Из Српске упозоравају: БиХ се све више окреће Саудијској Арабији

Сарајево – Председавајућа Комисије за спољне послове Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је да у последње време Комисији стиже све већи број захтева за ратификовање споразума о сарадњи БиХ и Саудијске Арабије у различитим областима, на шта оштро реагује јавност, не само у Републици Српској него и у Федерацији БиХ.

Мајкићева је изјавила Срни да је јавност оштро реаговала и на потписивање меморандума о разумевању и образовној и научној сарадњи између Савета министара БиХ и Владе Саудијске Арабије за који је давање сагласности на седници Комисије одложено за наредну седницу док Министарство цивилних послова БиХ не достави озбиљније аргументе за његово ратификовање.

„Оно што је Министарство цивилних послова БиХ навело као аргумент за потписивање меморандума није довољно да он буде подржан. Чекаћемо да нам доставе озбиљније аргументе да бисмо се изјаснили о њему“, нагласила је Мајкићева.

Према њеним речима, овај меморандум односи се на образовну и научну сарадњу, а то значи да би БиХ требало да оствари сарадњу у те две важне области са земљом коју многи доводе у везу са главним центром за развој селефистичких покрета. Она је подсетила да је Саудијска Арабија слала селефисте у БиХ за време рата, а да је данас оптужују да у џамији краља Фахда у Сарајеву постоји центар селефистистичке обуке у БиХ.

Мајкићева је подсетила да је ЕУ упозорила да Саудијска Арабија радикализује Бошњаке, а да то очито у БиХ није озбиљно схваћено и да БиХ не придаје довољан значај томе, што значи погоршање прилика у безбедносном сектору са којима се треба изборити у старту.

 „Уместо да правимо споразуме у области образовања и науке са неким европским земљама чланицама ЕУ, ми све више идемо према Саудијској Аравбији и Катару“, упозорава Мајкићева.

Према њеним речима, Република Српска поново није консултована о потписивању овог меморандума.

„Наводи се да је Република Српска 2009. године дала сагласност, али није исто то и садашње време са становишта сазнања о вехабизму. Појава вехабистичких покрета 2009. године није била толико видљива као данас. Република Српска није поново консултована и сада је потребна њена сагласност о томе, истакла је Мајкићева.

Срна

Актуелно

Заев упозорен да не покушава да изведе државни удар јер ће се суочити са – народом

МАКЕДОНИЈА је пред очекиваном, али зато ништа мање опасном политичком „кривином“. Зоран Заев, лидер СДСМ …

Иванов: Већина за формирање нове владе Македоније обезбеђена је уценом

ВЕЋИНА за формирање нове владе обезбеђена је уценом да буде прихваћена платформа која је утврђена …

Један коментар

  1. Ђаволи их окретали

    Ништа ново.Они су бар исте вере.
    Али и Вучић се одавно окренуо њима.
    Хиљаде хектара земље им је продао у бесцење, с њима гради Београд на води,…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons

Поштовани читаоци,

Помозите рад нашег сајта тако што ћете нас лајкнути, твитнути, плуснути! Хвала!