Европа

Истраживање ДНК 433 скандинавских скелета показало да су пореклом Срби и Словени

  • Професор Еске Вилерсев са универзитета у Копенхагену изјавио је да Викинзи нису били урођеници Скандинавског полуострва, после завршетка  истраживања ДНК 442 скелета викинга
  • Викинзи су имали гене народа са Балкана и Источне Европе
  • Тако је ово истраживање разрушило мит о викинзима – нити су били светлоплави, нити из Скандинавије

Каспер Андерсен није изненађен овим открићем, иако је историчар и специјалиста за викиншку националност и идентитет. «Многи митови о викинзима појавили су се у XIX веку, кода је рођен национализам, а ми смо тада себе препознали као Данце. Светла коса добро се уклапала у овај идентитет. Међутим, према историјским изворима  ми не можемо судити о боји косе викинга», — говори Андерсен.

Дански професор Универзитета у Копенхагену Еске Вилерслев (Eske Willerslev)  и његов тим одиграли су главну улогу у проучавању порекла и изгледа Викинга.

Истраживачи су добили из различитих земаља узорке костију из викиншког доба. Укупно су испитали 442 костура из 12 земаља, извадили ДНК и извршили генетско мапирање.

На основу ДНК, истраживачи су закључили да Викинзи заправо имају доста заједничких гена са јужним и источним Европљанима.

Доба Викинга започето је 793. године када су напали и опљачкали опатију Линдисфарн на северу Енглеске. Током наредна три века, Викинзи су претворили живот Европе у праву ноћну мору, али средином 11. века напади су постепено слабили, а викиншка ера се завршила.

ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ ИЗМИСЛИО «ЕПОХУ ВИКИНГА»

Викинзима се интересовао песник-романтик Адам Еленшлегер (Adam Oehlenschläger, аутор текста химне Данске) и научник Јакоб Асмисен Ворсо (Jacob Asmussen Worsaae, археолог, члан Петербуршке академије наука) – он је и смислио термин «епоха викинга», а први пут га је јавно употребио 1873. године .

Истраживање ДНК 433 скандинавских скелета показало да су пореклом Срби и Словени

Јакоб Асмисен Ворсо (1821 – 1885)

Још једна заблуда која постоји је да су викинзи били један скандинавски народ (Данске, Норвешке и Шведске). Истраживања показују да Данци, Швеђани и Норвежани у то време нису међусобно контактирали. Данци су пловили до Енглеске, Швеђани у Прибалтик, а Норвежани на Исланд и Гренланд, говори Еске Вилерслев.

У оквиру истраживања Еске Вилерслев и његове колеге упоређивали су ДНК викинга са ДНК сељака из забачених села Норвешке и Шведске. Гени сељака се фактички нису мењали од каменог доба. Резултати су показали да се разликују.

«Викинг» је реч која је означавала неприпаднике Скандинавског полуострва, већ «морнаре-ратнике» или «пирате», закључује Андерсен.

Приредио Зоран Милошевић


ИЗВОР: https://www.dr.dk/nyheder/viden/kroppen/stor-undersoegelse-smadrer-vikinge-myter-de-var-hverken-lyshaarede-eller

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!