Истина о којој се ћути

Истина о којој се ћути

0
(0)

Код спомен обиљежја, изнад јаме Понор у Миљевини јуче је служен помен за војнике Краљевине Југославије који су убијани 1945.године.

Тачних података о броју страдалих војника нема, али се процјењује да су комунисти на најсвирепији начин убили између 12 и 15 хиљада младих војника који су били највећим дијелом из Ваљева, Чачка, Краљева и Крагујевца. У јаму Понор бачено је око 2000 војника, док су остали убијани на подручју од Калиновика до Фоче, поред ријека, практично на свим мјестима гдје су се предавали и гдје су затечени. Комунисти су бацали летке у којима су их позивали на предају уз гаранцију да им се ништа неће десити, па се млада војска махом предавала.

О овим догађајима се мало зна јер се дуго о томе није смјело говорити.

ПОТОМАК РАТНОГ ЗЛОЧИНЦА: ОТАЦ ВУКА ДРАШКОВИЋА ВИДАК, КОМАНДОВАО ПАРТИЗАНСКОМ ЈЕДИНИЦОМ КОЈА ЈЕ СТРЕЉАЛА 25.000 ДЕЦЕ ИЗ ШУМАДИЈЕ!

Миливоје Станић каже да је био дјечак када се то дешавало, али да из прича својих родитеља памти убијање младића из Шумадије.

„Војска се, након бачених летака, масовно предавала, а комунисти су их доводили на Понор, везивали у жицу читаве групе, убијали првог, а остали су живи падали у јаму. Из Понора је у ријеку избијала крв убијених младића“, прича Станић.

Радован Стојановић, предсједник црквене општине Миљевина каже да су комунистичке власти након рата јаму затрпавали јаловином из рудника, чији је слој од 50 до 70 метара дебљине.

„Мој покојни отац је тада био младић који је то својим очима гледао. Везивали су по 50 војника у једну колону и бацали у јаму. По процјени људи тога времена око 2000 војника Краљевине Југославије је убијено на Понору. Јама је касније затрпана управо због тога да се за злочин не зна и да се не може ни истраживати“, рекао је Стојановић.

Борачка организација Фоче кандидовала је код Владе РС пројекат за изградњу споменика страдалим војницима Краљевине Југославије. Срђан Станковић, предсједник, каже да је од БОРС-а стигло обавјештење да се кандидује пројекат за споменик који није везан само за посљедњи рат већ за све отаџбинске ратове. „Ми смо кандидовали овај споменик и апелујем на републичку власт и ресорна министарства да нам уваже захтјев како би се ово мјесто достојанствено обиљежило и о злочину над краљевим војницима сазнала истина“.

Помену на понору присуствовало је педесетак мјештана, представника борачке популације и равногораца, а организатори су били општинска Борачка организација и црквена општина Миљевина.

Радио Фоча

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У суботу протест испред САНУ: Доста ћутања, Костић да сноси одговорност (ВИДЕО)

У суботу протест испред САНУ: Доста ћутања, Костић да сноси одговорност (ВИДЕО)

5 (3) У суботу 16 јануара нас неколико је решило да дође испред зграде Српске …

Владимир Влада Костић, син официра ОЗН-е, Свете Костића, званог Говедо

Владимир Влада Костић, син официра ОЗН-е, Свете Костића, званог Говедо

4.8 (23) Административни управник САНУ, Бојан Бугарчић, Милошевићев саветник, син Милића Бугарчића, шефа ОЗН-е за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend