Хроника

Полиција више од 15 месеци не открива како је из магацина централе МУП-а нестало девет пиштоља

Припадници полиције до данас нису утврдили како је из магацина МУП-а, који је морао бити обезбеђен, нестало девет пиштоља и ко је за то одговоран. Уместо тога, Прво основно тужилаштво већ 15 месеци спроводи предистражне радње и чека полицију да идентификује починиоце и да пронађе нестало оружје.

Из главне зграде Министарства унутрашњих послова у Улици Kнеза Милоша, односно из магацина Националног центра за криминалистичку форензику, у децембру 2019. нестало је девет пиштоља.

Kако је показала документација у коју је Инсајдер имао увид, након ванредног пописа који је извршен почетком 2020. примећено је да недостаје девет пиштоља из збирке оружја.

Због тога је, како је објавио Инсајдер, за потребе Сектора унутрашње контроле, а по наређењу начелника Управе криминалистичке полиције, на полиграфу тестирано више од 50 запослених али ништа није утврђено. Kако се наводи у документацији, испитаници током полиграфског испитивања на релевантним питањима која се тичу околности спорног догађаја нису испољили психофизиолошке реакције карактеристичне за лагање.

Случај је преузело Прво основно тужилаштво у Београду коме се Сектор унутрашње контроле МУП-а обратио након сазнања о нестанку оружја. Након тога, тужилаштво је од Одељења за координацију рада центара МУП-а Србије затражило прикупљање свих потребних обавештења.

Из одговора Првог тужилаштва Инсајдеру проистиче да полиција нити је открила идентитет НН лица ити је пронађено оружје.

„Одговором по стављеном захтеву тужилаштво је обавештено да извршеним проверама од стране полицијских службеника није откривен идентитет НН учиниоца кривичног дела Тешка крађа и да нису пронађени нестали пиштољи из магацина Националног центра за криминалистичку форензику“, наводи Прво основно тужилаштву у одговору Инсајдеру.

Kако додају, у току је даљи рад полиције по предмету на утврђивању идентитета учиниоца наведеног кривичног дела.

Национални центар за криминалистичку форензику УKП-а налази се у Kнеза Милоша и задужен је да врши форензичка вештачења и обезбеђује материјалне доказе за потребе кривично-процесног система Републике Србије. Подељен је у пет одељења који су даље подељени у више одсека.

Приватно обезбеђење чува зграде МУП-а

Датум када надлежни у полицији откривају да оружје недостаје из магацина МУП-а поклопа се са увођењем приватног обезбеђења за чување зграде у Kнеза Милоша.

Kако је открио Инсајдер, од децембра 2019. зграде МУП-а чува приватно обезбеђење, а како се испоставило у конзорцијуму фирми које су добиле посао, била је и фирма БПС Сецуритy у власништву Милене Вуковић, бивше државне секретарке МУП-а.

Милена Вуковић била је кратак период државна секретарка Министарства унутрашњих послова, а како преносе медији и саветница сада бившег министра унутрашњих послова Небојше Стефановића. За државну секретарку је именована у септембру 2015, а већ крајем јануара 2016. поднела је оставку.

Фирму за приватно обезбеђење БПС Сецуритy основала је у фебруару 2017. године, а од самог оснивања почела је да добија послове од државних институција као што су Управа за заједничке послове републичких органа Београд, Пореска управа Србије, ЈKП Београдски водовод и канализација, ГСП Београд, Паркинг Сервис, Градски центар за социјални рад, ЕПС, Пошту.

Само три недеље након што је Инсајдер открио да је фирма у власништву бивше државне секретарке МУП-а добила посао обезбеђења, промењен је назив фирме у Нотега сецуритy, а десет дана касније Вуковић је као део конзорцијума закључила нови посао са МУП-ом. У сред ванредног стања, од Републичког геодетског завода добила је и посао обезбеђења и противпожарне заштите, а од пре пар месеци је и члан конзорцијума који је изнова добио посао од Управе за заједничке послове републичких органа.

Фирма бивше државне секретарке МУП-а за две године увећала добит чак шест пута

Према анализи новинара Инсајдера, ова приватна фирма, чији власник је у међувремену постала кипарска фирма Нотега холдингс, бележи значајан скок у приходима и добити. Тако је 2017. године, када је и основана, приходовала око 250 хиљада евра и завршила са нешто више од 35 хиљада евра добити. Две године касније, у 2019. приход је увећала за чак пет пута да би ту годину завршила са приходом од 216 хиљада евра.

И док је за приватну фирму МУП сигуран извор зараде, још нико није дао разумно објашњење зашто би приватно обезбеђење чувало наоружане полицајце чији је задатак да чувају све нас.

Инсајдер.нет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!