodaje Srbiju? Pseto olosko.

  2. Ha,ha kojim levim ili desnim? TI SI BEZ OBRAZA/N/.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *