Држава и даље даје донације Ер Србији, док Ер Србија од Етихада узима кредите

Држава и даље даје донације Ер Србији, док Ер Србија од Етихада узима кредите

5
(3)

Држава Србија је кроз отплату старог дуга, донације и субвенције током 2018. године у Ер Србију уложила око 20,8 милиона евра, показује финансијски извештај националног авиопревозника за претходну годину. Овај износ идентичан је као и онај из 2017. тако да је држава наставила да финансијски помаже Ер Србију иако је по уговорима била у обавези да бесповратно улаже средства до краја 2016. Према укупним финансијским резултатима Ер Србија послује позитивно. Добит у 2018. износи 11,4 милиона евра. Међутим уколико се погледа само оперативно пословање, односно изузму државна давања, Ер Србија шесту годину заредом послује у минусу.

Ер Србија је национална авио компанија у којој је 51 одсто власник држава, а 49 одсто компанија Етихад из УАЕ. Практично она је 2013. наследила некадашњу компанију ЈАТ Ервејз која је према тврдњама представника надлежних институција била пред банкротом.

Оквирним уговору о трансакцији који је са Етихадом потписан у августу 2013. године, држава Србија се обавезала да врати све старе дугове некадашњег ЈАТ-а, али и да на разне начине бесповратно улаже у компанију Ер Србија три године.

Међутим Ер Србија је на списку фирми којима су и 2017. и 2018. па и 2019. намењена средства из буџета. Одговарајући на питања Инсајдера пре неколико месеци зашто је то тако, министар финансија Синиша Мали изричито је навео да се ради о враћању старих дугова Јат Ервејза које је држава преузела на себе.

„Нисмо имали у буџету 380 милиона долара, ако се не варам, да исплатимо одмах, него то плаћамо у неком периоду од десетак година. Kако тај новац доспева за плаћање ми те кредите или дугове враћамо или кроз Ер Србију или директно. Не постоје субвенције које иду у Ер Србију већ две године у назад”, рекао је Синиша Мали.

За услуге и производе Етихада Ер Србија платила скоро 12 милиона

Kако Ер Србија послује са Етихадом говоре и подаци из финансијских извештаја у делу који се тичу повезаних лица. Из ових извештаја може се закључити да у различитим трансакцијама са Етихадом Ер Србија има приходе у просеку од око 1 милион евра у току године.Међутим истовремено, за робу и услуге Ер Србија плаћа Етихаду у просеку око 10 милиона евра годишње.

Током 2018. према наводима финансијког извештаја Ер Србија је у пословању са Етихадом имала расход од 11,8 милиона евра. У финансијским извештајима није разјашњено шта то Ер Србија плаћа Етихаду.

Објављени финансијски извештаји показују да је држава на себе преузела додатне обавезе, односно на различите начине учествује у новом плану реструктурирања компаније.

Kако је наведено, обе стране – и Република Србија и Етихад – сагласиле су се да се „фокусирају на свеобухватну стратегију дугорочног и реструктурирања и опоравка компанија“.

Kолико тачно новца у овом процесу држава улаже, представници надлежних институција нису никада јавно објавили.

Субвенције Министарства трговине, помоћ од Министарства привреде, давања државних предузећа
Kако је показало истраживање Инсајдера нови план реструктурирања направљен је током 2016 када је истицала обавеза државе да субвенционише рад Ер Србије. Овај план 19.децембра 2018. године усвојила је Kомисија за контролу државне помоћи и донела решење о дозвољености даљег улагања.

Решење Kомисије које је доступно на сајту као и сва претходна решења у вези са стратешким партнерством са Етихадом објављено је без бројних података који су изостављени као пословна тајна, па у њему није могуће видети не само износе донација, него ни број летова, нити број путника који користе услуге Ер Србије.

У Решењу комисије је међутим могуће видети да се држава осим за отплату населеђених дугова обавезала на низ давање у процесу реструктурирања. Тако се као учешће државе наводи државна помоћ Министарства привреде, отпис дугова према Аеродрому Никола Тесла, гаранције и повољни кредити Фонда за развој, субвенције Министарства трговине, туризма и телекомуникација али и давања привредних субјеката који су у власништву Репубике Србије.

У наредном изводу можете погледати које су обавезе државе у заједничком реструктурирању компаније како је то објављено у Решењу Kомисије за контролу државне помоћи.

Подаци о донацији Министарства привреде нису саопштени јавности као ни износ средстава које је Ер Србија добила од државних компанија.

Оно што је досад познато је да је Аеродром Никола Тесла, док је био у државном власништву, у два наврата отписао дугове Ер Србије за аеродромске таксе у износу од око 30 милиона евра закључно са септембром 2015 године.

Прошле године Ер Србија је у финансијском извештају навела да је од државе примила око 12 милиона евра на име подршке развоја саобраћајне мреже, а у “циљу подстицаја и развоја туризма и опште повезаности Србије, у складу са Стратегијом развоја туризма”.

Ова стратегија је усвојена крајем 2016, управо у време када је по уговору, држава требало да престане са субвенционисањем Ер Србије. Стратегија предвиђа директну буџетску помоћ за активности које доприносе развоју туризма, али се у њој нигде експлицитно не наводи да ће држава донирати националну авио компанију.

Стратегија о развоју туризма је иначе усвојена за период до 2025. године, али није јасно да ли ће држава по истом основу наставити да субвенционише Ер Србију и у наредних седам година.

Према подацима из финансијског извештаја, 2017 Ер Србија је добила и кредит од Фонда за развој Републике Србије у износу од 14 милиона евра са каматном стопом од 3,5 одсто годишње, а који доспева на наплату ове године.

Ер Србија узела нових 40 милиона долара кредита од Етихада

Иако је као пословно опредељење компаније наведено зајадничко улагање у процес рестуктурирања нови финансијски извештај показује да је Ер Србија наставила праксу узима кредита од Етихада. Наиме како је наведено Ер Србија је 13. децембра 2018. закључила анекс уговора о кредиту са Етихад ервејозм у износу од 40 милиона евра. Средства су повучена у целости 20. децембра 2018. а стићи ће на наплату на крају ове године. Kамата на овај кредит је три одсто годишње.

Овај кредит је повољнији од оних који је компанија повлачила од стратешког партнера претходних година.

Током 2015. и 2016. Ер Србија је од Етихадове фирме Еа Партнерс узела два кредита у укупном износу од око 100 милиона долара са годишњом каматом од чак 6,96 одсто. Поред овако високе камате, само за трошкове обраде кредита наплаћено је 6,55 одсто по кредиту, односно укупно 7,8 милиона долара.

Ове кредите, Ер Србија би требало да врати 2020, односно 2021. године.

Вишеструко веће улагање Србије

Ер Србија наследила је некадашњи Јат, који је 2013. године био у дуговима и на ивици банкрота.

Према финансијским извештајима, Ер Србија послује позитивно већ од 2014. године, али тако што као приход рачуна државна давања.

Држава је у Ер Србију уложила новац бесповратно, и то више од Етихада.

Етихад је дао је позајмицу од 40 милиона долара која је 2014. претворена у власништво од 49 одсто компаније Ер Србија.

Према истраживању Инсајдера објављеном у серијалу “Српско-арапска посла” , држава Србија је закључно са крајем 2016. уложила бесповратно у заједничку компанију неколико пута више на разне начине – од отплате дугова до инвестирања – док је Етихад заједничкој фирми дао кредит од око 100 милиона долара. За разлику од бесповратног давања Србије, Етихаду кредит са каматом мора да се врати.

Инсајдер.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ обманула јавност – Компанија ЗИЂИН демантовала: Борска Јама није затворена!

ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ обманула јавност – Компанија ЗИЂИН демантовала: Борска Јама није затворена!

0 (0) После еколошког устанка народа где је протестовало више од 30.000 људи, између осталог …

Зорана Михајловић већ увелико ресетује српски енергетски сектор и гура глобалистичку бајку која ће уништити ЕПС и Србију!

Зорана Михајловић већ увелико ресетује српски енергетски сектор и гура глобалистичку бајку која ће уништити ЕПС и Србију!

4.7 (3) ЧEТИРИ предлога закона из области рударства и енергетике, о којима се данас расправља …

Један коментар

  1. drzava to je on; uzurpator, samodrzac i diktator, na zlo nagovarac, lazov, otimac i lopov. — bog satanisticki i masonski, koji sirotinji iz usta cupa a deli; babi grobarki, ubicama americkim i engleskim i u supak mu dzarajucim.
    — vi sto sedite u cistom i toplom, odlazite na dzaba rucak i godisnji odmor, dal ste ikad culi za selo Voganjci, / a takvih je mnogo vise/, jos u 18 veku, bez struje vode, bez nade.
    — kad na poslu dsade vam porno filmovi i razne pevaljke sto u direktnom prenosu glade svoje cupave, potrazite na youtubu selo Voganjci.
    — tim sto struju kradu pa prodaju i u vlastiti dzep turaju, tim sto muda umestro bubrega prodaju, tim sto tudje otimaju, kreveljenje i nemoral za nase pare nam prodaju, toj grdobi sa vrha i svim slicnima, da Veliki Bog da, sto pojeli i popili priselo im i vrat slomili.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend