Хелм

Исламска држава купује земљу и прави упориште на 260км од Београда! (видео)

МАГЛАЈ – Харун Мехичевић, звани Абу Талха, који води Центар за исламске студије Ел-Фуркан у Мелбурну, а представља највећи безбедносни проблем Аустралије, купио је недавно земљиште у селу Ошвама код Маглаја које су дале највише бораца за Исламску државу у Сирији и Ираку.

Мехичевић је, иначе, рођен у Мостару 1972. године под именом Ален. Већ две године аустралијска полиција покушава да докаже његову повезаност с тероризмом, односно подршку ИСИЛ-у и врбовања за џихад у Сирији. Он је купио 20 ари земље у селу Ошвама, а познат је као некадашњи посетилац вехабијске заједнице у Горњој Маочи. Мехичевић је иначе у Мелбурну окупио групу верника, младих следбеника којима је говорио: Мрзите невернике. Сада се припрема за долазак у БиХ.

Сви џихадисти који су купили земљу Ошвама

Земљиште у Ошвама је купио је и његов блиски сурадник Јасин Ризвић, који је тренутно на сиријском ратишту, као и Исмар Хадровић, селефија из Олова, познат по нападу на учеснике Квир фестивала у Сарајеву 2008. године.

Изет Хаџић, звани Жара, први је купио кућу у овом насељу у којем су пре рата живели становници српске националности. Поједини су се вратили, али они који нису, последње три године продају имања припадницима вехабијске заједнице.

Новац је пристизао из Беча. Након Хаџића имања купују Емир Алишић, Амир Џинић, Атиф Нухановић, Хамдо Фојница и Адем Карамуја.

Као и у другим сличним срединама, и у Ошвама негирају било какву повезаност са тероризмом, мада су овде боравили неки од оптужених за ово дело.

Иначе аустралијска полиција успела је да ухапси Мехичевићеве сараднике и следбенике. Пре три године ухапшем је Аднан Карабеговић, који је оптужен је за припрему терористичког напада. Још један младић босанског порекла из групе следбеника Харуна Мехичевића ухапшен је почетком овог месеца.

Тек пунолетни Харун Чаушевић, са групом својих вршњака који воде порекло из Македоније и са Косова, оптужен је за припрему и планирање терористичког напада. Били су активни чланови групе која се окупљала у центру Ел-Фуркан.

Све је више уочљива повезаност младића пореклом из БиХ, Косова, Македоније и Санџака који живе у западним земљама. Пре неколико дана из БиХ протеран је Самир Балтић, звани Абдулкадир, држављанин Македоније, јер је био претња националној безбедности. Уочено је да током посете разним верским предавањима, попут оних у удружењу Фетх у Какњу, Балтић подржава ИСИЛ.

Пре одласка у Сирију у јулу 2013., овде је живео Емрах Фојница, својевремено са Мевлидом Јашаревићем суоптужени за терористички напад на Амабасаду САД-а у Сарајеву. Тада су пут Сирије са Фојницом кренули Азимир Алишић, који је у Ошве доселио из Санског Моста, и Атиф Нухановић из Зенице. Сва тројица су погинула. Иако се за Емраха Фојницу наводило да је погинуо у августу прошле године као бомбаш самоубица на пијаци у околини Багдада, последње информације говоре да је настрадао након случајног активирања самоубилачког прслука ручне израде, којом приликом је рањено 6 његових сабораца из Туниса и Либије.

Док је живео у Ошвама, Емрах Фојница је био близак са Елвисом Хајрићем из Тешња. Заједно су проводили време у Ошвама, потом и у Сирији. Хајрић ће погинути месец дана након Фојнице. У Ошвама је живео и Амир Џинић. У августу 2013. отишао је у Сирију заједно са Адемом Карамујом, Емиром Алишићем и Елведином Зукићем. Карамуја се вратио у фебруару прошле године. Био је привођен у акцији Дамаск, односно хапшењу особа повезаних с организацијом и одласком на ратишта у Сирији и Ираку на страни такозване Исламске државе.

Амир Џинић и Елведин Зукић су још увек у Сирији, и то у две супростављене фракције – Џинић на страни ИСИЛ-а, а Зукић на страни Фронта Ал-Нусра. Зукићу су се придружили и родитељи, а раније је му се придружио брат Един Зукић. Амир Џинић је у Сирију одвео и супругу и деветоро деце. Једино пунолетан је био син Амер који одмах укључио у борбу, као и малолетни син Алмир.

Заједницу у Ошвама посећује и већ поменути Ибро Делић. Означен је као агресиван пропагатор ИСИЛ-а и џихада у Сирији, можда и радикалнијим од Хусеина Билала Боснића, са којим је некада заједно држао предавања.

Недавно је још један мештанин села Ошве отишао у Сирију – Осман Кекић, пријашњи становник Горње Маоче. У Ошвама је купио земљиште и почео да гради кућу.

Чест посетилац у Ошвама био је и Сеид Чолић из Тешња, који је погинуо у Сирији. Тамо се дружио с Исмаром Мешиновићем из Тешња, који је у Сирију одвео и петогодишњег сина. Када је Исмар погинуо, о детету се старао Сеид Чолић. Није познато ко је након његове погибије преузео дете.

Сеид Чолић је иначе био близак и са Амиром Селимовићем и Енесом Иришкићем, члановима вехабијске заједнице у Грачаница Селу код Живиница. Иришкић је у Сирију отишао у јулу 2014. године са супругом и две малолетне ћерке. Амир Селимовић је повео супругу и тек рођеног сина. Њихов одлазак, казују обавештајни подаци, финансирао је Алис Џемаиљи, пореклом са Косова, који је живео у Немачкој а погинуо у Сирији.

Земљу у Ошвама купио је и Исмар Хад.

За то време тужилаштва у БиХ још расправљају како се ефикасније борити против тероризма. За неке је релевантан број тужилаца, а не претходни обавештајни и полицијски рад.

“Тужитлаштво БиХ је добило 8 нових тужилаца за тероризам и 15 запослених, 5 стручних сарадника, 5 истражитеља, међу којима смо и предвидели и 2 скривена истражитеља”, казао је Горан Салиховић, главни државни тужилац, и тако овом неопрезном изјавом упозорио све групе у којима се пропагира тероризам и незаконити одлазак на страна ратишта да могу очекивати долазак прикривених истражитеља.

Извор: Дневна.ба

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!