Изетбеговићи и муџахедини: „Где год видите Ал Каиду и Нусра фронт, ту су и босански Муслимани“

0
(0)

Полемика између хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић и босанског министра сигурности Драгана Мектића о броју потенцијалних џихадиста који би се могли вратити у БиХ и Европу, за стручњака за безбедност Џевада Галијашевића је доказ да су обоје на „истој страни фалсификовања чињеница“.

– Хрватска има одличне податке о џихадистима који су стизали у БиХ, о њиховом боравку на територији БиХ, и у протеклом рату и данас. Ако је Колинда хтела да разјасни та питања, могла је да отвори архиву и покаже ту документацију. Што се тиче Мектића, он умањује значај јер он је особа под контролом Бакира Изетбеговића и целокупни његов пледоаје о безбедности је, у ствари, маргинализовање тероризма као претње – каже Галијашевић за Спутњик.

Фалсификовање чињеница

Према његовим речима, из БиХ на ратиштима Ирака, Сирије, Авганистана и Јемена тренутно борави више од 360 људи. У извештајима НАТО-а, који су „углавном били благонаклони“, евидентирано је да више од 360 бораца из БиХ ратује у иностранству. Галијашевић додаје да Мектић упорно помиње бројку од 115 људи, док у књизи политичке саветнице команданта ЕУФОР-а у БиХ Лесли Си Лејбл „Исламизам и тероризам“, наводи се цифра од 320 људи. Иста цифра наводи се и у извештају Међународне кризне групе.

– У БиХ може да се врати близу 400 држављана са ратишта јер их је око 360 по именима и презименима евидентирано да ратује на ових неколико ратишта. Подсетићу да је ова мрежа направљена од авганистанских ветерана и тзв. муџахединске шуре и Ал Каиде. Где год видите Ал Каиду, Нусра фронт и сличне формације, знајте да Бошњаци искључиво учествују у тим јединицама. Имамо и петнаестак бораца у једној придружној јединици Исламске државе „Џејш ел фатах“, али се због сличности имена са другима, често брка та једна формација коју је један Бошњак Бајро Икановић одвео у Исламску државу – додаје Галијашевиц́.

Нико на потерници

Према његовим речима, за петнаесторицом бораца те јединице расписано је 14 Интерполових потерница, док за осталих 350 џихадиста из БиХ није расписана ниједна, „чак ни за њиховим командантом Исметом Имамовиц́ем“.

– Хоћу рећи да су подаци који се износе део неких пропагандних маневара и са једне и са друге стране. Колинда Грабар Китаровиц́ има извештаје ЕУФОР-а у БиХ и то су прилично веродостојни извештаји западних обавештајних служби које чувају мир у БиХ. Међутим, очито је њој забрањено да се позове на те податке и очито је интенција на Западу да се број џихадиста из БиХ умањи јер Нусру фронт Американци и Немци желе лаганом транзицијом да доведу до неке умерене опозиције, а не до терористичке наоружане организације која је придружени члан Ал Каиде – оцењује Галијашевић.

Бакирове везе са „Муслиманским братством“

Коментаришући писање једног медија да се Бакир Изетбеговић нашао под мерама америчких обавештајних служби због веза са „Муслиманским братством“, Галијашевић је рекао да се лидер СДА неће наћи под лупом обавештајних служби док год се не промени амбијент и док Обамина администрација, „највећи масовни убица данашњице“, не оде са власти. Према његовим речима, медиј који је објавио вест о Изетбеговићевим везама са „Муслиманским братством“ закаснио је 50 година.

– То су породичне везе. Његов отац Алија Изетбеговић и Бакирова рођена сестра Сабина су својевремено преводили књиге „Дилеме ислама“ Мухамеда Кудба, рођеног брата Сеида Кудба, познатог теоретичара и припадника „Муслиманског братства“ из Египта. Они су овде довели Имада ел Мисрија, главног припадника „Муслиманског братства“ одговорног за терористички напад у Луксору, кад је убијено 80 западних туриста, и та особа је одлежала девет година у затворима Египта, али је имала босанско држављанство и борави у БиХ. Они су довели и представнике и важне функционере Муслиманског братства Сирије – каже Галијашевић.

 

Он додаје да је целокупни концепт „Исламске декларације“ Алије Изетбеговића изведен из теорије идеолога „Муслиманског братства“ Сеида Кудба, који је стрељан у Египту због атентата на Анвара ел Садата.

– Ја се надам да ће Бакир Изетбеговић заиста бити под надзором америчких служби, не само због веза са „Муслиманским братством“ него и због веза са многим другим терористичким и радикалним групама које и у овом моменту ратују по Сирији, као и због начина на који он комуницира, не само са Јусуфом Ардавијем, који је један матори, већизлапели радикал и фанатик, него и са другим људима из других држава који ништа друго не раде него уносе хаос и разарања и подржавају тероризам или га и сами спроводе као политичку и војну меру – закључио је Галијашевић

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕУ не демантују да спрема ултиматум Србији: ХОТИ УНАПРЕД ЗНАО ЗА НАЦРТ СПОРАЗУМА

5 (2) ПОРТПАРОЛКА Европске уније Набила Масрали није данас ни једном речју демантовала ексклузивну информацију …

Коха: Технички тимови Београда и Приштине у четвртак у Бриселу састављају текст споразума Србије и Косова

3.4 (5) Очекује се да ће коначни споразум између Косова и Србије бити састављен на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *