Избеглице из Сирије спавају у ваљевским парковима

0
(0)

Велики број избеглица из Сирије и азијских и афричких земаља свакодневно чека неопходна документа пред зградом полиције у Ваљеву, јавили су локални медији.

Полиција не успева да сваког дана обради све поднете захтеве за издавање „улазних папира“, чији се број попео на 60 дневно, па азиланти ноћи проводе пред зградом Полицијске управе или у околним парковима.

Шеф Одсека за странце Драган Станковић рекао је да је полиција издала неопходна документа за готово 1.900 избеглих из Африке и Азије, међу којима је највише Сиријаца. „Раније смо дневно имали око 20 захтева, а последњих дана расте број азиланата, па их је јуче било 60“, рекао је Станковић за Радио Патак.

Додао је да од избијања сукоба у Сирији из те земље стиже највише азиланата, а долазе и из Сомалије, Еритреје, Танзаније, Конга, Пакистана и других земаља. Станковић је прецизирао да се за првих 15 дана септембра ваљевској полицији јавило 250 тражиоца азила.

Према изворима ваљевског Радио Патка, у Центру за азиланте у Боговађи попуњено је свих 150 места, те се више од 100 азиланата сместило у оближњој шуми и двориштима викендица, пошто је затворен привремени смештај у Стојковића кући у Врачевићу.

Јелена Марић из Комесеријата за изблелице Србије рекла је да је решење отварање новог центра за азиланте, уз Боговађу и Бању Ковиљачу. Влада Србије је пре две године донела одлуку да се азиланти сместе у некадашњој касарни ЈНА, у Малој Врбици код Младеновца, али се томе противе мештани.

Бугарска тражи помоћ ЕУ

Бугарска је данас од ЕУ затражила финансијску помоћ због прилива избјеглица из Сирије.

„Бугарска се доказала као поуздан партнер унутар ЕУ. Показали смо да можемо заштити спољну границу ЕУ, док сами на себе узимамо велики терет“, рекао је бугарски министар унутрашњих послова Цветлин Јончев у граду Елхову, на југоисточној граници са Турском.

 

Бугарска је раније поднела захтев за финансијску помоћ од Европске комисије, за помоћ у обради и смештају избеглица, углавном из Сирије, које илегално прелазе границу из суседне Турске и Грчке.

 

Према подацима бугарских служби, до данас је 4.010 особа, укључујући 1.465 Сиријаца, затражило избеглички статус у Бугарској. Још око 1.000 људи налази се у смештајима на граници, али тек треба да донесу одлуку да ли ће затражити заштиту. 

 

Бета

фото: Ројтерс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kорона коштала Србију 510.000 радних места са пуним радним временом

5 (4) Пандемија вируса корона највише је погодила мала предузећа у Србији и довела до …

За време досадашње владавине Вучића и СНС само у Београду извршена 53 мафијашка убиства, 2 решена

5 (3) Бивши шеф посланичке групе Савеза за Србију у Скупштини града Београда написао је …

4 Коментара

  1. Da li je moguce , da je Zapad zaboravio Srbe i sad dovodi demokratiju medju Arape ? Tesko !

  2. Nadam se da nisu tražili promene i demokratiju, kao naši 5. oktobra

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *