Изопштите све из цркве који се залажу за независно Косово или заувек заћутите!

Изопштите све из цркве који се залажу за независно Косово или заувек заћутите!

Госпођа Михајловић демантује и свесно обесмишљава позив господина Вучића на заиста нужни дијалог о будућности Срба и свих грађана Србије у нашој јужној покрајини, оценио је епископ бачки Иринеј реагујући на изјаву потпредседнице Владе Србије Зоране Михајловић да Српска православна црква не треба да врши притисак на председника.

Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије, а уз то и министарка саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре, оптужила је патријарха Иринеја, као и читаву СПЦ, да наводно “врше притисак” на председника Србије Александра Вучића пред почетак унутрашњег дијалога о Косову и Метохији, истакао је епископ Иринеј.

Тиме је урадила управо оно за шта неосновано оптужује српског патријарха – извршила је јавни притисак на поглавара наше Цркве и на све нас у Цркви како се случајно не бисмо усудили да мислимо својом главом, а поготову како се не бисмо дрзнули да о Косову и Метохији и његовој органској, нераскидивој вези са свим осталим крајевима наше отаџбине мислимо онако како је о томе СПЦ мислила у току читаве своје историје, наводи се у реаговању.

Какав је то “притисак” када се јавно изрази уверење да председник заступа ставове оних који су му поклонили поверење на изборима, а не ставове “доброжелатеља” (читај: тутора и ментора) из сенке? И какав је то став и однос према самоме председнику Вучићу, упитао је он.

Патријарх није шеф државе, нити је политичка личност у дневнополитичком смислу, али је он као поглавар наше Цркве, ма колико то госпођи министарки звучало “антисекуларно”, самим тим и духовни отац наше нације, па зато има не само право, које му речена госпођа не признаје, него и свету, неприкосновену обавезу да говори управо тако како говори.

Он има право и дужност да да очински савет сваком православном вернику, па и Вучићу, који и не крије да му је до тог савета стало, те у дијалогу очекује на првом месту одзив и ставове СПЦ, а потом САНУ и свих одговорних институција и појединаца, сматра Иринеј.

Можда Црква и патријарх нису, по терминологији и замисли Зоране Михајловић, “добар партнер”. Као да се ради о некаквом плесу, спорту, картама или пословном подухвату, контроверзној спекулацији, а не о Цркви Божјој, закључио је епископ Иринеј.

Данас, Вестионлине

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Јанковић Вучићу: Ви сте последњи у Србији ко има право да каже да неко ради против државе и народа

Јанковић Вучићу: Ви сте последњи у Србији ко има право да каже да неко ради против државе и народа

ЗАШТИТНИК грађана Саша Јанковић оптужио је премијера Александра Вучића за ”распиривање мржње и нетрпељивости” због …

Црвено-црни нинџа Вулин керебечи Зорану Михајловић због Слободана Милошевића

Црвено-црни нинџа Вулин керебечи Зорану Михајловић због Слободана Милошевића

Министар Алексанар Вулин реаговао је на изјаву своје колегинице у Влади Србије, министарке грађевинарства Зоране …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *