fbpx

Исељавање народа из Србије добило галопирајући тренд

0
(0)

Србија је на ранг листи 50 земаља у свету са најбројнијом емиграцијом, заузела 31 место * Чак две трећине младих жели да се исели из земље

Не постоје прецизни подаци о томе колико грађана Србије тренутно живи и ради у иностранству, нити колико људи годишње потражи посао ван граница земље. Ако се пита статистика, која своје податке базира на попису, према последњем извештају из 2011. вани се налази 313.411 наших грађана.

Међутим, домаћој статистици измичу друга и трећа генерација исељеника, јер не постоји методологија која би обухватила и те групе. Подаци ОЕЦД-а, рађени углавном према евиденцијама земаља које примају економске мигранте, говори да је број знатно виши – чак 598.200 исељеника и то само у те земље и старосне доби 15 и више година.

Редовни члан Академије економских наука, професор Владимир Гречић, који се иначе бави проблемом миграција, потврђује парадокс да у ери дигитализације не постоје поуздани подаци чак ни када се истраживачи ослањају на статистике главних имиграционих држава. Када је о Србији реч, додатни проблем је то што се евиденције воде према земљи рођења или према држављанству, а наша земља је у последње две деценије неколико пута променила свој државни статус, од СР Југославије, преко СЦГ до РС. Али и тако добијени подаци морали би да буду разлог за бригу.

– Према проценама недавно објављеним у Секретаријату ОЕЦД, емиграција из Србије је попримила галопирајући раст. Наиме, просечан годишњи број емиграната из наше земље само у државе чланице ОЕЦД, у периоду од 2005. до 2014. износио је 31.000. У 2014. емигрирало је 57.000 особа, да би 2015. тај број достигао рекордних 60.000. Тиме је Србија, на ранг листи 50 земаља у свету са најбројнијом емиграцијом, заузела 31 место. Колико се миграната вратило у Србију није познато. Такав податак у овој публикацији није доступан – каже за Данас професор Гречић.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: На ивици сиромаштва живи око 1,8 милиона људи

4.2 (5) Мере штедње које је Влада Србије почела да уводи од 2012. године угрозиле …

Economist: Србија десета на свету у „одливу мозгова“

5 (1) Британски Економист на Инстаграм профилу објавио је графикон „одлива мозгова“ што је метафора …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *