Инвестиције УАЕ: Ал Равафед у губитку, незавршени системи за наводњавање, цена закупа државног земљишта – тајна (видео)

5
(2)

Пољопривредна компанија Ал Равафед Србија, у већинском власништву истоимене фирме из Уједињених Арапских Емирата, пословала је током претходне године са губитком већим од два милиона евра. Подаци из финансијског извештаја за 2018. показују да ова компанија није извршила уговорне обавезе које се односе на улагање у системе за наводњавање, али се из извештаја не види да ли је и у којој мери Ал Равафед извршио обавезу плаћања надокнаде држави Србији за коришћење војног пољопривредног земљишта у Kарађорђеву.

Иако је реч о јавном добру, односно парцелама у власништву државе којима је управљало Министарство одбране, из овог министарства у одговору Инсајдеру наводе да су подаци о томе колико је арапски инвеститор 2018. године платио за коришћење 3.500 хектара пољопривредног земљишта у Kарађорђеву, пословна тајна.

Занимљиво је да је исти одговор Министарство имало и током прве две године пословања Ал Равафеда у Србији. Према истраживању Инсајдера, током тог периода, а супротно уговореним обавезама, Ал Равафед за државно земљиште у Kарађорђеву у почетку није плаћао ништа.

Kомпанија која је на српско тржиште ушла још 2014. године, ретроактивно је извршила уплате за коришћење ових парцела тек 2017. Министарство које се сада позива на уговором гарантовану тајност података, тада је новинарима Инсајдера доставило информације о износу плаћене надокнаде.

Ти подаци су показали да је за прве три године током којих је ово земљиште обрађивала компанија Ал Равафед, зарада државе од закупа била и до шест пута мања од прихода које је на истим тим парцелама држава остваривала пре доласка арапског инвеститора.

До земљишта без лицитације, уз противљење стручних служби

Подсетимо, на основу међудржавног споразума са Уједињеним Арапским Емиратима, Влада Србије је 2014. потписала уговор с арапском компанијом Ал Равафед. Основано је предузеће Ал Равафед Србија, у којој арапски партнер има 80 одсто, а држава Србија 20 одсто власништва. Инвеститору је по повлашћеним условима, без лицитације продато или дато у закуп више од 10.000 хектара најплоднијег државног пољопривредног земљишта у Бачкој.

Једна арапска фирма преузела другу

Након лоших пословних резултата које је компанија Ал Равафед Србија остварила претходне године, почетком 2019. године дошло је и до промене власништва јер је дотадашњег већинског власника, фирму из УАЕ Ал Равафед преузела компанија Елите Агро ЛЛЦ, такође регистрована у Абу Дабију.

Елите Агро је већ присутан на српском тржишту преко фирме Yуго Елите Агро која је власник Зобнатице из Бачке Тополе. Yуго Елите, преко Зобнатице, обрађује 1600 хектара земље.

Ал Равафед је, између осталог, добио на коришћење око 3.500 хектара земљишта у Kарађорђеву за које је, према уговору, у обавези да исплаћује Министарству одбране 20 одсто од годишњег профита оствареног на тим парцелама.

Према истраживању Инсајдера овакав аранжман је склопљен упркос противљењу стручних служби Министарства одбране које су упозоравале да је недопустиво да накнада за коришћење земљишта зависи од профита инвеститора. Сектор Министарства одбране за материјалне ресурсе дао је још крајем 2013. мишљење да је неопходно утврдити фиксну надокнаду јер би у случају да Ал Равафед не оствари планирани профит и “наш приход био раван нули”.

У системе за наводњавање уложено 2,5 пута мање новца од уговореног

Упркос најавама званичника да ће пословни аранжман државе са компанијом Ал Равафед из УАЕ, довести до процвата српског аграра, упошљавања локалних пољопривредника и вишеструко већих приноса, испоставило се да фирма Ал Равафед Србија послује са губицима, дугује добављачима, касни у извршењу уговорних обавеза.

Према подацима из последњег финансијског извештаја фирма је током 2018. пословала са губитком од око два милиона евра и дуговима већим од 50 милиона евра.

Иако је према уговору, Ал Равафед био у обавези да до 2017. заврши улагање у сиситеме за наводњавање, та инвестиција још увек није завршена што се такође види из напомена финансијског извештаја за прошлу годину.

Док је уговором предвиђено да у системе за наводњавање арапски инвеститор мора да уложи око 19 милиона евра, подаци из финансијског извештаја показују да је Ал Равафед на њихову изградњу до сада потрошио два и по пута мање од уговорене суме, односно тек 7,5 милиона евра.

Истраживање Инсајдера о пословима државе са компанијом Ал Равафед из УАЕ објављено је у емисији Инсајдер без ограничења „Чија је земља…“.

Инсајдер.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Разоткривена Вучићева пљачка: Уместо 642 милиона, за ауто-путеве 1,5 милијарди!

Разоткривена Вучићева пљачка: Уместо 642 милиона, за ауто-путеве 1,5 милијарди!

4 (8) Председниче Вучићу, Да ли вам је бар мало непријатно што данас отварате градњу …

Метро је пљачка века, у Београду километар 100 милиона евра, у Мадриду 40 милиона!

Метро је пљачка века, у Београду километар 100 милиона евра, у Мадриду 40 милиона!

5 (5) Председница одборничке групе Народне странке у Скупштини Београда Марина Липовац Танасковић изјавила је …

Један коментар

  1. Navali te, srpsko je, džaba je!

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend