фото: Мена студије

Исламска држава објавила терористички рат Европи: Имају два циља, а могуће и нове мете

5
(3)

Након вишеструких терористичких напада у Француској у којима је животе изгубило најмање четворо људи, од којих је двоје обезглављено, исламски екстремисти синоћ су посејали страх по улицама Беча убивши четири и повредивши 17 особа. Чини се да су исламски терористи заратили с Европом, а наредне мете могле би да буду– Италија и Немачка.

Аустријска полиција ухапсила је неколико осумњичених и убила једног од нападача, двадесетогодишњака за ког се тврди да је симпатизер Исламске државе, а који има досије због терористичког удруживања. Безбедносне службе Европе улажу напоре да нападе спрече, али им то не полази за руком у потпуности.

Терористи заратили с Европом

Александар Гајић из Института за европске студије за Спутњик је оценио да се терористичке активности дефинитивно интензивирају широм Европе, поготово у оним земљама које су одиграле значајну улогу у вођењу антимигрантске политике на простору Старог континента.

„Француска је под Макроном покушала да стабилизује осовину између Немачке и Француске, али уз прихватање популистичке агенде везане за ограничавање имиграције. С друге стране, Аустрија, као једна од земаља која је била директно на удару миграната и често иступала испред Немачке и јавно говорила нешто што Немачка себи не сме да допусти, такође се налази на удару. Види се да се ради о координисаном удару на две државе ЕУ које имају значајну мигрантску популацију и које су радикални исламисти терористичког настојања означили за спровођење значајних терористичких акција и изазивање панике у тренутку када се у европским земљама уводе рестрикције због вируса корона“, предочио је Гајић.
Он је истакао да су терористи покушали да постигну синергијски ефекат ширења страха и панике у условима ванредног стања како би постигли два циља. Први је да становништво поколебају и уплаше, а други да ојачају своју геополитичку позицију.

ЕУ пала на безбедносном испиту

На питање да ли ће Европа моћи да одговори на овакве актове тероризма, Гајић одговара да ЕУ има заједничку координацију између обавештајних служби коју ће у наредном периоду сигурно ојачати, али да су антитерористичке активности и даље на националном нивоу.

„Очигледно је да ниво њихове заштите, односно инфилтрација и долажење до података о припреманим терористичким нападима до сада није довољно уродио плодом, јер у супротном не би дошло до ових напада“, истиче Гајић.

Следећа на мети – Италија?

Према Гајићевој процени, и Италија би могла да буде следећа земља на удару терориста због своје величине и антимигрантске политике, иако до сада није била на нишану радикалних исламиста.

„Пре бих очекивао да се напади наставе у Француској и евентуално у Немачкој, него што бих очекивао да ће се у неким мањим и мање значајним земљама десити нови терористички напади, али не треба искључити могућност да се тако нешто догоди у Италији“, сматра Гајић.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Протест противника антикорона мера и вакцинације у Бечу, затражена оставка премијера Курца

5 (5) У центру Беча данас после подне је одржан протест противника “корона” мера и …

Наставља се брутална отимачина српске имовине у сарајевском калифату

5 (5) Сарајево – Безмало 20 година Србин Ратко Николић и његова двојица браће безуспешно покушавају …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend