Извршитељи хтели да плене имовину и због дуга мртве комшинице

0
(0)

Београд – Београђанин Бојан П. нашао је недавно у поштанском сандучету допис којим га јавни извршитељ обавештава да се у року од осам дана јави због извршења, иначе ће се, с качењем решења на огласну таблу суда, сматрати да му је решење о извршењу уручено. Био је збуњен. Адреса на допису је била његова, али не и име. Допис је био насловљен на комшиницу која је преминула пре неколико година.

Позвао је назначену извршитељску канцеларију и налетео на, не баш љубазну, извршитељку. Покушао је да јој објасни да је допис упућен на погрешну адресу и затим нашао кћерку преминуле и обавестио и њу. Кћерка је била у шоку. Извршење је било на основу наводног прастарог мајчиног дуга за комуналије, за који кћерка није знала, нити је било кад стигла опомена.

„Када је позвала извршитељку и рекла јој да је допис стигао на погрешну адресу, ова је одбрусила: „Већ нас је један господин обавестио. Полицији је дато да уђе у траг извршном дужнику.“ Кћерка је узвратила: „Не мора полиција да се труди. Даћу вам ја број парцеле на гробљу!“ – препричава Бојан.

Он не зна како се сага с комшиницом и извршитељем завршила, али каже да је цела прича за њега била стресна и боји се да је и сам могао да постане мета пленидбе.

И он али и многи други мисле да су грађани недовољно заштићени од извршитеља и да може да им се деси да, без претходног обавештења, а због минорног или чак туђег дуга, заврше на улици. Истовремено, нико их не пита да ли редовно примају плату, пишу „Новости“.

У Комори извршитеља кажу да ствари не стоје баш сасвим тако. Како објашњава Магдалена Новаковић, генерални секретар Коморе, право грађана да се жале регулисано је Законом о извршењу и обезбеђењу:

„Странкама на располагању стоји више правних средстава. Рецимо, захтев за отклањање неправилности. Он се подноси јавном извршитељу у року од 15 дана од када је одлука требало да буде донета или радња предузета. А на решење извршитеља по захтеву за отклањање неправилности такође је дозвољен приговор суду. У прописаним случајевима странке подносе жалбу и приговор суду и на решење првостепеног суда и јавног извршитеља у року од осам дана од достављања решења. Приговор трећег лица се може поднети током целог поступка.“

Новаковић се не слаже ни са честом примедбом грађана да „су се извршитељи осилили јер су без контроле“. Над њиховим радом, каже, постоји трострука контрола. Надзор врше Комора јавних извршитеља и Министарство правде у поступку ванредног надзора, затим када поступају по притужбама странака и учесника у поступку, а и у оквиру редовног надзора. Контролу врше и судови, када решавају по правним лековима које подносе странке и учесници у поступку против одлука извршитеља.

Ало/Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Грчка: Свештеник ухапшен јер је позивао вернике да не носе маске

4.7 (3) Грчка полиција ухапсила је свештеника који је позивао вернике да не носе заштитне …

Ер Србија тражи отпис већег дела дуговања, Етихад одбио

4 (4) Да ли је угрожено пословање Ер Србије? Одговор на то питање у тој …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *