fbpx

Истраживање Лајбниц института за економске студије: Немачка профитирала 100 милијарди евра услед грчке кризе

0
(0)

БЕРЛИН – Немачка, која је заузела оштар став према Грчкој, успела је да профитира од дужничке кризе у тој земљи и заради 100 милијарди евра, према резултатима истраживања Лајбниц института за економске студије, преноси данас агенција Франс прес.

Поменута сума представља износ који је Немачка уштедела по основу нижих камата на хартије од вредности које је влада у Берлину емитовала у време када су оне биле веома тражене, јер су их страни инвеститори сматрали сигурним уточиштем, наводи се у студији.

„Оваква уштеда је већа од трошкове кризе у Грчкој. Немачка је очигледно имала користи од грчке кризе”, наводи се у истраживању тог приватног, непрофитног института, и додаје да се инвеститори увек када су суочени са кризом традиционално окрећу сигурном уточишту за њихов новац.

„Сваки пут када су се финансијска тржишта у протеклим годинама суочавала са лошим вестима из Грчке, каматне стопе на обвезнице немачке владе су падале, а сваки пут када би била објављена добра вест, приноси су расли”, додаје се у истраживању.

У студији се наводи и да су обвезнице других земаља, попут САД, Француске и Холандије, имале добити од грчке кризе, али у знатно мањем обиму.

Немачка је, како подсећа Франс прес, захтевала фискалну дисциплину и строге економске реформе у Грчкој, у замену за доделу додатне помоћи од стране међународних кредитора.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Немачки медији: Србија није демократија – прекинути преговоре са ЕУ док је Вучић на власти

4.6 (18) Србија није демократија и преговоре о њеном чланству у ЕУ треба суспендовати све …

Врховни управни суд Грчке обавезао државу да пензионерима врати узето од 2010. до 2018.

5 (2) ДРЖАВНИ савет – врховни управни суд Грчке – пресудио је у корист пензионера …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *