fbpx

„ИЗБРИШИТЕ СВЕ МХЕ“: Протест у Пироту против мини хидроелектрана

0
(0)

ДОК се у скупштинској сали у Пироту, одржавала седница градског парламента, еколози окупљени у „Одбранимо реке Старе планине“, на чијем је челу Александар Јовановић Ћута, испред зграде су организовали протест против изградње МХЕ.

Представници ове организације, али и Савета месних заједница двадесетак старопланинских села захтевају да се на првој наредној седници градске скупштине донесе одлука којом би се раскинули сви уговори са приватним инвеститорима МХЕ. Реч је о уговорима којима се градско земљиште уступа инвеститорима за изградњу МХЕ, као што је последњи случај у селу Топли До. Други захтев био је да се објаве сва документа која се односе на изградњу МХЕ на територији града и парка природе Старе планина. Трећи захтев да се у просторном плану града бришу све локације, водозахвати и машинске хале МХЕ.

Како су рекли Александар Јовановић Ћута, Небојша Илић, председник савета МЗ „Стара планина“ и Милан Ђорђевић, из Удружења Темска, уколико се овим захтевима не удовољи, уследиће наставак протеста. Од градоначелника Владана Васића, затим од одборничких група и њихових шефова, захтевано је да искажу спремност да се реке на територији града, тачније на Старој планини трајно заштите од изградње деривационих МХЕ које су погубне по природу и становништво овог краја и од којих једину корист имају само појединици.

Градоначелник Васић је, овим поводом казао да је пројекат изгрдање МХЕ уствари државни пројекат, да локална власт нема готово никакве надлежности и да је ових дана, од министра екологије Горана Тривана писмом захтевао да држава коначно одлучи хоће ли на овом простору, у заштићеном подручју давати дозволе за МХЕ или не и да се то утврди законом. Сваку одлуку и закон градска власт ће подржати и поштовати. Када је реч о конкретном протесту, он је констатовао да две локалне странке које су на ивици консензуса покушавају да злоупотребе неинформисаност људи, који имају право на протест и исказивање незадовољства. У пиротском крају је поводом граддње МХЕ одржано више десетина протеста, а неки су резултирали и конкретним одлукама држава о забрани изгрдње МХЕ, попут оне у Калештици. држава је својевремено овде направила катастар од шездесетак МХЕ које би се изградиле на речицама и потоцима по Старој планини.

В. Ћирић, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић на ломачи у Новом Саду, владавина лудака и издајника је при крају! (видео)

5 (13) Група младића запалила је у Новом Саду велики плакат са сликом председника Александра …

Београд: Полиција поново баца сузавац на народ испред Народне скупштине (видео)

5 (1) Нешто пре пола девет демонстранти окупљени испред Скупштине Србије почели су да гађају …

Један коментар

  1. KONACNO JE VREME DA CELA SRBIJA USTANE I DA SE SVI UJEDINIMO PROTIV OVOG MAHNITOG PRODANOG OLOSA!
    NEMA VISE CEKANJA, UNISTAVAJU NAS SISTEMATSKI!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *