Из Дома синдиката нестала слика вредна пола милиона евра, нико ништа не зна

0
(0)

Чувена слика Петра Лубарде „Индустријализација“, која је деценијама била у Дому синдиката, нестала је, пише „Блиц“.

Подсећајући да је дворана Дома синдиката пре неколико месеци добила новог газду – фирму „МЦФ Мегаком филм“, лист наводи да је власник преузео на себе обавезу да адаптира биоскопске сале и други простор унутар дворане, а да је бригу о свим уметнинама требало да преузме Министарство културе.

– Људи задужени за адаптацију су пре више месеци ушли у Дом синдиката. Простор је одмах рашчишц́ен, а све вредне ствари и уметнине је требало да буду премештене на одговарајуц́а места“, објашњава саговорник „Блица“ за којег лист тврди да је упознат са приликама у тој установи након промене власника.

Међутим, додаје „Блиц“, чуваном Лубардином уметничком делу, вредном више од пола милиона евра, које је стајало на улазу у највец́у салу у дворани, ту се губи сваки траг.

Како је Министарство културе требало да преузме слику „Индустријализација“, „Блиц“ их је питао шта се догодило са платном. „Како су констатовали кустоси Музеја савремене уметности који су посетили Дом синдиката на захтев Министарства културе и информисања, слика Петра Лубарде „Индустријализација“ из 1959. године налази се у простору сценске куле у овој згради“, наводи се у писаној изјави коју је листу доставила прес служба Министарства на чијем је челу Владан Вукосављевиц́.

„Блиц“, међутим, незванично сазнаје да слика вец́ месецима није у Дому синдиката и да не постоје ни техничке могуц́ности да се она чува тамо, јер је због реконструкције у згради све срушено, па и сценска кула.

„Пре четири месеца из дворане је све што је било вредно изнесено. После тога су почели и радови. Овде је тренутно све у рушевинама, радови су у току и нема говора да је та слика, као и остали уметнички предмети, сада тамо“, додаје извор листа. Ни у Легату Петра Лубарде не знају где је тренутно слика.

„Та слика није код нас и не знамо ништа о њој. Код нас је само збирка из 1974. године“, казали су за „Блиц“ у Легату.

Лист додаје да је и председница Скупштине Маја Гојковиц́ упозната са ситуацијом и да такође покушава да нађе одговор на питање где је вредна уметнина.

„Једна опција, у коју нико не жели да поверује и која је најмање вероватна, јесте да ју је неко ко је имао приступ украо. Друга, вероватнија, јесте да је у питању немар и да је загубљена, али се онда поставља питање како је то могуц́е с обзиром на то да је ово дело огромних димензија“, наводи саговорник „Блица“.

Процењује се да је вредност платна „Индустријализација“ Петра Лубарде између пола милиона и милион евра.

Слика је величине гарсоњере, а у холу дворане Дома синдиката је од 1961. године када је одржана оснивачка скупштина Самита несврстаних.

Насликана је две године раније, 1959.

Вестионлине, Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Тиодоровићу, ко је тебе и Кона спасао робије и зашто јер сте 2009. хтели да масовно отрујете народ?

4.8 (17) БЕОГРАД – У истрази злоупотреба у набавци вакцина против вируса АХ1Н1, Служба за …

Ко су Фанариоти и како су уз помоћ Турака пљачкали Србе!

4.8 (4) Чињеница је, међутим, да цариградска патријаршија већ одавно, од самог пада Цариграда под …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend